Edessä ajavan nasta voi rikkoa tuulilasin

Vihainen lukija soitti ja vaati selitystä tuulilasinsa vahingoille. Hän sanoi parin viikon sisällä saaneensa Nelostiellä lähellä Jyväskylää kaksi tylyä rokamaa tuulilasiinsa. Autoilija epäilee, että tielle on kylvetty hiekoitussoraa, josta irronneet kivet hajottavat autojen laseja.

Autot ja liikenne -teema rohkenee olla eri mieltä soittajan kanssa. Nelostietä ei hiekoiteta, joten epäonnisen autoilijan tuulilasivammat ovat todennäköisesti irtoilevien nastojen aiheuttamia.

- Usein iskemäjäljestä voi päätellä, että se on nimenomaan nastan aiheuttama. Nasta on tuulilasiin osuessaan jopa ikävämpi kuin kivi, koska etenkin kova pala edellä lentäessään nasta voi hajottaa lasin, sanoo Kari Jääskeläinen KS Paint Center oy:stä.

Tuulilasiin napsahtavasta nastasta jää lasku kuskin itsensä hoidettavaksi. Edellä ajavaa tai renkaiden valmistajaa on turha yrittää tuulilasin korjauksen tai vaihtamisen maksajaksi. Ennakkotapauksia kiistoista on.

- Rengasvalmistaja ei voi sille mitään, että nastoja joskus irtoaa. Niiden liimaaminen tulisi niin kalliiksi, ettei se olisi järkevää. Irtoavien nastojen aiheuttamia vahinkoja voi estää pitämällä etenkin moottoriteillä riittävän turvavälin edellä ajavaan ja käyttämällä sallittuja nopeuksia. Nasta on kuitenkin niin pieni esine, että sen lentonopeus putoaa äkkiä, opastaa Jääskeläinen.

Jos vahinko kuitenkin sattuu, Jääskeläinen suosittelee auton näyttämistä asiantuntijoille.

- Kun lämpötilat vaihtelevat, iskemäjälki alkaa helposti levitä. Pääsääntö on, että mitä keskemmälle tuulilasia nasta on osunut sitä todennäköisemmin lasi pysyy ehjänä. Lasin reunaan auton korin liikkeet vaikuttavat herkemmin, ja iskemästä voi lähteä halkeama leviämään pitkin tuulilasia, Jääskeläinen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.