Mopoautot usein vaaratilanteissa

Mopoauton käyttäjistä kolme neljäsosaa pitää mopoautoa yhtä turvallisena kuin henkilöautoa. Mopoautoilijoiden kokemukset kuitenkin kertovat muuta, selviää Liikenteen turvallisuusviraston (Trafi) teettämästä kyselystä.

Kyselyn mukaan alle 18-vuotiaista kaksi kolmasosaa on joutunut mopoautolla onnettomuuteen tai vaaratilanteeseen, 18-65-vuotiaista neljä viidesosaa ja yli 65-vuotiasta 90 prosenttia.

Huomattava osa mopoautoilijoista ei ole saanut minkäänlaista ajo-opetusta liikenteessä. Kyselyyn vastanneista 18-65-vuotiaista mopoautoilijoista lähes puolet ja yli 65-vuotiaista puolet oli sellaisia, joilla ei ole muita ajo-oikeuksia kuin mopokortti.

Mopoautojen nopeusero muuhun liikenteeseen verrattuna, käyttäjien ajo-opetuksen ja ajokokemuksen puute sekä tietämättömyys tai välinpitämättömyys ajoneuvon katsastusvelvollisuudesta ja ajokorttivaatimuksesta heikentävät mopoautoilun turvallisuutta, tutkimuksen tehneet filosofian lisensiaatti Anna Saarlo ja diplomi-insinööri, valtiotieteen maisteri Seppo Lampinen YY-Optima Oy:stä muistuttavat.

Mopoautoilla ei liioin ole talvirengaspakkoa, kuten henkilöautoilla, tutkijat lisäävät.

Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt, että mopoautoa pääsisi ajamaan vasta 16-vuotiaana nykyisen 15 vuoden sijaan. Lisäksi ajo-oikeuteen vaadittaisiin ajokortti, jonka voisi saada vasta liikenteessä tehdyn ajo-opetuksen ja -kokeen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.