"Ei mikään takapajula" - Sonkajärven Osuuspankki hankki sähköauton yhteiskäyttöön

Toimitusjohtaja Esko Nissinen on innoissaan. Sonkajärven Osuuspankin leasing-sopimuksella hankkima täyssähköauto Renault Zoe on saapunut Ylä-Savoon edellisenä päivänä, jolloin hän pääsi ensimmäistä kertaa elämässään sähköauton rattiin.

Samana päivänä hän latasi älypuhelimeensa OP Kulku -sovelluksen, joka toimii paitsi varauskirjana myös auton avaimena. Ovet avataan ja suljetaan kännykän näytöltä. Myös laskutus hoituu sovelluksella, samoin akun varaustilan tarkistus.

Kääntöpuolena on, että ilman älykännykkää yhteiskäyttöautoon ei pääse käsiksi.

Kahden auton latauspiste on pankin pihassa, ja auton vuokraajat pääsevät tarvittaessa lataamaan autoa muissakin julkisissa latauspisteissä, sillä hintaan sisältyy vihreä lätkä, jolla latausasemat saa käyttöönsä.

Sähköauton hiljaisuus, nopea lämpiävyys ja hyvät ajo-ominaisuudet ovat tehneet Nissiseen vaikutuksen.

Aluksi pankin henkilökunta totuttelee auton käyttöön puolentoista kuukauden ajan, ja huhtikuusta lähtien pankin omistaja-asiakkaat voivat vuokrata sitä käyttöön. Alustavan suunnitelman mukaan syyskuusta lähtien Zoe olisi kenen tahansa vuokrattavissa.

Hintoja ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Nissisen mukaan ne tulevat olemaan edullisempia kuin vuokra-autoissa yleensä.

Yleinen koeajotapahtuma järjestettäneen Eukonkannon MM-kisojen aikaan heinäkuun alussa.

Yleensä, kun ruvetaan puhumaan sähköautoista ja yhteiskäyttöautoista, todetaan välittömästi, etteivät ne tule vielä vuosiin ainakaan Suomen maaseudulle, jossa etäisyydet ovat pitkiä, eikä julkisia latausasemia ole käytössä.

110-vuotias Sonkajärven Osuuspankki haluaa osoittaa, että maaseudullakin voidaan olla edelläkävijöitä.

– Sonkajärvi ei ole mikään takapajula, emmekä ole jumalan selän takana. Muutos on välttämättömyys, Nissinen toteaa päättäväisesti.

Pankki haluaa tuoda tulevaisuuden palvelut runsaan 4 000 asukkaan Sonkajärvelle, jotta ihmiset saavat vaihtoehdon omistusauton käytölle sekä kokemusta sähköautoista ja yhteiskäyttöautoista.

– Tarkoituksena on myös digitaalisten mahdollisuuksien edistäminen. Digitaalisuudessa on mahdollisuuksia, ei vain uhkia, Nissinen sanoo.

Nissinen kiittelee myös Sonkajärven Osuuspankin hallitusta, joka on hänen mukaansa edistyksellinen, jopa vaativa.

Noin 3 700 omistaja-asiakkaasta 40 prosenttia asuu muualla kuin Sonkajärvellä. Nissinen odottaa, että esimerkiksi kesämökkikansa voi kaivata sähköautoilleen ja lataushybrideilleen latauspaikkaa.

Pankki ei odota investoinnistaan taloudellista menestystarinaa ainakaan lähiaikoina, mutta Nissisen mukaan se haluaa osoittaa näin yhteiskuntavastuutaan.

OP-ryhmän uusien liikkumisen palvelujen liiketoimintajohtaja Timo Kemppainen uskoo, että jo 2–4 vuoden kuluessa liikenteen mallit muuntuvat paljon.

Pääkaupunkiseudulla kunnon pyrähdys saatiin viime syksynä, kun moni DriveNow-sovelluksen puhelimeensa ladannut alkoi käyttää sitä kaupunkipyörien jäätyä talviteloille. Palvelun avulla voi etsiä jonkin vapaana olevista 150 yhteiskäyttöautosta ja jättää sen minne tahansa alueen sisällä. Pysäköinti on maksettu valmiiksi.

Pienillä paikkakunnilla OP-ryhmän yhteistyökumppaneita voivat olla esimerkiksi kunnat tai seurakunnat. Kemppaisen mukaan tavoitteena on rakentaa useiden toimijoiden pooleja, joiden autoja voidaan jakaa yhden sovelluksen kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Liikenne

Oletko nähnyt tämän miehen joulukuusi ja heinäpaali Ladansa katolla? Tässä selitys omituiselle lastille

Sähköauto tuli – kuukausikulut "tankkaamisesta" putosivat kolmannekseen

Volvo V60 Cross Country – tutulla tavalla korotettu

Kun vapaapäivänä ei parturiin saanutkaan aikaa, mies osti auton: "Kerran lähdin lounaan päälle katsomassa autoja ja ostin Audin"

"Kai se on jonkun sortin kipinä, intoa on kuin ilmapallossa" – kuopiolaismieheen iski taas jokakeväinen autokuume

Audi Q3 venähti isommaksi ja sai hammasraudat

Ai niin, tämähän olikin se UUSI Qashqai – kuin toinen auto!

Lumimyräkkä ei siirrä sunnuntaista hiekanpoistoa – "Joudumme rehkimään enemmän, kun luonto ei nyt auta asiassa"

Kesällä Puijolle pääsee bussilla tunnin välein

Kuljetatko tavaraa auton sisällä? Älä! Maila, maljakko tai kattila voi tappaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.