Mitä virpomaoksalle kannattaisi tehdä pääsiäisen jälkeen? Näin kierrätät oksan oikein!

Etävirpomisesta huolimatta vitsoja saattaa kertyä maljakoihin myös tänä viikonloppuna. Höyhenin, silkkipaperein ja tipukoristein varustetut vitsat kannattaa kierrättää pääasiassa sekajätteeseen.

Jo pelkät puumaiset ja varsimaiset oksat suositellaan kierrätettävän biojätteen sijaan sekajätteissä. Taipuisat oksat voivat tuottaa ongelmia biojätteen käsittelyprosesissa. Kotitalouksien pihakomposteihin ne kuitenkin sopivat hyvin paljaaltaan, ja haketettuina ne ilmaannuttavat biojätemassaa.

Myös virpomavitsojen silkki- ja kreppipaperiset koristeet kuuluvat paperinkeräyksen sijaan sekajätteisiin – samoin kuin höyhenetkin. Ainoastaan metallit voi pistää metallinkeräykseen, jos esimerkiksi höyhenten metallilangat saa sormiaan rikkomatta helposti irti. Myös askartelupunokset, piippurassit, voi laittaa metallinkeräykseen, vaikka niiden pinta on muovia.

– Pienikin määrä metallia kannattaa irrottaa, vinkkaa palvelupäällikkö Kati Malinen Jätekukosta.

Ympäristökouluttaja Anja Räisänen muistuttaa, että vitsat voisi jo lähtökohtaisesti myös koristella kierrätysmateriaaleista.

– Sen sijaan, että ostaa höyhenpussia, voi miettiä, sopisiko koristeluaskarteluun vaikkapa värikkäät, keltaiset tai oranssit vanhat lahjapaperit.

Eikä mikään estä nappaamasta oksista ehjiä ja kauniita koristeita talteen ensi pääsiäisen askarteluja varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Johanna Rusanen-Kartanon isä rakensi mökkiä kaverille ja vannotti, ettei mökkiä pidä myydä kertomatta – Nyt Rusaset mökkeilevät siellä itse

Tutkimus selvitti: Kylpyhuone on suomalaisten piilopaikka, josta haetaan hetki rauhaa ja räpelletään kännykkää

Piti kunnostaa vanha, mutta siirtolapuutarhamökki meni uusiksi: Keittiöön tuli hempeä yllätysväri!

"Olen syönyt sanani. Tämä on ihanaa" – Pihojen laitto on kasvattanut suosiotaan koronakevään jälkeen

Vielä ehtii ilmoittaa oman puutarhan kaikille nähtäväksi

Tiedätkö, millaista hiekkaa hiekkalaatikolle pitäisi laittaa?

Hyvästi, jäykkä pönötys – tänä kesänä juhlitaan pienillä porukoilla ja mieluiten ulkona

Pitopalveluille alkoi tulla kysyntää – "Nyt halutaan juhlia sitä, että nyt saa juhlia"

Kuopiolainen sisustusarkkitehti suunnitteli Sambiassa valaisimen eikä voinut kuvitella, että samantyyppiset "heinähatut" ovat valtaisa trendi viisi vuotta myöhemmin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.