Think-sähköauto tuli ja meni

Suomessa valmistettu norjalainen Think-sähköauto teki ensivierailun Jyväskylään. Uudenkaupungin tuotantolinjalta lähtenyt kahden hengen auto on vielä sen verran hinnakas (49 608 euroa), että mielenkiinnolla voi seurata kenen pihamaalle Think jää ensimmäisenä Keski-Suomessa omaan pilttuuseensa. Todennäköiset omistajat löytyvät aluksi yrityksistä, myöhemmin tavallisista ympäristöä ajattelevista autoilijoista.

Thinkin hinnasta puolet tulee akuista ja akkujen hallintajärjestelmästä. Autoveron osuus on 12 prosenttia, mutta sekään ei selitä hintaa. Kotimaassa Norjassa kun hinta on vain 29 000 euroa. Syynä tiettävästi on Norjan kruunun edullisuus ja maan pienempi autoverotus.

Mutta mitä naftilla 50 000 eurolla saa? Erittäin pirtsakan kaupunkiauton, joka kuljettaa 380 litran tavaratilassa enemmänkin pakaaseja. Liikennevaloista lähdetään 50 km/h -citynopeuteen 6,5 sekunnissa ja se riittää. Nollasta 80:een kestää jo huomattavasti kauemmin, 16 sekuntia. Auto on selvästi tarkoitettu kaupunkikäyttöön. Kääntösade on vain 9 metriä eli auto on kaupungissa todella näppärä. Huippunopeutta on 110 km/h ja akkujen täydellä latauksella pääsee 160 kilometrin päähän, talvella todennäköisesti hieman vähemmän.

Autossa on automaattivaihteisto, jossa on D- ja Eco-asennot. Eco-asento ei ole kiihkeä, se säästää virtaa, jarruttaa moottorilla paremmin ja ottaa myös energiaa talteen. Auton lataus käy kätevästi yön yli omasta sähkötolpasta.

Thinkille valmistaja Valmet Automotive antaa 5 vuoden tai 100 000 kilometrin takuun. Saa siinä kaupunkioloissa pyöritellä, että satatonnia tulee täyteen. Kun vielä maahan saataisiin kattava pikalatausverkosto. Thinkin myynti on alkanut, tällä hetkellä sen voi ostaa ainakin AutoJaloselta Espoosta ja Magneetista Vantaalta.

Koeajoryhmämme testasi autoa Jyväskylän kaupunkiliikenteessä. Mäkilähtöjä harjoiteltiin Harjun jyrkässä ylämäessä ja ketteryyttä ihmeteltiin parkkeeraamalla autoa etuperin ja takaperin. Virtaa riitti autossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Think Cityn saa myös nelipaikkaisena