Kiinnostavatko autot ja muut menopelit? Tässä tärpit kesä-Suomeen

Minne tänä kesänä kannattaa suunnata, mikäli menopelit ja niiden historia on lähellä sydäntä? Pyysimme vinkkejä Autohistoriallisen seuran puheenjohtaja Hans Brummeriltä, Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kalliolta, Suomen Motoristit ry:n puheenjohtaja Marja Kuosmaselta sekä Tuningkauppa.comin yrittäjä Tuomas Aholta.

Jos Suomen tarjonta on jo tuttu, mukaan on poimittu muutama ulkomaan ihme.

1) Harrasteautotapahtumista Tero Kallio nostaa esiin Forssan Pick-Nickin.

– Se on todella suuri klassikkotapahtuma. Nähtävää on museoautoista uudempiinkin, hot rodeja, jenkkiautoja...

Kävijöitä on jopa 30 000 yhden päivän aikana. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 7. elokuuta.

Jos samalla seudulla viivähtää aiemmin, Somerolla sijaitsevan Hovilan kartanon näyttely Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa 1950–1960-luvuilla on avoinna heinäkuun.

Näyttely avautui ensi kertaa viime kesänä ja nyt sitä on laajennettu. Kartano lupaa vierailijoilleen ”vaikuttavan museoautojen kavalkadin”.

Hieman Pick-Nickiä pienempi, mutta yhtä lailla värikäs Big Wheels kaunistaa Pieksämäen katukuvaa 16. heinäkuuta.

Viime vuonna tapahtuma keräsi ennätysyleisönsä, yli 13 500 kävijää.

2 Kangasalla on kaksikin automuseota, myös se suurin ja kaunein.

Tai ainakin Kallio pitää tieliikenteen valtakunnallista erikoismuseota Mobiliaa sellaisena.

– Sinne avattiin vastikään uusi Rallimuseo, Hans Brummer tietää.

Se on uusi pysyväisnäyttely.

Mobiliassa vietetään 6. elokuuta Linja-autopäivää. Auton päivänä 10. syyskuuta nähtävillä on hälytysajoneuvoja sekä raskasta rautaa kuorma-autojen ja tiekoneiden muodossa. Ohjelmaa on suunnattu etenkin lapsiperheille.

Toinen Kangasalan automuseoista on nimeltään Vehoniemi.

– Se on aina mielenkiintoinen, vaikka näyttelyt vaihtuvatkin hitaanlaisesti. Siellä on Leilan lelukauppa, josta voi ostaa muun muassa pienoismalleja, Brummer sanoo.

Hän pitää Pohjois-Karjalassa Ylämyllyllä sijaitsevaa Myllyn vanhat autot -automuseota ja nykyisin Lappeenrantaan kuuluvaa Etelä-Karjalan automuseota pieninä, mutta kiinnostavina.

– Oulun automuseossa en ole käynyt, mutta se on kuulemma hieno.

Vaihtuvana näyttelynä Oulussa on vappuna avattu Taksi 110 vuotta Suomessa.

3) Tuunausta, katukisaa ja comeback.

Tuning-tapahtumien ykkösvetonaula on Tuomas Ahon mukaan Bimmerparty. Tämän kesän BMW-harrastajille suunnattu tapahtuma kokosi Kalajoelle 1.–3. heinäkuuta 1 300 Bemaria. Yhtenä uutuuslajina pääsi kokeilemaan autolimboa. Tarkoituksena oli selvittää, kenellä on matalin auto korkeimmasta kohdasta mitattuna.

Seinäjoen superkesään kuuluu Vauhtiajot Race & Rock. 4.–6. elokuuta järjestettävässä tapahtumassa yhdistyvät katuratakilpailu sekä iltafestarit. Samana viikonloppuna ehtii vielä vierailla Seinäjoen asuntomessuilla, jotka päättyvät 7. elokuuta.

Viikkoa myöhemmin on luvassa 12. kertaa järjestettävä Power Truck Show Alahärmässä. Kansainvälisen kuljetusalan suurtapahtuman autonäyttelyssä on nähtävillä yli 350 menopeliä. Uutuutena tapahtumassa voi tutustua Williamsin Formula 1 -autoihin sekä rata-autoilun Legends-autoihin.

Marja Kuosmanen osallistuu tänä vuonna Imatranajoon, joka järjestetään 19.–21. elokuuta.

– En ole koskaan aiemmin käynyt tapahtumassa, mutta olen kuullut siitä paljon hyvää.

Kuolintapaukset johtivat siihen, ettei Imatran katuradalla ole ajettu kilpaa MM- tai EM-tasolla vuoden 1986 jälkeen. Nyt kilpamoottoripyöräily kuitenkin palaa Imatralle, kun luvassa on IRRC-sarjan osakilpailu.

4) Helsingin seudulla liikkuvat urheiluautoharrastajat voivat suunnata muutamina kesälauantaina järjestettäviin Sportscar Breakfast Club -kokoontumisajoihin.

Tänä kesänä kohtaamispaikkana toimii Gustavelund Tuusulassa. Aamukahville/brunssille ovat tervetulleita kaikki urheiluautot auton tehoista, huippunopeudesta, hinnasta tai vuosimallista riippumatta.

– Siellä on paljon hienoja urheiluautoja, niin uudempia kuin klassikoitakin, Tero Kallio kertoo.

Kokoontumiset ovat saaneet kiitosta niiden rentoudesta ja epämuodollisuudesta.

Tuusulassa on myös automuseo, Raimo ja Kirsi Stenvallin automuseo, joka kertoo paikallisesta kuljetusalan yrittäjästä 1930-luvulta lähtien. Museo on avoinna sopimuksen mukaan.

5) Toisinaan jo itse näkymä tien päällä on elämys.

Yhdelle se on mökkitie, toiselle valtatie – Suomen kauneimmasta tieosuudesta on kilvoitellut moni taho. Pari vuotta sitten BMW Suomen järjestämässä kilpailussa Suomen kauneimmaksi autoilureitiksi valittiin Päijänteen maisemareitti Vääksystä Korpilahdelle. Toisaalta Karigasniemeltä Utsjoelle kumpuilevaa Tenontietä markkinoidaan Suomen kauneimpana tienä.

Tärkeintä lienee kuitenkin se, että autonsa kelpaa ajaa tien sivuun missä päin Suomea tahansa kauniiden maisemien vuoksi.

6) Toimituksen valinta saa hymyn huulille.

Yhdestä kesän hauskimmista tapahtumakutsuista vastaa Metsäkansan kyläyhdistys Valkeakoskelta Pirkanmaalta. Kyläyhdistys kutsuu pienimuotoiseen roadtrippiinsä seuraavin sanoin:

”Tule mukaan Jopolla, mopolla, hepolla, piilillä, traksalla, munamankelilla tai vaikka suksilla!”

Viimeistään ratinheittokisa vienee kyynisimmänkin kesäkuskin mennessään, se järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Metsäkansa’s Roadtrip 2016 ja peräkonttikirppis on luvassa 13. elokuuta. Kyläyhdistyksen mukaan tapahtumassa käy ihmisiä saman verran kuin kylässä on asukkaita.

7) Jos Suomen tarjonta on jo nähty, Saksa on helposti tavoitettavissa.

Brummerin mukaan Frankfurtin lähistöllä on kaksikin huikeaa museota: Sinsheimin auto- ja tekniikkamuseo sekä Speyerin tekniikkamuseo.

– Ne ovat unelmapaikkoja, hienointa mitä olen nähnyt

Molemmat tarjoavat sadoittain erilaisia kulkupelejä. Ensimmäisessä on esillä niin vintage- kuin formula 1 -autoja, Concorde-lentokone ja sotahistoriaa. Vaihtuvana näyttelynä Sinsheimissa kerrataan Harley Davidsonin yli 100-vuotista historiaa.

– Speyerissä voi nähdä venäläisen avaruussukkulan, mielestäni se on eksoottista.

Brummer viittaa Buraniin, jolla tehtiin miehittämätön avaruuslento vuonna 1988. Syyskuun 18:een päivään saakka samassa museossa voi perehtyä Ison-Britannian moottorisoituun historiaan: Ministä Rolls Royceen ja ajan hengen mukaisiin pukeutumistyyleihin.

Varoitus: kumpaankaan museoon tutustumiseen tuskin riittää yksi päivä. Brummerin mielestä molempiin pääsee kätevimmin, kun lentää Frankfurtiin ja vuokraa auton.

– Saksa on paratiisi, kun puhutaan harrasteautoista.

 

Juttua korjattu 6.7. klo 10:28: kuvatekstissä väitettiin aiemmin, että Tepi Länsivuori istuu kuvassa kuljettajan paikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.