Auton rekisteröintipalveluja nyt netissä

Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) on ottanut ensimmäiset sähköiset rekisteröintipalvelunsa käyttöön. Sähköisessä palvelussa henkilöasiakkaat voivat tehdä rekisteri-ilmoituksen auton liikennekäytöstäpoistosta tai liikennekäyttöönotosta sekä tilata kaikkien ajoneuvoluokkien ajoneuvoille uuden rekisteröintitodistuksen kadonneen tai turmeltuneen tilalle. Sähköinen rekisteri-ilmoitus maksaa 6,50 euroa.

Sähköisen ilmoituksen voi tehdä ajoneuvon täysi-ikäinen omistaja tai haltija. Ilmoituksen tekemistä varten tarvitaan ajoneuvon rekisteritunnus ja liikennekäytöstäpoiston tai liikennekäyttöönoton tekemiseen myös rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa.

Palveluun tunnistautumista ja ilmoituksen maksamista varten tarvitaan lisäksi voimassaolevat pankkitunnukset. Asiakkaan tekemän vahvistetun ilmoituksen perusteella tieto rekisteröintitapahtumasta kirjautuu automaattisesti ajoneuvoliikennerekisteriin.

- Sähköiset rekisteröintipalvelut ovat odotettu uudistus, joka helpottaa erityisesti haja-asutusalueilla asuvien autoilijoiden elämää, arvioi rekisteröintiyksikön päällikkö Simo Karppinen.

Sähköiset rekisteröintipalvelut ovat aluksi vain henkilöasiakkaiden käytössä. Myöhemmin palveluita pyritään laajentamaan ja tuomaan ne myös yritysasiakkaiden ulottuville.

Liikennekäytöstäpoisto ja liikennekäyttöönotto palvelevat autoilijoita, joiden ajoneuvoilla on käyttämättömyysjaksoja. Poiston aikana ajoneuvosta ei tarvitse maksaa ajoneuvoveroa eikä liikennevakuutusmaksua. Vakuutusyhtiö voi periä liikennevakuutuksen minimimaksua, jos rekisterikilpiä ei ole palautettu poiston yhteydessä. Lisätietoa vakuutuksiin liittyvistä asioista saa vakuutusyhtiöistä tai Liikennevakuutuskeskuksesta.

Liikennekäytöstäpoisto astuu voimaan sinä päivänä, jona rekisteri-ilmoitus tehdään ja on voimassa käyttöönottoilmoituksen tekemiseen asti. Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä netissä vain autoille, koska muiden ajoneuvoluokkien osalta rekisterikilvet on poiston yhteydessä palautettava. Uusi rekisteröintitodistus lähetetään asiakkaalle postissa.

Liikennekäytöstäpoistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa ilman siirtolupaa muualle kuin ennalta varattuun määräaikaiskatsastukseen. Väärinkäytöksistä seuraa muun muassa sakkorangaistus ja vähintään tuhannen euron lisävero.

Kadonneen tai turmeltuneen rekisteröintitodistuksen tilalle voi nyt tilata uuden sähköisestä palvelusta. Ajoneuvon omistaja voi tilata sähköisen rekisteröintipalvelun kautta ajoneuvolleen uuden rekisteröintitodistuksen ilmoitus- tai teknisen osan ja haltija teknisen osan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.