Kylmäkäynnistys vastaa jopa tuhatta kilometriä

Talvi on raskasta aikaa sekä autolle että autoilijalle. Kylmäkäynnistykset koettelevat suuren polttoaineen kulutuksen takia myös ympäristöä ja autoilijan lompakkoa.

- Yksi kylmäkäynnistys vastaa jopa tuhatta ajokilometriä, varoittaa Autoliiton Turvapalvelut-yksikön päällikkö Jonne Luomala.

Koko henkilöautoliikenteen vuotuisesta polttoaineen kulutuksesta kylmäkäynnistyksiin tuhlataan yli 10 prosenttia. Jokaista autoilijaa kohden tämä tarkoittaa noin 120 euron lisäkustannusta talven aikana.

Moottorin esilämmitystä suositellaankin jo lämpötilan pudotessa alle +5 asteeseen. Nollassa asteessa puolen tunnin lämmitys on riittävä, ja kaksi tuntia riittää kovimmillakin pakkasilla.

Myös sisätilan lämmitin vähentää päästöjä ja lisää ennen kaikkea turvallisuutta ja matkustajien mukavuutta, Autoliitosta muistutetaan.

Joistakin autoista löytyy lisäksi polttonestekäyttöinen esilämmitysjärjestelmä, joka täytyy kytkeä itse päälle.

- Niin lämmittimien kuin muiden sähkölaitteiden osalta on hyvä muistaa, että ne kaikki kuluttavat polttoainetta ja akkua. Nyrkkisääntönä voi pitää, että esimerkiksi polttonestekäyttöistä esilämmitystä kannattaa pitää päällä korkeintaan niin kauan kuin tuleva ajomatka kestää. Varsinkin lyhyillä matkoilla penkin- ja lasinlämmittimet sekä stereot vievät helposti enemmän virtaa kuin mitä akku kerkeää ladata, Luomala huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.