Nuoripari kyllästyi yltäkylläiseen elämään, myi omaisuutensa ja muutti asumaan asuntoautoon — ”Olemme tottuneet olemaan lähekkäin muutenkin”

Janina Saarimäen ja Pauli Palmroosin kotona on valoisaa ja kodikasta. Värit ovat vaaleita ja muotoilu on modernia ja hillittyä, hyvin skandinaavista. Ikkunaa kehystää koristevaloketju ja keskellä roikkuu japanilaistyylinen viherkasviamppeli, kokedama. Pellavanvärinen sängynpeite kutsuu kellahtamaan selälleen.

On vaikea kuvitella, että tämä koti kulkee pyörillä, onhan kyse asuntoautosta.

– Kun ensimmäisenä aamuna heräsin siihen, että Pauli ajaa kuoppaista soratietä pitkin töihin, minun oli pakko ottaa siitä videota. En ollut koskaan ennen herännyt siihen, että kotini liikkuu, Saarimäki sanoo ja nauraa.

 

Vuosi sitten Saarimäki ehdotti kihlatulleen, että he myisivät omaisuutensa ja muuttaisivat asumaan paketti- tai kuorma-autoon. Silloin idea ei ottanut tuulta alleen.

– Pauli sanoi heti, että sellainen elämä ei olisi häntä varten, Saarimäki kertoo.

Saarimäki oli ahdistunut yltäkylläiseen elämään palattuaan vapaaehtoistöistä Laosista. Matkallaan hän oli ymmärtänyt, kuinka paljon vähemmällä ihminen tulee toimeen. Ohimennen heitetty ehdotus jäi kuitenkin itämään molempien mieleen.

– Pari viikkoa ehdotukseni jälkeen huomasin, kuinka Pauli istuikin sohvalla selailemassa autoja, Saarimäki paljastaa.

Nyt Saarimäki ja Palmroos istuvat vieretysten asuntoautonsa pöydän ääressä. Se on tässä, heidän uusi kotinsa, jossa on kymmenen neliötä tilaa. Kylpyhuone, ruokapöytä, keittiö, sänky ja vaatekaappi. Siinä on kaikki, mitä Saarimäki ja Palmroos tarvitsevat.

 

Urakka sai alkunsa Saarimäen ehdotuksesta. Pariskunta katselee lopputulosta hymyillen. Auton sisustan täysremontti on valmis, ja tavarat ovat löytäneet paikoilleen.

Vaatteet ovat järjestyneet pieneen kaappiin tilansäästäjähenkareiden avulla. Keittiön kauhat ja kapustat on asetettu tiskipöydän reunalle ruuvattuun telineeseen. Jokaisella tavaralla näyttää olevan oma, harkittu paikkansa.

Muuttamaan Saarimäki ja Palmroos pääsivät muutama viikko sitten, eikä uusi koti ole toistaiseksi tuntunut pieneltä tai ahdistavalta. Ei, vaikka pariskunnan lisäksi autossa asuu myös pieni Papu-koira.

– Entisessäkin kodissamme olimme aina lähekkäin. Työpäivän aikana emme näe toisiamme, joten silloin saamme omaa tilaa, pariskunta kertoo.

Saarimäki ja Palmroos työskentelevät molemmat Saarimäen perheen omistamassa firmassa, mutta eri tehtävissä.

Suomen lainsäädäntö romutti haaveet paketti- tai kuorma-auton remontoimisesta asuttavaksi. Ajoneuvon rekisteröiminen olisi ollut lopulta liian haastavaa.

Onneksi löytyi tämä, täydellinen asuntoauto, josta saatiin remontoimalla pariskunnan näköinen.

Niin syntyi kihlaparin uusi koti, Papana. Nimi on yhdistelmä Palmroosin etunimestä, pariskunnan koiran nimestä ja Saarimäen lempinimestä Nannasta.

– Nyt jo käytämme nimeä. Olen esimerkiksi pyytänyt Paulia hakemaan Papanan, eikä kukaan muu ymmärrä mistä oikein puhun, Saarimäki kertoo.

Jokainen tavara täytyy palauttaa omalle paikalleen. Kuva: Moises Garibay
 

Uuden kodin kustannukset ovat paljon pienemmät kuin entisessä rivitaloasunnossa.

– Kun lähdemme loppuvuodesta pariksi kuukaudeksi ulkomaille, meille ei synny asumisesta lainkaan kustannuksia, Saarimäki kertoo.

Jatkossa pariskunnan on tarkoitus asua asuntoautossa varhaisesta keväästä niin pitkälle syksyyn kuin vain mahdollista. Talven kylmimmiksi kuukausiksi Saarimäki ja Palmroos suunnittelevat muuttavansa vuokralle esimerkiksi airbnb-asuntoon. Taloudellinen puoli ei kuitenkaan ole pariskunnan tärkein syy suurelle elämänmuutokselle.

– Säästämme rahaa, mutta ennen kaikkea voimme elää yksinkertaisemmin ja vapaammin, Saarimäki perustelee.

Saarimäki ja Palmroos puhuvat paljon vapaudesta: vapaudesta liikkua, vapaudesta elää yksinkertaisemmin. Onpa Saarimäki ehtinyt kirjoittaa siitä myös Seikkailija Nanna -blogiinsakin.

– Tällainen elämäntapa tuo myös vaihtelua, Palmroos sanoo.

Pienestä keittiöstä löytyy kaikki tarvittava. Kuva: Moises Garibay
 

Kun koti on alle kymmenen neliötä, tiettyjä periaatteita täytyy noudattaa. Kaikki tavarat täytyy laittaa aina takaisin paikalleen. Isosta osasta tavaraa on pitänyt myös osata luopua.

Asuntoautossa asumiseen liittyy myös joitain käytännön ongelmia. Kun Saarimäki ja Palmroos saavat myytyä rivitaloasuntonsa, heillä ei ole enää vakituista osoitetta.

– Postia varten siirrämme osoitteemme jollekin sukulaiselle tai työpaikkamme toimistolle, Saarimäki kertoo.

Uudella elämäntavalla on riittänyt epäilijöitä. Asuntoautoon muutto on radikaali muutos. Asuintila pienenee tuntuvasti. Sen lisäksi uusi elämäntapa vaatii enemmän erinäisiä taitoja kuin esimerkiksi perinteinen rivitaloasuminen.

Pariskunnan on täytynyt opetella paljon auton tekniikasta, sähköistä, vesisäiliöstä, kaasuputkista ja -pulloista. Luukkujen takaa paljastuu yhä uusia nappeja ja vipuja. Lisäksi Saarimäki tai Palmroos myöntävät, ettei heistä kumpikaan varsinaisesti ole autoekspertti.

– Lähes kaikki lähipiirissämme ovat sanoneet meitä hulluiksi. Emme juurikaan saaneet kannustusta keneltäkään, Saarimäki kertoo.

Nyt kun tupaantuliaiset on ehditty viettää, osa ystävistä on jo pyörtänyt mielipiteensä. Kummankin vanhemmat ovat edelleen hieman skeptisiä, ja ehkä syystäkin.

– Meillä ei ole mitään kokemusta karavaanarielämästä. Emme olleet edes käyneet asuntoautossa ennen kuin aloimme etsiä omaa.

Pariskunta itse oli kuitenkin niin varma ratkaisustaan, että he myivät sänkynsä ja sohvansa jo ennen kuin sopiva auto oli edes löytynyt.

 

Pariskunta ryhtyy teen ja kahvin keittoon auton kaasulieden ääressä. Puhe kääntyy paljon matkustelevan pariskunnan ensi vuoden reissusuunnitelmiin.

– Lähdemme käymään ainakin Norjassa, he kertovat.

Vuoden päässä häämöttävät myös pariskunnan häät. Häämatkalle lähdetään Papanalla, ja silloin auton keula käännetään kohti Eurooppaa.

– Eli periaatteessa vietämme häämatkan ihan vain kotona, Saarimäki sanoo.

Molempia naurattaa.

Janina Saarimäki ja Pauli Palmroos suuntaavat ensi vuonna asuntoautollaan ainakin Norjaan. Kuva: Moises Garibay
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Katso kuvat rempseän naisen viileän vaaleanpunaisesta ja mintunvihreästä kodista – "Onhan tämä pesä"

Koristevaloilla tunnelmaa pihalle ja sisään – katso ohje, miten huurrelyhdyn voi tehdä suolan avulla

Kylmän ruskeat seinät saivat pintaansa oranssia ja vihreää – katso, miltä näyttää tämä 19-vuotiaan naisen koti!

Saatat muistaa ysärikodeista kaaret – ja nyt ne tulevat taas! Katso kuvasarja, kuinka holvikaari istuu nykykotiin

Nuoripari kyllästyi yltäkylläiseen elämään, myi omaisuutensa ja muutti asumaan asuntoautoon — ”Olemme tottuneet olemaan lähekkäin muutenkin”

Onko tämä tottakaan: kuopiolaiskodin valokuvatapetti vie suoraan Miami Beachille – Katso kuvat amerikkalaishenkisestä, upeasta kodista

Kun katsot nämä kuvat, nuorrut kymmeniä vuosia – kuopiolaismiehellä on lankapuhelin, vanha Salora Boston ja tietenkin puhelinluettelo

Oletko varma, että saat kaikki kukat kuolemaan? Nämä 3 vinkkiä auttavat jo todella pitkälle

Tässä on vanha navetta, mutta kun avaat oven, silmiesi eteen avautuu naisellinen budoaari – oikea karkki!

Uusi sukupolvi myllää nyt siirtolapuutarhamökeillä –  Nämä 14 kuvaa kertovat, minkä ihanuuden kuopiolaisystävykset nappasivat yhteisomistukseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.