Omavaraisesti elävä Maja Helms on kestolomalla kotonaan

Maa-artisokat muhivat päärakennuksen eteläisen seinustan tarjoamassa lämmössä. Yrttitee kerää aromeita toisella puolen ikkunaa.

Maja Helms on palannut pari kuukautta aiemmin Kiuruvedelle kymmenen Saksan-vuoden jälkeen. Tila, jolla hän asuu, oli alun perin 30 hehtaarin kokoinen. Helms osti siitä puoli hehtaaria vuonna 1992, ja liudan hirsirakennuksia. Tätä ennen saksalaissyntyinen nainen asui Pyhäjärvellä.

– Pihapiiri oli ihan ränsistynyt, mutta ihastuin tähän silti, Helms muistelee.

Haastattelupäivänä käynnissä on wc-remontti. Ensimmäiset sukulaiset tulevat nimittäin kylään jo ensi viikolla. Kesävieraita riittää, sillä Helmsillä on sisko ja seitsemän veljeä.

Vierasmajan puitteet ovat jo valmiina. Sen viileys ja sateen ropina peltikattoon houkuttelevat toisinaan Helmsin itsensäkin yöpymään siellä.

Sen sijaan aittarakennuksen toisen kerroksen veranta pitäisi laittaa kuntoon, kasvimaata olisi möyhittävä ja sohva verhoiltava uuteen uskoon jossain vaiheessa. Myös edellinen, 15 vuoden takainen verhoilu on Helmsin käsialaa.

– Täällä on aina jotain laitettavaa, hän toteaa ja pitää sitä selvästikin vain positiivisena asiana.

– Tykkään siitä, että saa touhuta.

Päärakennuksen tupaa hallitsi aiemmin musta puinen piano, mutta uunia lämmittäessä se meni aina epävireiseksi. Musta soitin korvattiin valkoisella sähköpianolla.

Koska televisiota ei ole, on aikaa musisointiin. Musiikin lahjan Helms on perinyt äidiltään.

Pitsi- ja pellavaverhot on joko itse tehty tai hankittu kirpparilta. Katossa roikkuvat kuivakukkakimput ovat jo yli 20 vuotta vanhoja. Tupaa koristavat myös valokuvat läheisistä sekä Helmsin äidin maalaamat taulut.

Ikkunan edessä muhivassa yrttiteessä on ahomansikkaa sekä mustaherukan-, koivun- ja vadelmanlehtiä.

– Tee pitää ensin hiostaa ennen kuin sen kuivataan, jotta aromit pääsevät esiin.

Helmsin into pihatöihin on puolestaan peräisin hänen isältään. Helms hoiti isäänsä tämän kymmenen viimeistä elinvuotta.

– Isän piha oli kuin puisto!

Suomeen houkuttivat takaisin luonto ja vapaus. Aiemmin Helmsillä oli Kiuruvedellä muun muassa lampaita ja vuohia. Ateljeessaan hän neuloi muun muassa villapaitoja.

Hirsirakennusten lisäksi tontille mahtuu useampikin kasvimaa. Helmsin elämäntapa pohjautuukin omavaraisuuteen. Perunat, porkkanat ja muut nousevat omasta maasta. Mansikkamaita on kolme, herukkapensaita parikymmentä. Raparperia tulee hurjasti.

Purjo, basilika ja meirami itävät päärakennuksen itäseunustalla vanhassa pesuammeessa.

Maakellari on Helmsin harmiksi rakennettu aikoinaan väärinpäin.

– Ovi on etelään, ja aurinko sulattaa talvella lumet niin, että vettä valuu sisään.

Onneksi säilömiskeinoina ovat käytössä pakastaminen, umpiointi ja kuivaaminen.

Kesäkeittiöön johtavan polun varressa kasvaa kieloja ja ketunlehtiä. Itse kesäkeittiötä ympäröivät valkovuokot, kevätesikot, tuoksumatarat ja marjapensaat.

Helms kävi aikoinaan Luonnosta hyötykäyttöön -kurssin, ja niinpä hän osaa hyödyntää myös esimerkiksi voikukkaa ja kuusenkerkkää.

Uusia kädentaitoja hän ammentaa muun muassa kirjaston kirjoista. Yhdessä purnukassa on koristeltuja nappeja, seuraavaksi edessä oli kengäntekoa heinistä, nahasta ja kankaista.

– Tämä on minulle kestoloma, Helms tiivistää.

Kylässä: Maja Helmsillä

Puolen hehtaarin tontilla Kiuruveden Kalliokylässä on useita eri rakennuksia. Päärakennus on noin 50-neliöinen ja se koostuu keittiötuvasta, kamarista ja wc:stä.

Työhuone/verstas, osa majoitustiloista sekä pesutilat sijaitsevat yhdessä aitassa.

Pihapiirissä on myös vanha navetta, vierasmaja ja vuonna 1783 rakennettu aitta, joka on Museoviraston suojelema.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Kuluttaja-lehti: Induktiotasoissa hinta ei aina vastaa laatua

Asuntomessujen 50-vuotisjuhlavuosi jysähtää käyntiin – Bongaa savolaisten kädenjälki Tuusulan messualueella

Tälle ratkaisulle pitäisi näyttää keskisormea, totesi vammaisryhmä korokkeelliselle bensapumpulle – miten muuten meni Tuusulan asuntomessukierroksella?

Näin asuntomessuilla toimitaan tänä vuonna: Kohteesta toiseen ei enää poukkoilla oman halun mukaan

Jyrkät värit haalenivat – jopa punamultaa tarjolla Tuusulan asuntomessuilla

Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kallioisesta maatilapihastaan upean harrastuksen: "Tässä sielu lepää" 

Tuusulan Asuntomessuilla huomioidaan korona-aika

Kuopiolaismies rakensi 10 vuotta ja sai aina uuden idean, kuten "sikarinpolttelutorni" ja koristepinnat kivistä – Kuvasarja kertoo käsittämättömästä työn määrästä

Kuopiolainen Hannu Rönkä aloitti saarimökkeilyn Rönön kupeessa jo vauvana, mutta yksi ääni ei ole muuttunut 74 vuodessa – katso kuvat

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.