Sisustus 2017 - Tuuleta trendeillä tai tee omannäköistä

Värien voima sisustuksessa jatkaa voittokulkuaan pitkän mustan, valkoisen ja harmaan kauden jälkeen. Värit vain vaihtuvat vuodenaikojen ja trendien mukaan. Kuopiolaisen sisustussuunnittelijan Maru Hautalan mukaan ensi vuonna suosiossa ovat erityisesti Suomen juhlavuoden sinisen sävyt sekä erilaiset ruskeat, kuten hiekka ja keskiruskea.

Kartalla näkyy myös vahvoja itämaisia värejä, eli okrankeltaista sekä sammalenvihreää. Hempeä vaaleanpunainen pysyy sekin yhä mukana. Lisäksi Hautala ennustaa burgundinpunaisen ja kanervan sävyjen voimistuvan.

Hän on napannut ensi vuoden värit trendisävyjä määrittävän Pantonen värikartasta. Pantone on standardiksi muodostunut painoteollisuuden värijärjestelmä, jonka vuoden värit näkyvät niin muodin kuin sisustuksenkin maailmassa. Hautalan mukaan sisustajat pelkäävät yhdistellä sävyjä, ja pyytävätkin häneltä usein apua niiden valintaan.

– Kannustan kokeilemaan, sillä sitä kautta oppii näkemään, mitkä värit sopivat yhteen, hän sanoo.

Villa, puuvilla, pellava, puu, kivi ja korkki ovat suosiossa ja parhaimmillaan sellaisinaan. Vaikka aidot materiaalit ovat keinomateriaaleja hieman hinnakkaampia, ne ovat samalla ekologisempia. Puuparketin tuotantoketju on helpompi selvittää kuin keinotekoisen laminaatin. Hautala näkee aitojen asioiden suosimisen olevan kertakäyttökulttuurin vastustamista, kun tuotteet kestävät aikaa.

Tekstiileissä nähdään vahvojen graafisten kuvioiden ohella maalauksellisia ja pehmeitä printtejä. Myös taide on jatkossa yhä enemmän esillä kodeissa, Hautala uskoo. Kerroksellisuus, eli monen aikakauden huonekalujen ja esineiden yhdistäminen, on yhä muodissa. Perheen harrastuksista, historiasta ja yleensäkin asukkaiden elämästä kertovat esineet, kuten matkamuistot, saavat reilusti näkyä.

Asetelmista tulee kauniita, kun niissä käyttää harkiten eri korkuisia esineitä ja asettaa ne vielä eri tasoille. Ihmiset haluavatkin nyt laittaa esille esineitä, jotka ovat heille rakkaita. Asukkaidensa elämän näköinen koti on mielenkiintoinen ja kertoo omaa tarinaansa, Hautala viestittää.

– Sisustuksessa ei oikeastaan voi tehdä väärin, jos vain itse tykkää kodistaan.

Myös Koti ja keittiö -lehden sisustustoimittajan Mia Lundbergin mukaan luonnonmateriaalit sekä syvät ja kypsät värit ovat ajankohtaisia, samoin kuin runsaskuvioiset tapetit. Kodista halutaan tehdä kaoottisen maailman keskelle lämmin turvapaikka, jossa ladataan akkuja.

Viherkasvit, yrtit ja niiden hoitaminen lisäävät kodikkuutta. Tavaran karsiminen on yhä tärkeämpää. Ihmiset haluavat tehdä asunnoistaan toimivampia esimerkiksi KonMari-tekniikan avulla. Karsiminen helpottaa elämää, kun aika ei kulu tavaran etsimiseen.

Ihmiset ovat aiempaa kiinnostuneempia tuotteiden alkuperästä sekä niiden kestävyydestä ja huollosta.

– Massatuotanto tai trendien perässä juokseminen eivät välttämättä enää kiinnosta. Mieluummin hankitaan vähemmän tavaraa: hankinnat ovat ainutkertaisia ja merkityksellisiä.

Perheet ovat tänä päivänä hyvin erilaisia ja asumisen tarpeet muuttuvat. Siksi yhteisöllisyys ja asukkaiden mukanaolo yksilöllisten kerrostalokotien suunnittelussa jo niiden rakennusvaiheessa ovat ajankohtaisia suuntauksia. Lundbergin mielestä trendeihin ei pidä suhtautua liian vakavasti.

– Kaiken ei tarvitse natsata täydellisesti yhteen, vaan kannattaa luoda kodista persoonallinen ja omannäköinen, hän kannustaa.

Oi maamme Suomi soi sisustuksessa

Sinivalkoiset Fiskarsin sakset, Ritva-Liisa Pohjalaisen Nuppu-valaisin, Maija Louekarin suunnittelema Marimekon Veljekset-kangas, ultramariininsinisiä Aalto-maljakkoja ja Mariskooleja sekä Arabian suosikkimukeja eri vuosikymmeniltä. Kaikkia näitä yhdistää Suomen juhlavuosi. Osa on suunniteltu varta vasten juhlavuoden kunniaksi, osa taas on jo aiemmin tuotannossa olleita tuotteita, mutta valittu osaksi Suomi 100 -juhlavuoden lahjatuotteistoa.

Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -hankkeen yritysyhteistyön koordinaattorin Jukka Kunnaksen mukaan hankkeessa mukana olevia yrityksiä ovat ainakin Isku, Iiittala, Fiskars, Hackman, Finlayson, Vallila, Marimekko ja Mastermark. Hän perustelee juhlavuoden tuotteiden valintaa niiden vahvalla suomalaisella tarinalla sekä sillä, että monet niistä ovat suomalaisille tuttuja ja merkityksellisiä.

Esimerkiksi Iittalan mukeissa nähdään Arabian kuvioita menneiltä vuosikymmeniltä. Marimekon uutuuskankaassa taas seikkailevat metsän eläimet.

Designyrityksillä on myös ollut tai on meneillään kilpailuja. Isku etsi kalustemuotoilukilpailussaan teolliseen valmistukseen ja myyntiin sopivia kalusteperheitä. Kilpailussa oli neljä kategoriaa, eli koti, työympäristö, oppimisympäristö ja hoivaympäristö. Vallila taas lupaa toteuttaa 12 sisustusunelmaa vuoden 2017 aikana.

 

Tuotetiedot:

Iittala Kastehelmi kynttilälyhty, pomeranssi, 32,50e, Iittala Kaasa kynttilälyhty, hiekka 89,00e, Iittala Sarjaton muki, vanha roosa 14,90e, Iittala Piano alku-/jälkiruokalusikka 16,40e, Iittala Leimu valaisin, kupari 549,00e, Iittala Vitriini alusta 30,90e, kaikki Iittala Outlet. Riippu -hylly, 249,00e, Hakola. Divaani Low, Faset villakangas 1409,00e, sohvatyyny kukka, Furninova 33,00e, vaaleanpunainen sohvatyyny Furninova 35,00e, kaikki Vepsäläinen. Palmuvehka 27,00e, unelma 9,50e, Kukkasali Floretta. Taulu, Timo Tolonen, ”Ihmisiä” 2012, 81x85cm, 1800€ Galleria G12. Matto VM-carpet Satine 321 Oranssi, 160x230 549,00e, Isku. Samettityynynpäällinen 7,99e, tuoksukynttilä lasiastiassa 4,99e, kivikeramiikkamuki vihreä 9,99e, kukkamalja vihreä 14,99e, loppuunpoltettu kynttiläkuppi (kukkaruukkuna) betoni, 14,99e, kaikki H&M Home. Gladom tarjotinpöytä 29,90e, Himalaya Sedum tornado viherkasvi 3,99e, Ikea. Saviruukku 3,00e, Prisma. Kaj Franck Arabia malli B, sokerikko ja kermakko, Vanha Reppu. Tapetti Caselio Shine 6859 4026, 63,00e/rll, lattiamaali/GVK Gevefloor lattiamaali, sävy NCS S 0502-Y, 49,00 e/2,7 L, Kuopion Tapetti ja väri. Kaktus, aloe ja palmuvehkan kori kuvausrekvisiittaa.

 

Juttua täydennetty tuotetiedoilla 19.12. kello 12:20.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Kylmän ruskeat seinät saivat pintaansa oranssia ja vihreää – katso, miltä näyttää tämä 19-vuotiaan naisen koti!

Saatat muistaa ysärikodeista kaaret – ja nyt ne tulevat taas! Katso kuvasarja, kuinka holvikaari istuu nykykotiin

Nuoripari kyllästyi yltäkylläiseen elämään, myi omaisuutensa ja muutti asumaan asuntoautoon — ”Olemme tottuneet olemaan lähekkäin muutenkin”

Onko tämä tottakaan: kuopiolaiskodin valokuvatapetti vie suoraan Miami Beachille – Katso kuvat amerikkalaishenkisestä, upeasta kodista

Kun katsot nämä kuvat, nuorrut kymmeniä vuosia – kuopiolaismiehellä on lankapuhelin, vanha Salora Boston ja tietenkin puhelinluettelo

Oletko varma, että saat kaikki kukat kuolemaan? Nämä 3 vinkkiä auttavat jo todella pitkälle

Tässä on vanha navetta, mutta kun avaat oven, silmiesi eteen avautuu naisellinen budoaari – oikea karkki!

Uusi sukupolvi myllää nyt siirtolapuutarhamökeillä –  Nämä 14 kuvaa kertovat, minkä ihanuuden kuopiolaisystävykset nappasivat yhteisomistukseen

Kierrätystavaroista syntyy upea koti – tällä perheellä on vain kaksi uutena ostettua tuolia

Tämä mökkimaisema pysäyttää kaupunkilaisen – nuotioluodolla saa niskat kipeiksi tähti-iltoina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.