Turbo tekee kutaa Suzuki SX4 S-Crossille - katso video!

Peräpäästä sitä ei uudeksi hevillä tunnistakaan, mutta keulan jenihymy on nyt paljon korskeampi kuin ennen kasvojenkohotusta.

Myös kaasupolkimella eron tuntee selvästi. Uudesta pikkuruisesta, kolmisylinterisestä yhden litran bensaturbosta lohkeaa vääntöä tuntuvasti aiempaa pienemmillä kierroksilla. 1,6-litraisessa vapaasti hengittävässä moottorissa, joka vieläkin on Suzuki SX4 S-Crossin hinnastossa, on polleja kahdeksan enemmän, mutta niitä pitää piiskata kovemmin polkemalla.

Normaalisti käytössä olevassa Auto-ajotilassa uusi Boosterjet-moottori antaa vielä hieman laimean vaikutelman, mutta Sport-ajotilan pyöräyttämällä kaasuvaste kohenee.

Sportin myötä voimaa siirtyy myös enemmän takapyörille, mikä auttaa kaarreajossa.

Snow/Mud-ajotila on nimensä mukaisesti lumelle, mudalle ja muuten heikosti pitävälle alustalle. Lisäksi nelivedon saa lukittua hitaaseen maastoajoon niin, että voimasta puolet välittyy eteen ja toinen mokoma taakse.

Vaihteita koeajamassamme käsiaskissa on vain viisi, kun taas automaatti on muuttunut portaattomasta kuusiloviseksi.

Käsivaihteisto oli hetkittäin hieman tahmea, mutta se saattoi olla vielä koeajoauton uudenkarheutta. Kuudes pykälä auttaisi hieman melun pienentämisessä maantiellä, mutta polttoaineenkulutus näyttää pysyvän yllättävän hyvin kurissa noin kuuden litran tietämissä.

Ohjaustunto on etäinen, mikä syö ajonautintoa. Samaa tekevät kehnosti muotoillut istuimet. Varsinkin etuistuinten selkänoja on kummallisen tuntuinen.

S-Cross on hiukan perinteisiä henkilöautoja korkeampi, mikä tuo pääntilaa mukavasti taakse. Keskimittaisella aikuisella ei ole ongelmia jalkojenkaan sijoittelussa.

SX4 S-Cross on varusteltu hintaluokka huomioon ottaen vähintään kelvollisesti, sillä vakiovermeisiin kuuluvat muun muassa varsin hyvät ledivalot kaikille etäisyyksille ja vakionopeudensäädin.

Vakkari on kuitenkin perinteistä mallia, eikä muiden ajonopeuteen sulautuva mukautuva säädin, joka taas on Suzuki Vitarassa vakiona.

Nuoriso kaipaisi epäilemättä myös takapenkille lisää virtalähteitä, ettei yhteys ulkomaailmaan pääse katkeamaan. Samaten äänentoistolaite jättää toivomisen varaa eritoten maatiellä, jossa rengasmelu kasvaa.

Pahin kilpailija saattaa olla juuri Vitara, joka on vielä selvemmin pieni katumaasturi. Sitä on myyty varsin vilkkaasti.

S-Crossin maavara on kasvatettu puolitoista senttiä 18 sentin lukemiin, mutta Vitara jää silti vielä puoli senttiä voitolle. Hinnat Vitaran kanssa menevät limittäin, mutta sen vakiovarusteet ovat vielä paremmat ja siinä turbovaihtoehtona on isompi, 140-heppainen kone.

Suurin etu S-Crossissa Vitaraan verrattuna on takaistuinten takana. Tavaratila on 55 litraa suurempi, ja sen laajennuksesta saa tasapohjaisen, jos irtopohjan nostaa pykälää korkeammalle.

S-Cross on monien muiden Suzukien tapaan positiivisella tavalla perusauton tuntuinen. Varustelussa ei ole limbottu alta riman, mutta toisaalta kokonaisuus vaikuttaa käytön kestävältä.

Valtaosa uuden auton ostajista on varttunutta väkeä, joten suomenkieliselle käyttöjärjestelmälle olisi tilausta. Muuten auton hallintalaitteet ovat selkeät ja helppokäyttöiset.

Nelivetoisuus on entistä suuremmassa arvossa jopa kaupungeissa, kun aurauksesta ja hiekoituksesta tingitään. Maaseudulla kaksivetoisella pärjääminen alkaa käydä miltei mahdottomaksi. Ei ole kiva, jos talvella pitää varautua koko ajan lapiohommiin.

Kokeiltu : Suzuki SX4 S-Cross 1.0 Boosterjet 4WD GL+

Viisiovinen pieni perheauto viidelle.

Kolmisylinterinen 1,0-litrainen bensiinimoottori. Teho 112 hevosvoimaa. Sammutusautomatiikka vakiovarusteena.

Viisiportainen käsivaihteisto, nelipyöräveto. Kiihtyy nollasta sataan 12,0 sekunnissa.

Polttoaineenkulutus 5,3 litraa sadalla kilometrillä. Hiilidioksidipäästöt 119 grammaa kilometrillä.

Valmistettu Unkarissa.

Hinta 25 390 euroa, mallisto alkaen 24 390 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.