Missä menee helpoiten läpi?

Määräaikaiskatsastus on vanhemman auton omistajalle vuosittainen jännitysnäytelmä. Katsastuspaikan valintaan vaikuttavat hinnan lisäksi asiakaspalvelu ja mielikuva, miten ankarasti ajoneuvoa kohdellaan katsastuksessa.

Hylkäysprosenteista on olemassa autoilijoiden iloksi myös toimipaikkakohtaista vertailutietoa. Savon Sanomien levikkialueella tiukin seula autokatsastuksissa on Kiuruveden Autokatsastus Oy:llä. Yksityiselle katsastusasemalle vuonna 2012 tulleista autoista sai hylkäyspäätöksen peräti 37,3 prosenttia. Katso hylkäysprosentit ja katsastushinnat tästä.

–Kyllä luku pitää paikkansa eikä se ole juurikaan vaihdellut. Ilmeinen syy siihen on ilmainen jälkitarkastus, jolloin auto tuodaan katsastukseen ja kokeillaan miten käy. Vikalista kädessä sitten pohditaan, mitä kannattaa korjata vai lähetetäänkö vanhempi auto romuttamolle, kertoo Kiuruveden Autokatsastuksen yrittäjä Reijo Sinokki.

 

Katsastushintojen vertailussa Kiuruveden Autokatsastus pärjää mainiosti. Jo vuosia jatkunut 60 euron tasahinta bensiini- ja dieselautoille on maakunnan halvimpia, minkä lisäksi ilmainen jälkitarkastus helpottaa korjausmääräyksen saaneen autoilijan taloutta.

–En pidä korkeaa hylkäysprosenttia pahanakaan, koska se varmistaa, että kaikki menee Trafin ohjeiden mukaan. Jos vanhojen autojen kanssa hylkäysprosentti jää alhaiseksi, niin se tietää vain konflikteja viranomaisten kanssa, Sinokki sanoo.

Uudet katsastusmääräykset kuitenkin askarruttavat ilmaisen jälkitarkastuksen osalta. Jatkossa jälkitarkastuksen voi teettää eri paikassa kuin missä katsastus alun perin on suoritettu.

–Meidän on pakko harkita ensi kesänä jälkitarkastusmaksun palauttamista, Sinokki toteaa.

 

Hintahaitari määräaikaiskatsastusten hinnoissa vaihtelee melkoisesti maaseutupitäjien ja keskuskaupunkien välillä.

Paikallisen kilpailun puute katsastuksessa näkyy selvimmin Suonenjoella, Juankoskella ja Heinävedellä, joissa 2000-luvulla rekisteröidyn bensiiniauton katsastus maksaa 80–94 euroa ja dieselin 77–85 euroa, jos päästömittaukset ja vikamuistin purku tehdään katsastuksen yhteydessä.

Hinnakkaan katsastuksen vastapainoksi Juankoski ja Heinävesi tarjoavat alueen matalimmat hylkäysprosentit, vaikka katsastetun kaluston keski-ikä lähestyy 15 vuotta.

Keski-Savon Katsastuksen Heinäveden toimipisteen katsastamista autoista hylätyn leiman sai vain 20,9 prosenttia, kun Kiuruvedellä hylkäyksen todennäköisyys oli lähes kaksinkertainen.

 

Määräaikaiskatsastusten ja päästömittausten julkisten hintojen vertailun rinnalle autoilijan kannattaa nostaa jälkitarkastukset, joiden hinnat vaihtelevat maakunnassa 15–27 euron välillä. Hylkäys tuottaa helposti 25–30 prosentin korotuksen katsastuksen perussetin hintaan, minkä lisäksi lompakkoa rasittavat varsinaisten vikojen korjaus.

Kallein katsastus on tarjolla Suonenjoen A-Katsastuksella, jossa lysti maksaa bensa-autolle jälkitarkastuksineen 121 euroa.

 

Hinnoittelun perusteella tiukin kilpailutilanne on Iisalmessa, jossa alimmat katsastuspaketit lähtevät 58 eurosta. Kuopiossa hinnoittelu lähtee 60 eurosta, Pieksämäellä 72 eurosta ja Varkaudessa 75 eurosta.

Alennusta katsastushintoihin on tarjolla eräillä ketjuilla nettivarauksesta ja tarjouskupongeista, joilla voi saada kaupan päälle vaikkapa ilmaisen autopesun. Ilmaista on myös kahvitarjoilu katsastusasemalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.