Lähes ajamaton 42-vuotias Mercedes löytyi Hollannista

Perässä on NL-tarra, mutta Neuvostoliittoon se ei viittaa, vaikka Jorma Keskitalo, 75, niin vitsailee. Vuosimallin 1976 W123-tyypin Mercedes-Benz 300D tuli viime talvena Kuopioon säilytykseen, eikä se ole mikä tahansa autovanhus.

– Kun vein autoa museokatsastukseen, kaikki olivat ihan ällikällä lyötyjä, voiko tällainen olla olemassakaan. Innokkaat automiehet katsoivat kaikkien kulmien, ritilöiden, kankaiden ja mattojen alle, voiko tällainen olla totta, Kari Keskitalo, 41, kertoo.

– Kaikki olivat sitä mieltä, että tämä on täysin yksilöllinen tapaus. Sen kunto arvioitiin samaksi kuin uudella autolla.

Jorma Keskitalo kuvitteli poikansa Karin vitsailevan, kun tämä lähetti helmikuussa Kuopioon 75-vuotissyntymäpäiväksi paperin, jossa oli tieto auton museorekisteröinnistä. Kilpeen Kari Keskitalo halusi tunnuksen JRM-4. Jormahan se.

Auto on kuin uusi, vaikka se on 42 vuotta vanha. Kuva: Teppo Komulainen
 

Ihmeauto löytyi Hollannista. Kari Keskitalo oli laittanut agentin etsimään mahdollisimman hyväkuntoista vuosimallin 1976 Mercedes-Benz W123:a, koska halusi korvata perheen kokeman pettymyksen 40 vuoden takaa.

Tulli vei tuolloin perheen auton, jonka työpaikan Ruotsista saanut Jorma Keskitalo oli hankkinut niin sanotuksi muuttoautoksi. Koko perheen piti muuttaa Ruotsiin, mutta vauvaikäisen Kari Keskitalon oudot poissaolokohtaukset saivat muun perheen jäämään Ouluun lähelle tuttua keskussairaalaa.

– Isä kävi kerran kuukaudessa Oulussa. Se tulkittiin niin, ettei Mercedes ollut oikeasti muuttoauto, koska perhe oli Oulussa. Siinä menivät kaikki säästöt. Se oli tosi traumaattinen kokemus isälleni, Kari Keskitalo kertoo.

 

Auto oli mennyt pojan takia, niin Jorma Keskitalo vitsaili kipeästä menetyksestä.

– Kun isä täytti 75, sain idean, että ostan niin hienon auton tilalle kuin mahdollista. Kyllähän isä itkuun purskahti, kun annoin hänelle sen auton, Kari Keskitalo kertoo.

Auton omistaja on helsinkiläinen Kari Keskitalo, mutta auto on säilytyksessä Kuopiossa hänen vanhempiensa parkkihallissa.

– Museoautolla on 30 päivän ajorajoitus vuodessa. Se on täällä Kuopiossa sisällä. Helsingissä ei ole säilytystiloja. Minä olen ajanut korkeintaan sata kilometriä, Jorma Keskitalo laskee.

Matkamittarissa on vain runsaat 15 000 kilometriä. Kuva: Teppo Komulainen
 

Nyt auton mittarissa on vain runsaat 15 000 kilometriä, vaikka auto on 42 vuotta vanha. Sen omisti aiemmin hollantilainen mies, joka ei yli 90 vuoden iässä saanut enää ajokorttia ja halusi auton hyvään kotiin.

– Hollantilainen tohtorismies oli ajanut alkuvuosina 1 000–2 000 kilometriä vuodessa ja viime vuosina enää 100 tai 50 kilometriä vuodessa. Hän oli tosi pedantti ihminen, sillä hän oli säästänyt kaikki tarrat ja laput – kaiken mahdollisen. Agenttikin ihmetteli, miten tällainen saattoi löytyä, Kari Keskitalo kertoo.

Auton löysi Turusta oleva Kari Keskitalon luottomies, jolla on saksalainen isä, ja joka on tuonut Keskitalolle useita muita autoja Saksasta.

– Lähellekään tuon veroista ei ollut tarjolla, mutta hyviä oli. Tanskassa oli pienempi 200-dieselmalli, jolla oli ajettu 30 000 kilometriä. Sitten oli noin 50 000–100 000 kilometriä ajettuja joitakin kappaleita, mutta tuo oli täysin poikkeuksellinen, Kari Keskitalo ihastelee.

NL-tarra kertoo auton hollantilaisen alkuperän. 300D on W123:n tehokkain dieselversio. Kuva: Teppo Komulainen
 

Agentti sai Kari Keskitalolta ohjeen, ettei rupea tinkaamaan 32 000 euron kauppahinnasta, kun auto löytyi muutaman kuukauden etsimisen jälkeen. Tuo hinta paljastettiin myös Kauppalehti Optiossa, kun se kertoi autoilun helmestä viime maaliskuussa.

– Kun tieto autosta tuli julkisuuteen, sitä kyseltiin ympäri Pohjoismaita ja Saksastakin. Ulkomaalaiset kysyivät, olenko myymässä autoa. He olisivat tarjonneet 50 000:n ja 100 000 euron väliin siitä, Kari Keskitalo sanoo.

Ja voitte arvata, ettei autokaunotar ole myynnissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Liikenne

Oletko nähnyt tämän miehen joulukuusi ja heinäpaali Ladansa katolla? Tässä selitys omituiselle lastille

Sähköauto tuli – kuukausikulut "tankkaamisesta" putosivat kolmannekseen

Volvo V60 Cross Country – tutulla tavalla korotettu

Kun vapaapäivänä ei parturiin saanutkaan aikaa, mies osti auton: "Kerran lähdin lounaan päälle katsomassa autoja ja ostin Audin"

"Kai se on jonkun sortin kipinä, intoa on kuin ilmapallossa" – kuopiolaismieheen iski taas jokakeväinen autokuume

Audi Q3 venähti isommaksi ja sai hammasraudat

Ai niin, tämähän olikin se UUSI Qashqai – kuin toinen auto!

Lumimyräkkä ei siirrä sunnuntaista hiekanpoistoa – "Joudumme rehkimään enemmän, kun luonto ei nyt auta asiassa"

Kesällä Puijolle pääsee bussilla tunnin välein

Kuljetatko tavaraa auton sisällä? Älä! Maila, maljakko tai kattila voi tappaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.