Katumaasturi Seat Ateca on tutustumisen arvoinen - katso video!

Emo on Saksassa ja tuotanto Tshekissä. Ohjauspyörän viikset ja monet muut hallintalaitteet ovat kovin tuttuja Volkswageneista, Škodista ja Audeista. Kyseessä on kuitenkin Seat, joka on suunniteltu Espanjan Barcelonassa.

Kompakti, 4,36-metrinen katumaasturi Ateca saattaa hyvinkin olla se ratkaiseva pala, mikä espanjalaismerkiltä on puuttunut. Nissan Qashqai on ollut valtaisa myyntimenestys, joten miksipä saman kokoluokan Ateca ei voisi pärjätä?

Vanhat rasitteet ovat syöneet luottamusta Seatiin, mutta nyt sitä pönkitetään ainakin hetkellisesti viiden vuoden takuulla.

Matkustajien tiloista Atecan menestys ei ainakaan voi olla kiinni. Takana matkustavilla on suorastaan hämmästyttävän paljon jalka- ja pääntilaa.

Katumaastureissa istutaan ryhdikkäästi pystyssä, mikä säästää tilaa auton pituudesta. Hieman niukka sivuttaistuki etuistuimissa ja laimea takapenkin muotoilukaan eivät suuresti häiritse, kun selkä on suorassa ja alla napakka istuin.

Korkealle istuimelle on myös helppo istahtaa, ja näkyvyys ulos on mainio, sillä varsin kulmikkaassa Atecassa on muotojen ansiosta isot ikkunat.

Myös tavaratila on auton pituuteen nähden runsas. Koeajamassamme etuvetoisessa mallissa kontti vetää keskikokoiselle farkulle tyypilliset 510 litraa, nelivetoversioissakin 485 litraa.

Atecan ruuma ei ole järin pitkä, mutta se on korkea. Kunnollisia kassikoukkuja ei ole, ja pehmeähkö pohjalevy antaa hieman halvan vaikutelman.

Takaistuimet saa kipattua näppärästi kontin sisältä, mutta laajennukseen jää suuri porras, mistä on haittaa suurten kuljetusten kanssa. Liikuteltava pohjalevy, joka monissa autoissa on, korjaisi tämän.

Reilun kokoinen ja helposti avattava suksiluukku ilahduttaa ainakin sporttiperheitä.

Saimme ajoon 1,4-litraisen, 150-hevosvoimaisen bensaturbon. Sen laaja-alainen 250 newtonmetrin vääntömomentti vie autoa vilkkaasti.

Seitsenportainen kaksoiskytkinautomaatti on taloudellinen vaihtoehto, vaikkei se vaihtorytmissään parhaiden kilpailijoiden mukavuuteen ja nopeuteen ylläkään. Pieni arvoitus on toki luotettavuuskin, sillä DSG-vaihteiston historia ei ole tahraton.

Etuvetoisella, korkean maavaran autolla pärjää epäilemättä talvellakin, mutta 4 000 euron lisäkirpaisulla auton saisi nelivetoisena.

Toisaalta Atecaan pääsee käsiksi paljon huokeammallakin. Halvin vaihtoehto kulkee kolmipyttyisellä, 115-hevosvoimaisella yhden litran bensaturbolla.

Reference-varusteltu malli on karvalakkiversio, sillä edes vakionopeudensäädin ei tule ilman lisähintaa. Toisaalta kokeilemaamme Style-varusteluun saa reilulla 200 eurolla tavallisen vakkarin sijaan mukautuvan vakionopeudensäätimen, joka hillitsee menoa muun liikenteen mukaan.

Turvavarustelu toi Atecalle viisi tähteä Euro NCAP:n kolaritestissä.

Korkea otsapinta nostaa väkisin hieman polttoaineenkulutusta, mutta ACT-merkintä tuo mukanaan sylintereiden lepuutusjärjestelmän. Se vaimentaa kaksi sylinteriä neljästä silloin, kun rullataan ilman kaasua. Siitä kertovat mittariston tekstit suorastaan yllyttävät hölläämään.

Ja mikä hyvin monille auton ostajille on tärkeää, tekstit ovat suomeksi.

Kokeiltu : Seat Ateca 1.4 TSI ACT 150 DSG Style

Viisiovinen keskikokoinen katumaasturi viidelle.

Nelisylinterinen 1,4-litrainen turboahdettu bensiinimoottori. Teho 150 hevosvoimaa, sammutusautomatiikka..

Seitsenportainen automaattivaihteisto, etuveto.

Kiihtyy nollasta sataan 8,6 sekunnissa.

Polttoaineenkulutus 5,4 litraa sadalla kilometrillä.

Hiilidioksidipäästöt 124 grammaa kilometrillä.

Valmistettu Tshekissä.

Hinta lisävarusteineen 34 265 euroa, mallisto alkaen 23 289 euroa, nelivedolla 32 397 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.