Toyota C-HR vangitsee katseet takuuvarmasti - katso video!

Konseptit eli koemallit näyttävät yleensä tältä. Niissä automuotoilijat pääsevät käyttämään mielikuvitustaan, mutta elämän realiteetit tulevat vastaan, kun konseptista väännetään oikea tuotantomalli.

Toyota C-HR ei jäänyt vain erikoiseksi konseptiksi. Rallipoluille suomalaisvoimin palaava japanilaismerkki haluaa tosissaan päästä tylsästä ja vanhoillisesta leimasta eroon.

C-HR on vain pari senttiä lyhyempi kuin Nissan Qashqai, josta on myyntimenestyksensä takia tullut alemman keskiluokan katumaastureiden vertailukeppi. Toyotan muotoilijoille on annettu vielä vapaammat kädet, mikä on tuottanut villit coupé-muodot. Käytännöllisyydestä on pitänyt sen takia hieman tinkiä.

Alas laskeutuvasta kattolinjasta huolimatta taakse mahtuu silti istumaan aikuisia, mutta keskimittaisen miehen pään päälle ei jää sanottavasti ilmaa. Polvitilakin pysyy siedettävänä, ellei edessä ole hyvin pitkiä istujia. Jalkaterillä ei ole valittamista, ja istuin on riittävän korkea ja muotoiltu.

Muotojen takia näkyvyys takaviistoon on poikkeuksellisen surkea. Niinpä peruutuskamera on aivan ehdoton varuste, ja halvinta Life-varusteltua bensamallia lukuun ottamatta se tuleekin vakiona.

Kokeilemaamme toiseksi korkeinta Style-varustelua oli höystetty vielä kahdella lisävarustepaketilla, joissa mukana saa muun muassa led-ajovalot kaikille etäisyyksille sekä ennen kaikkea peruutusvahdin ja kuolleen kulman varoitusjärjestelmän. Pimentoon jäävät autot ja muut kulkijat paljastuvat, kun auto piipittää ja peilit vilkkuvat.

Saimme ajoon hybridiversion, jossa etuvetoista autoa liikuttaa uudesta Priuksesta tuttu 1,8-litraisen vapaasti hengittävän bensiinimoottorin ja sähkömoottorin yhdistelmä.

Koeteltu ja luotettavaksi todettu teknologia on tullut vuosien saatossa yhä mukavammaksi ja taloudellisemmaksi. Myös C-HR:ään se istuu hyvin.

Suorituskyvystä saa kaikki irti Sport-ajotilassa, joka tosin pitää hakea hankalasti ohjauspyörän painikkeiden kautta. Priuksessa valinta käy helposti kojelaudan painikkeesta.

Hybridiauton ostaja oletettavasti tavoittelee kuitenkin mahdollisimman pientä polttoaineenkulutusta. Siihen soveltuu parhaiten Eco-tila, jossa tosin on tingittävä hieman myös ilmastoinnin ja lämmityksen voimakkuudesta. Eco-valinnalla pääsee myös maantiellä erittäin siedettäviin kulutuslukemiin.

Toyota on alkanut huomioida entistä paremmin eurooppalaista makua. Tämä tuntuu dynaamisuutena ohjauksessa ja alustassa sekä parantuneessa istuinergonomiassa.

Ohjauspyörän etäisyyssäätö saisi olla hivenen reilumpi, jotta ratin saisi varmasti riittävän lähelle niin, etteivät polvet jää koukkuun.

C-HR näyttää nykyaikaiselta myös sisältä. Toyotalle aiemmin tyypillisen kovan muovin määrä on pienentynyt, ja materiaalit tuntuvat miellyttäviltä. Kiiltävää muovia voisi vielä karsia.

Vaihdevipu on Priuksen "joystickin" sijaan normaali keppi, ja seisontajarrun saa kytkettyä sähköisesti sen vierestä. Priusta tavallisemmilla ratkaisuilla auto voi olla helpommin lähestyttävä.

Vaihtoehtona hybridille on vain 1,2-litrainen bensaturbo, jonka saa joko etuvetoisena tai nelivetoisena. Nelivetomallit ovat aina automaattivaihteisia.

C-HR:n nollasta sataan kiihtyvyysarvot mahtuvat puolen sekunnin sisään voimalinjasta riippumatta. Bensaturbojen maavara on 16-senttinen eli reilun sentin suurempi kuin hybrideissä.

Niukahko maavara kertoo, että C-HR on lähinnä kaupunkiauto. Hybridinkin perään saa liittää sentään 725 kilon massan ja käsivaihteiseen bensamalliin enimmillään 1 300 kilon vaunun.

Tavaratila on 377-litrainen, joten se ei ole aivan valtava. Seinät ovat kuitenkin suorat, ja takapenkin saa kaadettua perinteiseen tapaan kahdessa osassa.

Kokeiltu : Toyota C-HR 1,8 Hybrid Style

Viisiovinen keskikokoinen katumaasturi viidelle.

Nelisylinterinen 1,8-litrainen bensiinimoottori ja sähkömoottori-generaattori. Yhteisteho 122 hevosvoimaa.

Portaaton automaattivaihteisto, etuveto.

Kiihtyy nollasta sataan 11,0 sekunnissa.

Polttoaineenkulutus 3,9 litraa sadalla kilometrillä.

Hiilidioksidipäästöt 87 grammaa kilometrillä.

Valmistettu Turkissa.

Hinta lisävarusteineen 36 049 euroa, mallisto alkaen 26 492 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.