Ford aikoo tuoda itseliikkuvan auton tavalliselle kansalle

Yhdysvaltalainen Ford ei ole suinkaan ainoa autonvalmistaja, joka kehittelee täysin autonomisia eli ilman kuljettajaa liikkuvia autoja, mutta Fordin toimitusjohtaja Mark Fields korostaa, että vuonna 2021 kaupalliseen, suurten tuotantomäärien toimintaan tulossa olevan ajoneuvon on tarkoitus palvella aivan tavallisia ihmisiä.

– Olemme omistautuneet tuomaan autoteille autonomisen ajoneuvon, joka voi parantaa turvallisuutta ja ratkaista sosiaalisia ja ympäristöllisiä haasteita miljoonien ihmisten, ei vain luksusautojen asiakkaiden puolesta, Fields toteaa.

Suunnitteilla olevaan, yhdysvaltalaisen SAE-standardointiluokituksen mukaiseen ajoneuvoon mahtuu neljä matkustajaa, ja se tulee kimppakyyti- ja kyydintilauskäyttöön.

Tulevassa ajoneuvossa ei ole sen enempää ohjauspyörää kuin kaasu- tai jarrupolkimia, Ford kertoo.

Sitä ennen Ford jatkaa autonomisten ajoneuvojen testausta ja kasvattaa ajoneuvojen testijoukon kymmenestä Fusion Hybrid -sedanista kolmeenkymmeneen. Fordin mukaan se tekee siitä suurimman testijoukon millään autonvalmistajalla.

Suunnitelmissa on kolminkertaistaa määrää edelleen seuraavana vuonna.

– Auton automatisaatio tulee määrittämään seuraavan vuosikymmenen, ja meidän mielestämme autonomisilla ajoneuvoilla tulee olemaan yhtä merkittävä vaikutus yhteiskuntaan kuin Fordin liikkuvalla kokoonpanolinjalla sata vuotta sitten, Fields kuvailee.

Fordilla on neljä uutta startup-yritystä sijoituskohteina ja yhteistyökumppaneina. Ne ovat Velodyne, SAIPS, Nirenberg Neuroscience LLC ja Civil Maps.

Ford on myös laajentamassa Silicon Valleyn eli Piilaakson toimintaansa Kaliforniassa. Palo Alton tutkimuskeskus työllistää jo nyt yli 130 tutkijaa ja insinööriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.