Sama talo, uusi aika – Katso, miltä talon sisällä näyttää nyt!

Ihan niin kuin ennen vanhaan, kun poikien tukat ajeltiin kesäksi millin sängelle ja Kuopion mukulakivisillä rännikaduilla haistoi hevosen lannan hajun, Linnanpellolla ammottaa puutalokodin ulko-ovi luontevasti auki kadulle. Kivirappusilla kesäauringon paahteessa kukkii hortensia, ja helteisen päivän vieno tuuli käy ovesta läpi eteisen aina huoneisiin asti.

Täällä asuvat Saara Hanhela ja Aki Karkulahti, onnelliset puutalo-osakkeen omistajat. 

 

Talossa on tehty ulkosivuremonttia viime vuosina. Saara Hanhela seisoo samoilla rappusilla kuin lapset vanhassa kuvassa. Kuva: Paula Pohjamo
 

 

Pariskunta asui vuokrakodissa ja alkoi muutama vuosi sitten hakea mieluista omistusasuntoa. Molemmat ovat asuneet puutalossa lapsuutensa, ja sen vuoksi tuntui luontevalta hankkia sellainen. Sopivaa huoneistoa etsittiin kauan, sillä hyväkuntoisia puutalokoteja on myynnissä harvoin.

Kun Aki Karkulahti sitten bongasi heidän nykyisen kotinsa asunnonvälittäjän verkkosivuilta, hän katsoi puolisoaan pitkään ja varoitti tätä ennen asuntonäyttöä sanoen ”Tämä on sitten vaarallinen tapaus”.

– Kun näin kodin, aloin heti miettiä, miten siihen saisi elämää ja kuinka siitä saisi meidän näköisemme, kertoo Hanhela.

Niin he päätyivät Linnanpellolle vuonna 2013. Huoneistossa oli tehty jo keittiöremontti ja pintoja oli maalattu ja tapetoitu. Samoin saunatilat ja pikkuinen WC oli remontoitu nykyaikaisiksi. Aiemmat asukkaat olivat myös kaivaneet esiin alkuperäisen puulattian, joka oli maalattu harmaanvalkoiseksi. Pari tapetoi muutaman seinän lisää ja teki työhuoneeseen lankuista tehosteseinän. Hanhela sai inspiraation seinään Islannin-matkalta paikallisesta kahvilasta.

– Kysyin puolisolta, voisimmeko tehdä meillekin samanlaisen.

 

Upea uuni on luultavasti 1920-luvulta. Se on säilynyt ällistyttävän hyvässä kunnossa. Kuva: Paula Pohjamo
 

 

Hän on esteetikko, joka sisustaa kotia kauneus edellä. Aki-puoliso taas on järjen ääni, joka jarruttelee lempeästi kumppaninsa huimimpia ideoita miettien, miten asiat käytännössä toteutetaan.

Eräs onnistunut sisustusratkaisu on makuuhuoneen seinän kokoinen mustavalkoinen valokuvatapetti. Siinä samainen talo kylpee pariskunnan tiedon mukaan 1930-luvun kesäauringossa korttelin lasten istuessa portailla.

Tapetti teetettiin pienestä, vanhasta valokuvasta, jonka yksi talon osakkeenomistajista löysi.

 

Turvallisella Linnapellolla voi rauhassa pitää ikkunoita auki ja antaa kesäilman tuulettaa kotia. Kuva: Paula Pohjamo
 

Kaikki on käytettyä

Talon ullakolta on löytynyt vanhoja tavaroita. Sieltä Hanhela ja Karkulahti pelastivat muun muassa olohuoneen pöydän, pienen pärekorin ja hyllynä toimivan perunalaatikon. Kodissa suositaan kierrätystä, joka on kauneuden lisäksi sisustuksen toinen punainen lanka. Hanhelalla on oltava todella hyvä syy siihen, että hän ostaisi aivan uuden huonekalun.

Joskus tulee tehtyä turhiakin kirppislöytöjä. Sisustusvimmassa hankittu kolmimetrinen apteekkikaappi ei mahtunut edes ovista sisään, ja se laitettiinkin takaisin kiertoon. Kodin sisustus on tunnelmallinen sekoitus murrettuja sävyjä ja tarkoin harkittuja, kekseliäitä yksityiskohtia.

Vanha talo inspiroi Hanhelaa.

– Tämä asunto on maalaisromanttisempi kuin edellinen, pelkistetympi kotimme.

Edelliset asukkaat olivat jo remontoineet keittiön. Kuva: Paula Pohjamo
 

Koti on pariskunnalle paikka, josta haetaan rauhaa hektiseen työelämään.

Hanhelalle sisustaminen on toiminut apuna jopa työstressiin. Kun hän sai kauan sotkuisena olleen työhuoneen järjestykseen, myös mieltä painaneet työasiat selkiytyivät ja hän hakeutui uuteen työpaikkaan.

Kodin lähistöllä asuu paljon Hanhelan ja Karkulahden ystäviä, joille kodin ovet ovat aina avoinna. Jos Saara Hanhela näkee ikkunasta tutun kävelevän ohi, hän huikkaa tulemaan kahville.

– On harmi, että ihmisillä on vain harvoin aikaa spontaanille kahvittelulle. Yleensä ystävät ja tutut kiirehtivät töihin tai omaan kotiinsa. 

Kun Saara Hanhela sai työhuoneen viimein järjestykseen, se helpotti osaltaan myös työstressiä. Kuva: Paula Pohjamo
 

Kylässä

Hanhelalla ja Karkulahdella

87-neliöinen puutalo-osake sijaitsee Kuopion Linnanpellolla.

Siinä asuvat Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän hankekoordinaattori Saara Hanhela ja Call to Action -markkinointitoimiston toimitusjohtaja Aki Karkulahti.

Kodissa on eteinen, keittiö, olohuone, makuuhuone, työhuone, kylpyhuone, sauna ja WC.

Uusimmat

Asuminen

"Tuo punainen seinä on kuin 1970-luvun kodistani!" – Vuokralaiset ilahtuivat kerrostalon yhteisen kerhohuoneen täydellisestä remontista

Uusi asuinalue putkahti Kuopion Lehtoniemeen – katso, miltä näyttää 5. kerroksen asukkaan kodissa ja mitä ulkoilijoiden odottamaa alueelle on tulossa nyt tai tulevaisuudessa

Kuopion tonttipäällikkö Meriläinen, haluaisin tontin, mistä mahtaa löytyä?

Koti järven rannalla lähellä Kuopion keskustaa? Ehkä klisee mutta niin monen unelma – Katso kuvat kuopiolaisen Nergin perheen talosta

Suvi ja Pekko Parviainen eivät säästelleet vaivaa toteuttaessaan unelmaansa Pioneeripuiston Rantakortteliin

Huttusten pihasaunan puut sisältävät kranaatinsirpaleita sotavuosilta – kunnostus- ja kirpputori-intoinen perhe loihti itselleen mieluisan kodin

Tällainen on purkki-ihmiseksi tunnustautuvan lukiolaisopiskelijan koti

Tässä kodissa ei harrasteta Konmaria – Leena Pasasella on valtavasti tavaraa kotona mutta lisäksi hallissa ja varastoissa

Kuopiolaisperhe remontoi jo toisen rintamamiestalon – nämä 14 kuvaa osoittavat, että huikea lopputulos oli kaiken vaivan väärti

Ammattijärjestäjä parahtaa Saamari-metodille: "Suosittelen raivaamaan tavaraa vain täysissä ruumiin ja sielun voimissa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.