Ford Kuga sai lisää loistetta ja sporttisuutta

Keskikokoisten katumaastureiden tarjonta alkaa olla suorastaan ylitse pursuavaa. Lähes jokainen autonvalmistaja on hoksannut, että sen luokan autot ovat nyt kuuminta hottia.

Ford Kuga on jäänyt Suomessa vähän varjoon, mutta uudet, aiempaa hohdokkaammat varustelut tekevät siitä entistä kiinnostavamman.

Malliston huipulle tulee keulamaskissakin luksushenkeä uhkuva Vignale-varustelu. Myös vanteet ja korisarja sekä nahkapintainen kojelauta ja istuimet on tehty herraskaiseen tyyliin.

Autossa on kieltämättä näyttävyyttä, mutta ainakin aluksi Vignalea myydään vain Ford Store -liikkeissä, joita on tällä hetkellä kaksi: toinen Helsingin Herttoniemessä ja toinen Sastamalassa Pirkanmaalla.

Suurelle yleisölle kiinnostavampi vaihtoehto onkin sporttihenkinen ST-Line-varustelu, joka on neljästä vaihtoehdosta toiseksi kallein.

Jousitus on siinä sentin muita malleja matalampi, alusta ja ohjaus taas rahtusen napakampia. Etuistuimet ovat hivenen kapeammat, joten ne tukevat kroppaa paremmin.

ST-Linea ei ole pilattu liian kireällä jousituksella, joten sitä on ilo paimentaa.

Saimme ST-Line-varusteisen auton ajoon 182-hevosvoimaisella 1,5 litran bensaturbolla ja Vignalen 180-heppaisella kahden litran turbodieselillä. Molemmissa oli nelipyöräveto ja automaattivaihteisto.

Selvästi sopivammalta vaihtoehdolta tuntui diesel, joka onkin ollut useimpien Kuga-ostajien valinta.

Moottorin matala ja vaimea käyntiääni tuntui bensakonetta miellyttävämmältä, ja varsinkin dieselin jatkeena oleva PowerShift eli kaksoiskytkinautomaattivaihteisto hoiti hommansa eleettömästi.

Bensiinimoottorin parina on perinteisempi momentinmuuntimella vaihtava automaatti, joka on kiihdytyksissä laiskan tuntuinen. Lisäksi se tuottaa selvästi käsivaihteista suuremman polttoaineenkulutuksen ja hiilidioksidipäästöt, jotka nostavat sen verotusta ja kokonaishintaa.

Tähän asti useimmat Kuga-ostajat ovat päätyneet nelivetoon etuvedon sijasta, ja loskassa tarpominen osoitti, miten hienosti neliveto hankalassa kelissä selviää.

Älykkääksi kutsuttu neliveto on hyvin valppaana, jos tienpinnassa on vähänkään luiston elkeitä. Sitä voi seurata mainiosti ajotietokoneen näytöltä, sillä se kertoo palkkeina, minkä verran voimaa välittyy millekin pyörälle.

Nelivedosta on hyötyä myös kaarteissa, sillä auto kääntyy mutkissa paremmin.

Ford on tuonut Kugaan tietoviihdejärjestelmänsä uusimman sukupolven, Sync 3:n. Uudessa puheohjausta ymmärtävässä käyttöliittymässä on kahdeksantuumainen kosketusnäyttö ja aiempaa suuremmat painikkeet sekä muun muassa nipistys- ja pyyhkäisytoimintojen käyttömahdollisuus.

Suomalaisten kannalta iso harmi on se, ettei suomen kieli ole päässyt vieläkään mukaan. Ruotsi, norja ja tanska ovat uusimmassa versiossa jo käytössä, ja Suomen maahantuoja kertoo tekevänsä töitä, että suomikin saataisiin pian esille.

Siihen asti on opeteltava esimerkiksi englanninkielisiä käskyjä, jos haluaa auton etsivän vaikkapa kahvi- tai tankkauspaikkoja.

Aktiivinen pysäköintiavustin osaa nyt taskupysäköinnin ohella myös riviin pysäköinnin ja parkkiruudusta pois lähtemisen.

Kokeiltu : Ford Kuga 2.0 TDCi PowerShift AWD Vignale

Viisiovinen, keskikokoinen katumaasturi viidelle.

Nelisylinterinen 2,0-litrainen turboahdettu dieselmoottori. Teho 180 hevosvoimaa. Sammutusautomatiikka.

Kuusiportainen automaattivaihteisto, neliveto.

Kiihtyy nollasta sataan 10,0 sekunnissa.

Polttoaineenkulutus 5,2 litraa sadalla kilometrillä.

Hiilidioksidipäästöt 134 grammaa kilometrillä.

Valmistettu Espanjassa.

Hinta noin 52 000 euroa, mallisto etuvetoisena alkaen 31 370, nelivetoisena 37 860 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.