Audi RS Q3 antaa syntisen kovat kyydit - katso video ja kuvat koeajolta

Rajua sutinaa, ronskeja sakkoja vai rallia sohjossa? Ehkä kaikkea sitä. RS on kirjainpari, joka kertoo autoilua seuraaville, että nyt mennään eikä meinata.

RS Q3 oli Audin ensimmäinen katumaasturi, joka sai RS-version muutama vuosi sitten. Nyt siitä on saatu kevyesti uudistettu painos, jossa polleja laukkaa 340. Geneven autonäyttelyssä nähtiin juuri vielä terästetty RS Q3 Performance, jossa konien määrää on kasvatettu 27:llä.

Kesyin Q3 kehittää "vain" 150 hevosvoimaa, joten ero on melkoinen. Sekuntikellossa satasen spurtissa ero on 4,8 sekuntia, eli juuri sen verran, mitä RS Q3:lle luvataan tähän rykäisyyn.

 

Suomen nopeusrajoitukset, huonot tiet ja pitkä talvi asettavat melkoisesti rajoitteita turvalliseen kiihdyttelyyn, mutta kieltämättä suorituskyvystä on oikein annosteltuna hyötyäkin turvallisissa ohituksissa.

Tavallisilla perusasetuksilla ja vaihteiston D-asennolla RS Q3 on vielä melko tavallinen pieni katumaasturi. Sitä pystyy ohjastamaan helposti kuin islanninhevosta. Toisaalta pienikin kaasun painallus saa koneen hereille. Sammutusautomatiikka tosin voisi olla risteysten käynnistyksissä aavistuksen nopeampi.

 

Tunnelma muuttuu melkoisesti, kun ajotilavalinnaksi otetaan Dynamic. Se muuttaa moottorin, vaihteiston ja ohjauksen toimintaa urheilullisempaan suuntaan, minkä lisäksi viisisylinterisen moottorin äänet alkavat kuulua selvemmin.

Kaikkein dynaamisin kokemus tulee kuitenkin vasta, kun vaihdevipu väännetään S-asentoon. Sitten mennään eikä meinata. Kuljettajan taidot punnitaan, sillä autoon ei ole tungettu liikaa uusimpia ajoavustimia.

Ajonvakautuksenkin saa kytkettyä pois, mutta sohjossa ja muun liikenteen keskellä se ei todellakaan ole suositeltavaa. Sitä voi hetken kokeilla, jotta muistaa miten turvattomia autot olivat vielä muutama vuosi sitten.

Jarrut ovat erinomaiset, kuten tällaisessa hyökkäysvaunussa pitää ollakin.

 

Q3:n luulisi olevan näppärä kaupungissa, mutta sen kääntösäde on yllättävän suuri. Kohtuulliset ulkomitat helpottavat pysäköintiä, mutta merkillisen usein autoa pitää veivata edestakaisin parkkiruutuun. Kaipa isoon kääntöympyrään tottuu.

Kyytiin mahtuu kohtuullisen mukavasti neljä keskikokoista aikuista. Jos mukana on kovin pitkiä ihmisiä, joku joutuu luultavasti tinkimään polvitiloistaan.

Tavaratila on RS-versiossa pienehkö, vain 356 litraa. Se on yli sata litraa vähemmän kuin perus-Q3:ssa. RS:ssä konttia pienentää sen pohjan alla oleva alataajuuskaiutin. Suksiluukku tuo onneksi helpotusta moniin kuljetuksiin.

 

RS Q3 on hauska vekotin, joka edellyttää vastuullista kuljettajaa. Perheautoksi siitä ei oikein ole. Jopa uusi Q2, joka juuri esiteltiin Geneven autonäyttelyssä, tuntuu tilavammalta, vaikka se on yli 20 senttiä lyhyempi.

Yli 80 000 euron hinta pitää huolen, että kovin paljon näitä autoja ei tiellä nähdä. Tunteita ne herättävät varmasti – puolesta ja vastaan. Katseista päätellen ainakin muilta Audi-kuskeilta heruu respectiä.

 

Kokeiltu : Audi RS Q3 2.5 TFSI Quattro S tronic

Viisiovinen, pieni katumaasturi viidelle.

Viisisylinterinen 2,5-litrainen turboahdettu bensiinimoottori. Teho 340 hevosvoimaa. Sammutusautomatiikka.

Seitsenportainen automaattivaihteisto, jatkuvatoiminen neliveto.

Kiihtyy nollasta sataan 4,8 sekunnissa.

Polttoaineenkulutus 8,4 litraa sadalla kilometrillä.

Hiilidioksidipäästöt 198 grammaa kilometrillä.

Valmistettu Espanjassa.

Hinta lisävarusteineen 86 654 euroa, Q3-mallisto alkaen 36 344, RS Q3 80 562 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.