Hyvä turvaistuin on halpa henkivakuutus

- Emme ole ottaneet kaikkein halvinta ja huonointa. Vertailuista näkee, että eri turvaistuimista löytyy eri tavalla sivusuojaa ja muuta, jotka voivat pelastaa ihmisen, jos oikeasti nalli napsahtaa. Vaikka parempi istuin voi maksaa sata euroa enemmän kuin halvin, onnettomuudessa sitä ei anna itselleen ikinä anteeksi, jos on ostanut jonkin kolmen markan jakkaran, kuopiolainen Outi Kaipiainen pohtii.

Outi ja Juha Kaipiaisella on lapsilleen Oosalle, 5, ja Oulalle, 1, yhteensä peräti viisi turvaistuinta. Heidän omissa autoissaan on kummassakin kaksi ja mummin autossa vielä yksi.

- Ei tule ikinä kiusausta, että lähtisi toisella autolla ilman istuimia, Juha Kaipiainen perustelee.

Perheen autot ovat sen verran vanhoja, ettei niissä ole vielä Isofix-kiinnityksiä. Siksi etenkin Oulan istuimen kiinnittäminen on melko mutkikasta.

- Minä en sitä osaa. Oulankin osaan kyllä kytkeä istuimeen, Outi Kaipiainen kertoo.

Moni kiinnittää istuimen väärin

Perinteisempien turvakaukaloiden ja -istuinten kiinnittäminen vaatii todella opettelua. Euroopassa tehdyssä tutkimuksessa ilman käyttöohjetta turvaistuimen kiinnittäneistä peräti yhdeksän kymmenestä kiinnitti istuimen väärin.

- Kun istuin kiinnitetään oikein, se antaa parhaan mahdollisen suojan lapselle, muistuttaa Lastentarvikkeen Joensuun-liikkeen myymäläpäällikkö Riitta Viitanen.

Baby Stylen Kuopion-liikkeen myymäläpäällikkö Tuija Koponen suosittelee Isofix-istuimen valintaa, jos se vain on autoon käypäinen. Vastakkain tulevat teräslenkit ovat tukevat, ne on helppo kiinnittää, eikä sitä pysty tekemään väärin.

Selkä menosuuntaan tulevat Isofix-istuimet vaativat aina jalustan, johon istuin vain naksautetaan paikalleen.

- Jos on talvivauva, toki se helpottaa, kun ei tarvitse kiinnittää turvavöitä, Koponen toteaa.

Sivutörmäyssuoja puutteellinen

Isofix-kiinnityksellä varustetut istuimet ovat vielä selvässä vähemmistössä paitsi Suomen vanhan autokannan myös istuimien korkeamman hinnan takia. Monet haluavat lisäksi istuimen olevan niin pitkäkäyttöinen, että sen voi lapsen kasvettua kääntää kasvot menosuuntaan.

Isofix-istuimissa ei ole kääntömahdollisuutta: ne voidaan kiinnittää vain joko selkä tai kasvot menosuuntaan.

Pohjoismaiden ulkopuolisessa Euroopassa käytetään yleisesti huomattavasti nuoremmilla lapsilla kasvot menosuuntaan kiinnitettäviä istuimia, mutta meillä sitä aristetaan, koska peräänajokolareissa niskat ovat kovilla.

Tuoreessa eurooppalaisten autojärjestöjen yhteisessä istuintestissä todettiin, että varsinkin sivutörmäyssuojassa on paljon toivomisen varaa.

Viitasen mielestä testeissä pitäisi ryhmitellä istuimia enemmän niiden käyttötavan mukaan, ettei asiakkaita johdeta harhaan. Hänen mukaansa testien sivutörmäyskokeissa kasvot menosuuntaan asennettavat istuimet pärjäävät paremmin, koska niissä pää on ylempänä kuin toisinpäin kiinnitettävissä istuimissa.

- Selkä menosuuntaan -asennus vaatii istuimelta ja istuinrungolta paljon enemmän jämäkkyyttä. Se on kinkkisempi kiinnittää, mutta kun se laitetaan kiinni, se myös pysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.