Näin terassi muuntui lapsiperheen kesäparatiisiksi

Auringonpaiste houkuttelee 6-vuotiaan Vennin ja 3-vuotiaan Eevin kirmaamaan terassille sortseissa ja kesämekossa. Natiaiset istuvat kokeilemaan omia pikkuisia aurinkotuolejaan ja juomaan mehua. He odottavat äitinsä Sanna Laitisen kanssa kurjan viime kesän jäljiltä tulevasta suvesta lämmintä ja aurinkoista. Edessä on aika, jolloin aamukahvit juodaan ulkona, illalla grillataan ja tietenkin läpi kesän syödään joka päivä jäätelöä.

Ainakin puitteet ovat poppoolla kunnossa, sillä Kuopion Saaristokaupungin omakotitalon suurella terassilla riittää hulppeasti tilaa nelihenkiselle perheelle. Siellä on toimiva kesäkeittiö grilleineen, työtasoineen, kokkausvälineineen ja savustuspönttöineen. Myös kalusteet, eli kaksi sohvaryhmää sekä ruokailuryhmän, perhe on jo hankkinut.

Pari vuotta vanhan omakotitalon terassi oli kuitenkin kolkko ja kaipasi tunnelmaa. Terassilta puuttuivat kasvit sekä pehmeyttä tuovat matot ja sisustustyynyt. Ruuanlaitolle, isonkin porukan ruokailulle, aikuisten rennolle oleskelulle ja lasten leikeille olisi saatava omat selkeät paikat.

– Tämä oli hallimainen tila, jossa ei oikein ollut järjestystä. Erilaiset toiminnot eivät hahmottuneet kunnolla, Sanna Laitinen kuvailee.

He saivat avukseen sisustussuunnittelija Mirella Höltän. Hän kuunteli ulkoelämästä ja grillauksesta pitävän perheen tarpeet ja teki niiden pohjalta terassille sisustussuunnitelman 3D-mallinnusohjelmalla. Myös Vennin ja Eevin toiveet omasta istuinryhmästä otettiin huomioon. Sitten Hölttä riensi sisustuskauppoihin piirustustensa kanssa. Ne olivat isona apuna, kun hän etsi oikean sävyisiä mattoja ja muita kodikkuutta lisääviä sisustuselementtejä.

– Ajatuksena oli käyttää perheen omia kalusteita ja lisätä tunnelmaa tekstiileillä ja kasveilla, kertoo Hölttä Savo Living -yrityksestään.

Nyt terassi on saanut uuden, tyylikkään ja silti kodikkaan ilmeen. Ruokailuryhmä siirrettiin pimeästä nurkasta keskeiselle paikalle kesäkeittiön ja sohvaryhmän keskelle. Niin ruokapöydän alle kuin oleskelusohvan edustalle tuotiin ulkokäyttöön sopivat selkeälinjaiset matot. Matot kestävät myös sateen ja niiden harmaa sävy istuu talon ikkunanpuitteiden sävyyn.

Sohvalle Hölttä toi värikkäitä tyynyjä, jotka lisäävät kodikkuutta.

– Itse en olisi osannut valita värejä, vaan olisin varmaan sisustanut perinteisesti musta-valkoisella, Laitinen iloitsee uudesta ilmeestä.

Kasveiksi Hölttä valitsi yrttejä ja havukasveja, jotka natsaavat tyyliltään moderniin taloon ja terassin alapuolella olevaan kivikkopihaan. Isot havukasvit toimivat myös tilanjakajina. Timanttituija ja kiinankataja rajaavat ruokailuryhmän omaksi kokonaisuudekseen lokoisasta sohvanurkkauksesta. Kesäkeittiön viereen sijoitettiin kaksi valtavaa yrttiä ruukuissa. Timjamista ja rosmariinista saa myös napsittua makuja grilliruokiin.

Kesäkeittiöön seinälle lisättiin metallisia hyllyjä, ja korkealle terassin kattoon asennettiin kaksi pitkää, sähköllä toimivaa valosarjaa loppukesän pimeitä iltoja varten.

Entiselle ruokapöydän paikalle Hölttä sijoitti rauhallisen ja auringolta suojassa olevan kahden aikuisen rentoutumissopukan. Sieltä vanhemmat näkevät lasten leikit samalla, kun istuvat iltaa.

Alatasolta poistettiin puiset ulkokalusteet ja sinne sijoitettiin lasten oma aurinkopaikka. Siellä on Vennille ja Eeville omat tuolit ja pöytä, jotka sopivat yhteen muiden mööpeleiden kanssa.

Sanna Laitinen on tyytyväinen muutokseen. Erityisesti hän kiittelee Hölttää kalusteiden sijoittelusta ja kasveista tilanjakajina.

– Annan täyden kympin terassimme uudelle ilmeelle!

---

Tuotetiedot: Hortensia 30 e, riipparaita 21,90 e, timjami ja rosmariini 39 e/kpl, heinäkasvi oshimasara 16,90 e, timanttituija 65 e, kiinankataja 22 e, höyhenheinä 16,90 e, muratit 22 e/kpl, hortensian ja riipparaidan suojaruukut 14,50 e–21 e, kaikki Heikkisen Kukkatarha. Murattien suojaruukut 8,99 e/kpl, musta lyhty 12,99 e, Deco-valoketju 34,95 e/kpl, retroradio 69,95 e, lasipurkki 2 litraa 5,99 e, lasipurkki hanalla 19,95 e, lasipullot pilleillä korissa (6kpl) 11,99 e, kaikki Clas Ohlson.

Viktigt -malliston rottinkituolit, 119 e/kpl, Morum-matto 99 e/kpl, Justina-istuintyynyt 4,99 e/kpl, Botkyrka-hyllyt 29 e/kpl, Grundtal-sarjan tangot 7,99 e/kpl, Grundtal-purkit 17,99 e/kpl, Grundtal-hyllylevy 6,99 e, S-koukut 1,99 e/5 kpl, Ikea PS Vågö lasten lepotuoli, 24,95 e/kpl, Ikea PS Sandskär-tarjotinpöytä 34,95 e, kaikki Ikea.

Kartio-kaadin 95cl 54,50 e/kpl, Kartio-juomalasi 40cl 8,55 e/kpl, Kartio-juomalasi 21cl 6,55 e/kpl. Harmaa Kaasa-kynttilälyhty 89 e, Iittalan Aika-sarjan mukit 0,4l 19,90 e/kpl, Iittala Outlet.

Torkkupeitot 39,90 e/kpl. koristetyynynpäälliset 4,99–14,99 e/kpl, lasten tyynyt: musta-valkoinen 9,99 e, eläintyyny 12,99 e, kaikki H&M Home.

Kuvausrekvisiittaa Mirella Höltän stailausvarastosta: Pieni kahvipöytä rottinkituolien vieressä, aavikon värinen Kaasa-kynttilälyhty, kangaslautasliinat, valkoiset ja mustat Teema-mukit, tiskiharja, tiskiainepumppupullo, leikkuulaudat, Iittalan Kivi -kynttilälyhdyt, Sarpanevan teräsvati, maustepullot, paperinarupintaiset koristetyynyt, Iittalan Issey Miyaken astiat, paperinarupintaiset koristetyynyt ja lasten nurkkauksen matot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Kuluttaja-lehti: Induktiotasoissa hinta ei aina vastaa laatua

Asuntomessujen 50-vuotisjuhlavuosi jysähtää käyntiin – Bongaa savolaisten kädenjälki Tuusulan messualueella

Tälle ratkaisulle pitäisi näyttää keskisormea, totesi vammaisryhmä korokkeelliselle bensapumpulle – miten muuten meni Tuusulan asuntomessukierroksella?

Näin asuntomessuilla toimitaan tänä vuonna: Kohteesta toiseen ei enää poukkoilla oman halun mukaan

Jyrkät värit haalenivat – jopa punamultaa tarjolla Tuusulan asuntomessuilla

Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kallioisesta maatilapihastaan upean harrastuksen: "Tässä sielu lepää" 

Tuusulan Asuntomessuilla huomioidaan korona-aika

Kuopiolaismies rakensi 10 vuotta ja sai aina uuden idean, kuten "sikarinpolttelutorni" ja koristepinnat kivistä – Kuvasarja kertoo käsittämättömästä työn määrästä

Kuopiolainen Hannu Rönkä aloitti saarimökkeilyn Rönön kupeessa jo vauvana, mutta yksi ääni ei ole muuttunut 74 vuodessa – katso kuvat

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.