Savon Sanomat vieraili "lamppuhamsterin" kodissa – ota vinkeistä vaarin ja tee löytöjä

Lamppuhamsteriksi itseään kutsuva kuopiolainen Tiina Leskinen neuvoo tutkimaan vanhoja valaisimia sallivalla silmällä, sillä toivottamaltakin näyttävälle kapistukselle on paljon tehtävissä, jos se muutoin vaikuttaa kiinnostavalta.

– Monesti pelkkä puhdistus riittää. Siinä voi ihan yllättyä, että tällainenko tämä onkin!

Jos valaisimen sähköturvallisuus arveluttaa tai johto näyttää muuten ikävältä, sen voi johdottaa uusiksi sähköammattilaisella, Tiina Leskinen vinkkaa.

Yksi esimerkki tällaisesta projektista on retrovalaisin, jonka Leskinen osti kirpputorilta nuhjuisena ja myrkynvihreänä.

– Purin sen, maalasin ja puhdistin kupariosat, ja sen jälkeen sähkömiehenä työskentelevä isäni johdotti sen.

 

 

Aulis Leskinen on juuri palannut töistä rakennustyömaalta kotiin, ja perheaika voi alkaa. Seinähylly ja makrameetyö ovat syntyneet tee se itse -hengessä. Olohuoneen seinämaali, Huurteinen, on isoimpia kodin muutoksia asumisaikana. Kuva: Juha Poutanen
 

Iän kaiken kirpputoreja kierrellyt

Tiina Leskisen kirppisharrastus tulee verenperintönä omalta äidiltä, joka on vihkiytynyt lasiesineiden keräilijä. Leskinen muistaa, kuinka perheellä on ollut iän kaiken tapana kiertää antiikkimessuja ja käytetyn tavaran myyntipaikkoja, ja sama kytö on jäljellä edelleen.

Leskinen tietää, että pienet maalaiskirppikset ovat parhaita, jos haluaa tehdä löytöjä, mutta kahden pienen lapsen, Akselin ja Aliisan, kanssa ei niin vain paineta jarrupoljinta joka kyläkirppiksen kohdalla.

– Ehkä ne ovat niitä tulevaisuuden tyttöjen reissuja!

 

Aliisan toinen sänky kulkee pyörillä: näppärä keino pitää vauva mukana. Kuva: Juha Poutanen
 

Puutalokodista rivitaloasuntoon

Taiteellisen perheenäidin sisustusasenne on rento, ja siitä kertoo myös hänen bloginsa nimi Muotopuolia.

Nykyinen koti, muutama vuosi sitten valmistunut rivitaloasunto Saaristokaupungissa, on iso tyylillinen hyppy vanhasta puutaloasunnosta Linnanpellolta.

– Sydämeni sykkii vanhoille taloille. Sellaisessa asuminen pitää ottaa elämänasenteena. Olen jo unohtanut, miten kylmä siellä oli, Leskinen nauraa.

– Kun tuli aika etsiä uutta kotia, vertailimme uusia ja vanhoja asuntoja, remontteja ja remonttitarpeita. Päädyimme lopulta uuteen.

Rentoutta ja ”muotopuolisuutta” uutuuttaan kiillelleen kodin sisustukseen ovat tuoneet kirpputorilöydöt ja kaikenlaiset tee se itse -projektit.

 

Kylpyhuone-kodinhoitotilaan ei tullut tehostelaattaa, koska Tiina Leskinen työskentelee niiden kanssa niin paljon työssään. Kuva: Juha Poutanen
 

Tavarat löytävät aina paikkansa jostakin

Menneet vuosikymmenet, erityisesti 50-luvun esineet, viehättävät Leskistä, joka ei koe vikaostoksia olevan olemassakaan. Jos joku kaluste alkaa näyttää omassa kodissa ylimääräiseltä, se löytää paikkansa hänen sisarensa ja yrityskumppaninsa Sini Seppäsen kodista tai suvun tilalta Siirtolasta Sotkamosta.

Joskus virtaus käy niinkin päin, että Siirtolasta siirtyy jotakin kodin sisustukseen.

Yksi rakkaimmista kalusteista, joka on joskus palvellut Siirtolan talossa, on Liisa-mummon vanha keinutuoli, jossa on nyt keinuteltu isomummon mukaan nimettyä Aliisaa.

Koko takapiha jätettiin valmistumisvaiheessa mullalle, ja siitä on kehkeytynyt puutarha. Tiilet ovat Männistön koulun purkutyömaalta, entisiltä asuinseuduilta. Kuva: Juha Poutanen
 

Henkilö

Kylässä Tiina Leskisen luona

Tiina, Aulis, Akseli ja Aliisa Leskinen asuvat rivitalokolmiossa Savolanniemessä Kuopiossa.

Tiina Leskinen työskentelee YIT:llä asunnonostajien muutostöiden suunnittelijana. Puoliso Aulis Leskinen työskentelee YIT:llä vastaavana mestarina.

Tiina Leskinen työskentelee lisäksi taiteellisena johtajana hänen ja sisarensa Sini Seppäsen Pramea-korumerkille.

Tiina Leskinen on kotoisin Kajaanista, Aulis Leskinen Muuruvedeltä.

Kolmiossa on 82 neliötä, ja siinä on yhdistetty olohuone-keittiötila, kaksi makuuhuonetta, kodinhoitohuone ja saunatilat, wc ja vaatehuone.

Se on valmistunut vuonna 2014.

Uusimmat

Asuminen

Arasteletko tapettien kuosien valinnassa? Ota rohkeasti mallia tämän kodin tapettihamsterista

6 selkeää vinkkiä, joilla taloyhtiön viestintä pannaan kuntoon – lukijat kertovat, kuinka taloyhtiöön putkahtelee tuntemattomia työmiehiä tai "jäärät" vastustavat tiedottamisen parantamista

Ihailetko rintamamiestaloja? Nämä 19 kuvaa kuopiolaisherkusta vievät "rintsikkahöperyytesi" vielä ihan uudelle tasolle

Tämä koti hurmasi: Raija Komulainen muistaa edelleen tunteen asuntonäytöllä

Näistä asumismuodoista nuoret aikuiset unelmoivat – omistusasunto houkuttelee selvästi eniten

Someaktiivi Tiia Suomalainen kertoo hurjasta urakastaan ja esittelee kotinsa, missä sisällöt syntyvät

Juuri tähän seinän sävyyn kuopiolainen rivariasukas ihastui siskonsa talossa, ja sitten se oli pakko saada – samoilla tulilla uudistui kaksi huonetta

Luulitko, että betoni kuivaa "sentti per viikko"? Niin moni muukin - ja nyt asiantuntija sanoo, että älä vain usko tätä

Da Capo -patukoita, pinaattilettuja, kivennäisvettä ja liejussa rämpimistä – lukijat paljastavat, miten raksa-arjesta selvitään

Tämän kodin keittiö on käynyt läpi kolme tyyliä – nyt se palautettiin talon omalle aikakaudelle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.