Irrallinen läppäri - liikkuvan auton tappoväline

Kuinka moni kuolinonnettomuus on johtunut autossa irrallaan olevista tavaroista, sitä ei ole tilastollisesti pystytty selvittämään.

- Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa jälki auton sisällä on sellaista, että on usein mahdotonta osoittaa, mitkä osatekijät tai esimerkiksi lentävät irtoesineet kuoleman aiheuttivat, Liikenneturvan turvallisuusinsinöörin Ari-Pekka Elovaara täsmentää.

Auton penkillä oleva nelikiloinen läppäri muuttuu äkkijarrutuksessa keskimäärin 160-kiloiseksi surmavälineeksi, kun auton nopeus on 50 kilometriä tunnissa.

Kaikki irtonaiset esineet pitäisi olla ajon aikana joko suljetussa tilassa tai kiinnittää turvavöihin.

Sido lemmikkieläimet kiinni tai pistä ne kuljetusboksiin ajon ajaksi.

Isojen eväs- ja leikkireppujen paikka matkustamotiloissa on etupenkkien takana lattialla.

Sulje cd:t, puhelimet ja kynät hansikaslokeroon.

Pakkaa raskaimmat laukut tavaratilassa alimmaiseksi. Myös suljettavia piilolokeroita ja vararengastilaa kannattaa hyödyntää tavaroiden pakkaamisessa.

Toisinaan liikenteessä näkee henkilöautoja, jotka on pakattu täyteen muuttokuormaa.

- Täyteen lastattu henkilöauto on kuljettajalle erilainen ajaa kuin tyhjä, sillä auton alustan käyttö muuttuu. Myös auton kiihtyvyys sekä hidastuminen muuttuvat, mikä voi yllättää kuljettajan, muistuttaa Elovaara.

Elovaara suosittelee vuokraamaan muuttoa varten pakettiauton, joka sopii suurten tavaramäärien kuljetukseen.

- Elämä tulee paljon halvemmaksi, turvallisemmaksi ja helpommaksi, kun ei tarvitse täyteen ahdetulla henkilöautolla käydä monta muuttokuormaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.