Valkeisenlammen äärellä sijaitseva muuntautumiskykyinen kuusikymppinen on käsittämätön tilaihme – Perhe asuu 65 neliössä ja vaatehuoneessa on upea lasiseinäinen sauna

Jos tämä vuodelta 1959 oleva kerrostalokoti Kuopion Valkeisenlammen äärellä osaisi puhua, se kehuisi olevansa muuntautumiskykyinen kuusikymppinen. Asunnon sisäseiniä on kaadettu ja uusia rakennettu, ja kun kuuntelee Annika Rönkön ja Jussi Kajanin kertomaa asunnon kokemista muutoksista vuosikymmenten varrella eri asukkaiden käsissä, ei voi olla hämmästelemättä, kuinka monta erilaista versiota pienestäkin asunnosta voi saada. Valmistuessaan 1950-luvulla kodin eteisaulasta avautui kolme ovea erillisiin huoneisiin – mutta katsaus vuonna 2020 osoittaa jotain ihan muuta.

Rönkkö ja Kajan tekivät asuntokaupat vuosi sitten. Kodissa oli tehty LVIS-remontti parikymmentä vuotta, mutta muutoin se ei välttämättä ollut kaikista houkuttelevin.

– Kodissa oli vaaleanpunaista tapettia ja jostain syystä myös paljon nokea. Pinnat ja remontointitarve ovat saattaneet karkottaa ostajaehdokkaita, ja myös se, että asuntoon ei kuulunut omaa autopaikkaa. Meille sekään ei ollut ongelma, sillä vuokrasimme seuraavasta korttelista autopaikan, he kertovat.

Annika Rönköllä ja Jussi Kajanilla on takanaan täydellinen remontti, ja nyt on aika nauttia työn jäljestä ja perheen uudesta tulokkaasta, Ella-vauvasta. Kuva: Soili Porokka

 

 

N ykyiset asukkaat jättävät jälleen oman jälkensä kodin historiaan. Ja tälläkään kertaa seinät tai huoneiden käyttötarkoitus eivät ole pysyneet paikoillaan.

Rakennuksen valmistumisaikakaudella keittiöitä ei yhdistetty oleskelutiloihin. Nyt se on kuitenkin monelle itsestäänselvyys, ja niin myös tämä koti on saateltu vastaamaan nykyihmisten käsitystä toimivasta kodista.

Monen tarpeisiin kuuluu myös sauna, ja sekin on saatu sijoitettua tähän tilaihmeeseen vaatehuoneen tilalle.

– Jo aiemmilla asukkailla on ollut sauna, mutta me päivitimme sen tyystin remontissa. Sauna oli tärkeä, yksi kriteereistä, kodin uudet omistajat kertovat.

 

Entinen olohuone palvelee nyt pariovellisena makuuhuoneena. Kun keittiö vei ennen saarekkeineen ja ruokailutiloineen yhden ison huoneen, nyt siihen on mahdutettu keittiö ja olohuone. Sen lisäksi kodissa on remontin jälkeen kaksi makuuhuonetta.

– Asuntoa myytiin kaksiona, mutta yhtiöjärjestyksessä tämä on kolmio. Etsimme aluksi myynti-ilmoituksia kolmioista, mutta laajensimme hakua kaksioihin ajatuksella, voisiko hyvästä pohjasta rakentaa kolmion. Emme olisi löytäneet tätä, ellemme olisi leventäneet haitaria, pariskunta kertoo.

– Kannattaa asuntonäytöillä kysellä, mitkä seinät ovat kantavia, ja mitä voi purkaa. Kodista voi hyvinkin saada itselle toimivan, vinkkaa Annika Rönkkö.

 

Mallisohvan Annika Rönkkö bongasi työpaikkansa Ikean löytönurkasta. Kuva: Soili Porokka

 

Molempien koulutuksesta on ollut hyötyä remonttia suunnitellessa ja toteuttaessa. Annika Rönkkö on koulutukseltaan sisustaja, jonka opintoihin kuuluivat muun muassa sisärakentamisen työt: esimerkiksi maalaus, tapetointi, laatoitus ja listoitus.

– Valitettavasti olen sittemmin tullut allergiseksi maalille, joten en voinut maalata kodissamme. Onneksi on näitä muita maalareita, Rönkkö suuntaa katseensa puolisoonsa.

Ammattisilmällä Annika Rönkkö muun muassa suunnitteli keittiön sekä kodin säilytystilaa lisäävän makuuhuoneen kaapistoseinän.

Kekseliäs ratkaisu on keittiön välitilan levy, joka valittiin työtasojen mallistosta. Ohueen levyyn olisi tarvittu alumiinilistat.

Kuva: Soili Porokka

– Nyt ratkaisu on esteettisempi. Piti vain ottaa huomioon, että hanalle jäi yhä riittävä tila, kertoo Annika Rönkkö.

Kajan on koulutukseltaan sähköinsinööri. Annika Rönkkö kiittää, että muun muassa valaistuksessa puolison ammattitaito pääsi loistamaan.

– Meillä ei ole saunassa lainkaan valaistusta, vaan kylpyhuoneen valaistus antaa molempiin tiloihin valon. Himmennettävä valaistus on hyvä, jos menee vauvan kanssa yöllä vaipanvaihtoon, mutta se on myös tunnelmatekijä saunoessa.

 

 

Sauna on rakennettu entiseen vaatehuoneeseen. Nykyiset asukkaat käänsivät istumasuunnan uusiksi. Kuva: Soili Porokka

 

 

 

Kahden kuukauden ikäisellä Ellalla ei ole vielä kiirettä omaan huoneeseen, vaikka se jo odottaa pientä leikkijää. Toistaiseksi hän on kuitenkin tiiviisti vanhempiensa kanssa.

– Elämä on ihan parasta nyt. On ihanaa olla äiti, sanoo Annika Rönkkö, joka perusti syksyllä raskauden aikana @instamutsit-yhteisön Instagramiin. Instamutsit-hashtagia on käytetty yli 10 000, ja ylläpito jakaa hashtagia käyttäneiden kuvia.

Melko pian perustamisen jälkeen Annika Rönkölle oli selvää, että yksin hän ei pysty yhteisöä pyörittämään.

Kuva: Soili Porokka

– Se kasvoi todella nopeasti. Pidin rekryn, johon tuli parisataa hakemusta, ja pian meille valikoitui muutaman hengen hyvä porukka. Sillä porukalla hoidamme ylläpidon, päivittämisen, kaupalliset yhteistyöt ja tapahtumat – sitten kun niitä saa taas järjestää.

Puoliso on seurannut sometyötä mielenkiinnolla ja ylpeänä.

– Ihan tyhjästä on luotu kanava, joka yhdistää samanhenkisiä ihmisiä, ja samalla siinä nostetaan monia pienyrittäjiä, Jussi Kajan viittaa yrityksiin, kuten pieniin vaateliikkeisiin, joissa saatetaan järjestää someyhteisön tapahtuma.

 

Ruokapöytä mahtuu olemaan molemmin päin. "Jos tulee vieraita, saadaan molemmat päädyt tarvittaessa käyttöön." Kuva: Soili Porokka

Kylässä

Kajanilla ja Rönköllä

Kodissa asuvat äitiyslomalla oleva, Ikean logistiikassa työskentelevä Annika Rönkkö ja sähköalalla myyntipäällikkönä työskentelevä Jussi Kajan sekä heidän parin kuukauden ikäinen Ella-tyttärensä.

Kodin lemmikki on 3,5-vuotias Nala-koira.

65-neliöinen koti sijaitsee Kuopion ydinkeskustan tuntumassa Valkeisenlammen äärellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

"Se oli rakkautta ensisilmäyksellä" – Rautakaupasta ostetusta pihamökistä tuli kesähuone, vaikka mies haaveili talvivarastosta pyörille ja tavaroille

Johanna Rusanen-Kartanon isä rakensi mökkiä kaverille ja vannotti, ettei mökkiä pidä myydä kertomatta – Nyt Rusaset mökkeilevät siellä itse

Tutkimus selvitti: Kylpyhuone on suomalaisten piilopaikka, josta haetaan hetki rauhaa ja räpelletään kännykkää

Piti kunnostaa vanha, mutta siirtolapuutarhamökki meni uusiksi: Keittiöön tuli hempeä yllätysväri!

"Olen syönyt sanani. Tämä on ihanaa" – Pihojen laitto on kasvattanut suosiotaan koronakevään jälkeen

Vielä ehtii ilmoittaa oman puutarhan kaikille nähtäväksi

Tiedätkö, millaista hiekkaa hiekkalaatikolle pitäisi laittaa?

Hyvästi, jäykkä pönötys – tänä kesänä juhlitaan pienillä porukoilla ja mieluiten ulkona

Pitopalveluille alkoi tulla kysyntää – "Nyt halutaan juhlia sitä, että nyt saa juhlia"

Kuopiolainen sisustusarkkitehti suunnitteli Sambiassa valaisimen eikä voinut kuvitella, että samantyyppiset "heinähatut" ovat valtaisa trendi viisi vuotta myöhemmin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.