Onko tämä tottakaan: kuopiolaiskodin valokuvatapetti vie suoraan Miami Beachille – Katso kuvat amerikkalaishenkisestä, upeasta kodista

Merja Julkusen ja Timo Puustisen amerikkalaisvaikutteinen koti on kuin oma maailmansa vaaleiden ja selkeiden skandinaavisten kotien keskellä. Sen runsas tyyli poikkeaa valtavirrasta, sillä koti pursuaa muhkeutta, tummia ruskean ja puun sävyjä, upeita peilejä ja muita näyttäviä yksityiskohtia.

– Olen saanut sisustusvaikutteita ulkomaan matkoiltamme etenkin Yhdysvalloista. Viimeksi kävimme Key Westissä Floridassa. Se oli joulun aikaan kuin satukaupunki näyttävine taloineen ja jouluvaloineen, Julkunen hehkuttaa.

Hän muutti Haapaniemelle vuonna 1999 kahden poikansa kanssa. Lapset ovat jo perustaneet omat perheensä, ja Julkunen on sen jälkeen tavannut avomiehensä. Nyt viisikymppiset aikuiset asuvat kahdestaan unelmakodissaan vain muutaman kymmenen metrin päässä Kuopionlahden rannasta. Lähellä keskustaa järven rannalla sijaitseva paikka on upea ja rauhallinen, ja koti molemmille niin rakas, että siitä he eivät hetkessä luovu.

Merja Julkunen on monille kuopiolaisille ja muillekin pohjoissavolaisille tuttu. Viimeksi hänellä oli Aikuinen Nainen -vaateliike Kuopion keskustassa. Sitä ennen hän palveli asiakkaita Juankoskella vanhempiensa omistamassa Ruukkimarketissa. Kuva: Paula Pohjamo

80-luvulla valmistunut koti remontoitiin kolme vuotta sitten. Remontissa uusittiin kaikki muut tilat, paitsi vuonna 2006 muutoksen läpikäynyt keittiö.

Jokaisessa huoneessa on oma teemansa. Keittiö ja olohuone ovat countryhenkisiä. Massiivinen umpipuinen ruokailuryhmä, muhkeat tummanruskeat nahkanojatuolit, kristallivalaisin ja koristeellinen sisustustakka edustavat monin tavoin perinteistä amerikkalaista sisustusta.

Julkunen rakastaa sisustamista mutta ei kuitenkaan ota asiaa liian vakavasti. Kun hän puhuu pariskunnan makuuhuoneesta, hän nimittää sitä master bedroom -nimellä, niin kuin Jenkeissä on tapana. Siellä on pehmeä roosaan ja ruskean taittuva sävymaailma.

– Vierashuone taas on residenssi, nainen hymyilee pilke silmäkulmassa

Residenssissä matkailuharrastusteema on esillä vahvimmin. Tilaa hallitsee koko seinän kokoinen valokuvatapetti. Vieraat, vierailulle tulleet lapset ja Julkusen lapsenlapset saavat nukahtaa ja herätä katsellen lempeästi hiekkarantaa hyväileviä aaltoja kuvitellen palmujen humisevan trooppisessa merituulessa.

Julkusen mielestä makuuhuoneiden sängyillä on oltava paljon tyynyjä, ja sänkyjen on oltava korkeat, isot ja pehmeät.

– Nukumme elämästämme kolmasosan. Siksi sänkyyn kannattaa satsata.

Pariskunta on jo ajatellut asumisessaan tulevia eläkepäiviään. Siksi huoneiden välillä ei ole korkeita kynnyksiä, joihin kompastua. Lisäksi wc:ssä on korotettu wc-istuin.

Kodin sisustustyyli on niin erikoinen, että välillä Julkusen on vaikeaa löytää sopivia sisustusjuttuja suomalaisista sisustuskaupoista. Esimerkiksi takka piti tilata nettikaupasta Keski-Euroopasta. Hän kiertää käsityö- ja sisustusmessuilla sekä antiikkihuutokaupoissa bongaamassa erikoisia yksityiskohtia. Esimerkiksi olohuoneen Tiffany-valaisimet ja monet koriste-esineet ovat löytöjä huutokaupoista.

– Olen löytänyt myös kuopiolaisista kaupoista muun muassa valaisimia ja koristetyynyjä.

Merja Julkunen suosii runsautta. Siksi myös koristetyynyjä pitää olla paljon. Kuva: Paula Pohjamo

Kun nuorinkin pojista muutti omilleen, Merja Julkunen muutti tämän makuuhuoneen omaksi pukeutumishuoneekseen. Siellä kaunein mekko saa olla esillä mallinuken päällä. Siellä Julkusella on myös oma rauhansa laittautua vaikkapa juhliin, eikä vuoroista wc:n peilin edessä tarvitse kinata.

Julkunen on ahkera liikkuja, mutta hän viihtyy myös kotona.

Jouluina ja pääsiäisinä nainen innostuu kausikoristeiden kanssa niin, että homma lähtee lapasesta.

– Olen hupsuttelija, ja kodin koristaminen voi mennä överiksi.

Olohuone on countrytyylinen. Kuva: Paula Pohjamo

Sisustussuunnittelija Ilse Juolan mukaan jenkkikotien tyyli vaihtelee Miamin rantatalojen keveästä, rennosta rannikkotyylistä Manhattanin luksusasuntojen huippumoderniin art deco -sisustukseen.

Varsinkin moderni amerikkalainen sisustus on melko samantyylistä kuin Euroopassakin. Ero suomalaiseen moderniin kotiin on kuitenkin esimerkiksi se, että lattiapintoina suositaan muun muassa laattapintoja tai aitoa marmoria. Perinteinen amerikkalainen rannikkotyyli taas on pehmeämpää, sillä siinä käytetään tekstiilien materiaaleina esimerkiksi pellavaa.

– Lattioissa voi olla hiekkakiveä tai lankkulattia. Myös tummia, usein eksoottisiakin puumateriaaleja käytetään, sanoo omaa nimeään kantavassa sisustussuunnitteluyrityksessään työskentelevä Juola.

Vaikka amerikkalainen ja eurooppalainen sisustus ovatkin nykyään monin tavoin samankaltaisia ja materiaalit samoja, USA:ssa talot ja kerrostaloasunnot ovat usein suomalaiskoteja suurempia. Siksi jenkkisisustuksen huonekalutkin ovat isoja.

Koristelistat ja puolipaneelit tuovat korkeisiin ja suuriin huoneisiin rytmiä. Juolan mukaan USA:ssa myös erilaiset sisustustyylit toteutetaan rohkeammin kuin Suomessa.

– Esimerkiksi värikkäässä tyylissä pinkki sohva kannetaan rohkeasti olkkariin ja sen yläpuolelle ripustetaan hopeakehyksinen peili sen enempää miettimättä. Suomessa ollaan varovaisempia.

Taloissa on usein iso aula, josta asunto aukeaa. Aulasta kuljetaan huoneisiin ja ylempiin kerroksiin leveitä ja komeita rappuja pitkin. Monille isot aulat ja portaikot muistuvat mieleen tv-sarjasta Dallas. Myös kokolattiamatot ovat USA:ssa suosittuja. Niitä pestään matonpesukoneilla siinä missä Suomessa pyyhitään laminaattilattioita.

Usein olohuoneessa on iso takka ja keittiössä valtava saareke. Myös tilavat walk in -vaatehuoneet kuuluvat jenkkikotiin. Tyypillistä on myös se, että Jenkeissä on tavallista ostaa tai vuokrata asunto kalustettuna.

– Maassa on myös aivan tavallista käyttää sisustussuunnittelijaa samoin kuin häissä hääsuunnittelijaa.

Kylässä

Julkusella ja Puustisella

Sataneliöinen pienkerrostalokoti sijaitsee Kuopion Haapaniemellä.

Siinä asuvat Merja Julkunen ja Timo Puustinen sekä maatiaiskissa Nuppu.

Kodissa on eteinen, keittiö, olohuone, master bedroom, residenssi/vierashuone, kodinhoitotila, sauna, kylpyhuone, wc ja parveke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Kylmän ruskeat seinät saivat pintaansa oranssia ja vihreää – katso, miltä näyttää tämä 19-vuotiaan naisen koti!

Saatat muistaa ysärikodeista kaaret – ja nyt ne tulevat taas! Katso kuvasarja, kuinka holvikaari istuu nykykotiin

Nuoripari kyllästyi yltäkylläiseen elämään, myi omaisuutensa ja muutti asumaan asuntoautoon — ”Olemme tottuneet olemaan lähekkäin muutenkin”

Onko tämä tottakaan: kuopiolaiskodin valokuvatapetti vie suoraan Miami Beachille – Katso kuvat amerikkalaishenkisestä, upeasta kodista

Kun katsot nämä kuvat, nuorrut kymmeniä vuosia – kuopiolaismiehellä on lankapuhelin, vanha Salora Boston ja tietenkin puhelinluettelo

Oletko varma, että saat kaikki kukat kuolemaan? Nämä 3 vinkkiä auttavat jo todella pitkälle

Tässä on vanha navetta, mutta kun avaat oven, silmiesi eteen avautuu naisellinen budoaari – oikea karkki!

Uusi sukupolvi myllää nyt siirtolapuutarhamökeillä –  Nämä 14 kuvaa kertovat, minkä ihanuuden kuopiolaisystävykset nappasivat yhteisomistukseen

Kierrätystavaroista syntyy upea koti – tällä perheellä on vain kaksi uutena ostettua tuolia

Tämä mökkimaisema pysäyttää kaupunkilaisen – nuotioluodolla saa niskat kipeiksi tähti-iltoina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.