Perheauto 1,2 miljoonalla eurolla

Tavallisen näköinen perheauto, kuin pidennetty Honda Insight. Vaan eipä sittenkään.

Honda FCX Clarity on viiden hengen polttokennoauto, jonka 171-litraiseen tankkiin laitetaan vetykaasua. Kun se yhtyy ilmakehän happeen, saadaan sähkömoottorin tarvitsemaa sähköä. Sivutuotteena syntyvä ainoa "päästö" on vettä.

Vetytankki on sijoitettu takapenkin alle siten, että se vie tavaratilasta kohtuullisen vähän. Tähän saakka esiteltyihin ladattaviin sähköautoihin verrattuna lastausmahdollisuus on suorastaan ruhtinaallinen.

Autoja on maailmassa vasta 200, Euroopassa kaksi. Todellisessa käytössä niitä on kolmisenkymmentä Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Suuret tuotekehittelykustannukset ja toistaiseksi pieni tuotantomäärä selittävät järisyttävän hinnan, 1,2 miljoonaa euroa. Tähän mennessä auton on saanut vain liisaamalla.

Yhdysvalloissa kymmenettuhannet hakivat mahdollisuutta liisaamiseen. Valittujen joukkoon pääsivät muun muassa elokuvatähti Jamie Lee Curtis ja kanadalainen jääkiekkoilija Scott Niedermayer. Mainosarvo on siis taattu.

136 hevosvoimaa ja 256 newtonmetriä tuottava moottori vastaa suorituskyvyltään 2-2,4-litraista bensakonetta. Liikkeelle lähdetään nopeasti, ja kovassakin vauhdissa auto on lähes äänetön.

Vetyä kuluu sadalla kilometrillä määrä, joka vastaa energiasisällöltään 2,8:aa litraa dieseliä. Se ei ole paljon.

Ohjaustuntuma on hyvin herkkä. Amerikkalaiseen makuun tehty.

Ekomeininki on ulotettu myös sisustamiseen. Esimerkiksi penkkien verhoilut on loihdittu jätemaissista.

Honda uskoo, että tulevaisuus on polttokennoautoissa. Tankkaus tapahtuu 3-4 minuutissa, ja yhdellä tankillisella pääsee 460 kilometriä. Ajosäde on siis selvästi pidempi kuin ladattavilla sähköautoilla mutta hieman lyhyempi kuin bensiinikäyttöisillä polttomoottoriautoilla ja tuntuvasti lyhyempi kuin uusilla dieselautoilla.

Akusto on paljon pienempi kuin ladattavissa sähköautoissa.

Mutta: vety pitää saada talteen energiatehokkaasti ja tankkausverkosto pystyyn. Vetyä ei ole sellaisenaan luonnossa, mutta sitä voidaan irrottaa monista materiaaleista, Honda muistuttaa.

Nykyään vety jalostetaan lähinnä maakaasusta, mutta elektrolyysin kautta sitä voidaan saada myös vedestä esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntämällä.

Luultavasti vie ainakin kaksikymmentä vuotta ennen kuin polttokennoautoa nähdään laajassa mitassa Suomessa. Naapurimme Norja on tosin kokeilijoiden etujoukoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.