Vuodevaateviidakko vilisee vaihtoehtoja – vinkit valintaan

Hirssiakanatyyny, lyosellipeitto, greenfirst-pintakäsittely, shinsoft... Tyyny- ja peitto-ostoksilla menee helposti sormi suuhun. Lisäksi kuluttajia varoitellaan pölypunkeista ja vääristä nukkumisasennoista – osittain turhaan.

Vaikka sopivan materiaalin valinta on toki tärkeää, etenkin tyynyn hankintaa määrittävät nukkumisasento sekä patjan kovuus.

1. Sängyn ja vuodevaatteiden pitäisi olla kokonaisuus

– Kaikki vaikuttavat toisiinsa, vuodevaatteita valmistavan Univision tehtaanjohtaja Mervi Pihlajamäki huomauttaa.

Hän selvittäisi ensin, nukkuuko asiakas kyljellään, selällään, vatsallaan vai pyöriikö tämä paljon.

– Nukkumistottumukset vaikuttavat paljon tyynyn valintaan, eli minkä muotoinen ja mallinen kannattaa ostaa.

– Toisaalta on asiakkaita, joille materiaali merkitsee paljon: pitääkö sen esimerkiksi olla luonnonmukaista.

Fysiatrian erikoislääkärin Jari Ylisen mukaan tyynyn tärkein perusominaisuus niskan ergonomian kannalta on se, että sen korkeutta voi säätää. Toisin sanoen tyynyssä on vetoketju ja täytettä voi tarvittaessa poistaa ja lisätä.

Ylinen korostaa Nukkumisergonomia-kirjassaan (2015), että nukkua voi niin vatsallaan, selällään kuin kyljellään ilman ongelmia. Hänen mielestään vatsallaan nukkumisesta pelotellaan turhaan: missään tutkimuksessa ei ole osoitettu, että se tai mikään muukaan nukkuma-asento aiheuttaisi niskojen kulumista ja virheasentoja.

2. "Materiaali ei kerro allergisoivuudesta"

Mervi Pihlajamäen mukaan allergisoivuus ei riipu siitä, onko tuote esimerkiksi polyesteriä, sekoitekuitua vai 100-prosenttista puuvillaa

– Allergiselle henkilölle merkitystä on enemmänkin sillä, kuinka tiivis ja pölyämätön kangas on, hän jatkaa.

– Niin luonnon- kuin tekokuitu voi olla ihan yhtä hyvä allergiselle, mutta heille suositellaan valikoimien parempia materiaaleja.

Yhteistyössä Allergia- ja astmaliiton kanssa -merkki on myönnetty ainakin muutamille Familonin ja Joutsenen vuodevaatetuotteille, ja nyt myös Univisio on hakenut merkkiä tietyille tuotteilleen.

Tyyny tai peitto voi tosin sopia allergiselle, vaikkei sillä olisikaan kyseistä allergiatunnusta. Merkkiä nimittäin haetaan ja tuotteen valmistaja maksaa Allergia- ja astmaliitolle sen käytöstä.

3. Pölypunkit ovat vuodevaatekeskustelun kuuma peruna

Oulun yliopiston biologian laitoksen intendentti Marko Mutanen totesi tammikuussa Kodin Kuvalehdelle, ettei suomalaisissa kodeissa ole enää pölypunkkeja. Hyönteistutkija Juhani Itämies Oulun yliopistosta kertoi MTV:lle jo vuonna 2008, että pölypunkkeja on lähes mahdoton löytää edes tutkimuskäyttöön.

Tässä valossa teksti Jyskin nettisivuilla kuulostaa hurjalta: ”Pölypunkit, kosteus ja bakteerit asunnoissa ovat syitä siihen, että 10–40 prosenttia väestöstä sairastuu keuhkotulehdukseen, astmaan ja korva-, nenä- ja kurkkutulehduksiin. Pölypunkeilla on hyvät elinolot sängyssä, missä ne imevät kosteutta ja syövät kuolleita ihosoluja. Niiden mikroskooppiset ulosteet sisältävät entsyymejä, jotka aiheuttavat joillekin ihmisille allergisia reaktioita. Pölypunkkeja on vaikea välttää kokonaan kodeissa.”

Niiden esiintyvyydestä Suomessa käydään siis yhä vääntöä. Mervi Pihlajamäen mielestä pölypunkki ei ole vielä kokonaan mennyttä maailmaa.

– On hyvä, että on tuotteita, jotka torjuvat tai ehkäisevät pölypunkkeja. Toisaalta ihmisiä on hyvä muistuttaa siitä, että vuodevaatteita pitää pestä.

– Me suomalaiset olemme edelleen vähän sellaisia, että uskomme tuotteiden kuluvan pesussa.

4. Punkkeja tai ei, vuodevaatteita kannattaa huoltaa säännöllisesti

Sänkyä ei kannata pedata heti heräämisen jälkeen, vaan antaa sen kuivahtaa hetki. Tyynyliinat ja lakanat on syytä vaihtaa 1–2 viikon välein – riippuen muun muassa siitä, hikoileeko paljon. Patjan voi tuulettaa ja imuroida silloin tällöin samalla, kun makuuhuonetta siivoaa muutenkin. Myös tyynyt ja peitot raikastuvat ulkoilmassa.

Mervi Pihlajamäki suosittelee pesemään tyynyt ja peitot 60-asteisessa väljässä vedessä, eli pesukonetta ei kannata sulloa aivan täyteen. Tyyny kaipaa pesua 3–4 kertaa vuodessa, peitto hieman harvemmin.

– Pesuainetta kannattaa laittaa vain kolmasosa normaalista pesuainemäärästä, jotta kaikki huuhtoutuu myös pois eikä pesuainejäämiä jää.

Ylipäätään on hyvä hankkia sellaiset vuodevaatteet, jotka kestävät 60 asteen pesun. Jos oman tyynyn ottaa mukaan ulkomaanreissulle, niin Ylisen mukaan se kannattaa pestä heti matkan jälkeen. Muutoin sänkyynsä saattaa saada ylimääräisiä vieraita.

5. Hikoiluun taipuvaiselle on useita vaihtoehtoja

Kesällä peitteeksi voi riittää pelkkä pussilakana.

– Jos lämminverinen ihminen haluaa pitää peittoa päällänsä, kesällä kannattaa käyttää kevyttuotteita, Mervi Pihlajamäki sanoo.

Materiaalivalinnat ovat pitkälti myös makuasioita.

– Puuvilla on perusmateriaaleista tunnetusti hengittävä. Nykyään tarjolla on myös tekokuitumateriaaleja, joiden ominaisuutena on siirtää kosteutta, jolloin tuote kuivuu nopeammin ja tuntuu miellyttävältä.

Vuodevaatteita saa lisäksi erikoismateriaaleissa, joiden perusperiaatteena on toimia samoin kuin urheiluvaatteet.

– Kangas sitoo kuumalla lämpöä itseensä ja vapauttaa kylmällä.

6. Tekniset materiaalit jatkavat kasvuaan vuodevaatteissa

Näin uskoo Mervi Pihlajamäki.

– Samalla, kun vaatepuoli kehittyy, niin tekevät myös kodin tekstiilit.

– Varmasti osalle kuluttajista haetaan yhä luonnonmukaisuutta, eli vaihtoehtoisia materiaaleja aiemmin käytössä olevien tilalle. Esimerkiksi bambupuuvilla on ollut jo pitkään käytössä kankaana.

Tuotekehitystä on hänen mukaansa tehtävä jatkuvasti ja seurattava, mitä maailmalla tapahtuu.

– Vastaan on tullut esimerkiksi materiaaleja, jotka suojaavat hyttysiltä, eli kankaassa on citronella-tyylistä tuoksua.

Lähteinä myös Marttaliiton sekä Allergia- ja astmaliiton nettisivut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Asuminen

Kylmän ruskeat seinät saivat pintaansa oranssia ja vihreää – katso, miltä näyttää tämä 19-vuotiaan naisen koti!

Saatat muistaa ysärikodeista kaaret – ja nyt ne tulevat taas! Katso kuvasarja, kuinka holvikaari istuu nykykotiin

Nuoripari kyllästyi yltäkylläiseen elämään, myi omaisuutensa ja muutti asumaan asuntoautoon — ”Olemme tottuneet olemaan lähekkäin muutenkin”

Onko tämä tottakaan: kuopiolaiskodin valokuvatapetti vie suoraan Miami Beachille – Katso kuvat amerikkalaishenkisestä, upeasta kodista

Kun katsot nämä kuvat, nuorrut kymmeniä vuosia – kuopiolaismiehellä on lankapuhelin, vanha Salora Boston ja tietenkin puhelinluettelo

Oletko varma, että saat kaikki kukat kuolemaan? Nämä 3 vinkkiä auttavat jo todella pitkälle

Tässä on vanha navetta, mutta kun avaat oven, silmiesi eteen avautuu naisellinen budoaari – oikea karkki!

Uusi sukupolvi myllää nyt siirtolapuutarhamökeillä –  Nämä 14 kuvaa kertovat, minkä ihanuuden kuopiolaisystävykset nappasivat yhteisomistukseen

Kierrätystavaroista syntyy upea koti – tällä perheellä on vain kaksi uutena ostettua tuolia

Tämä mökkimaisema pysäyttää kaupunkilaisen – nuotioluodolla saa niskat kipeiksi tähti-iltoina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.