Muista rengaspaineet pakkasella

Suomalaisilla autoilijoilla on tutkimusten mukaan tapana ajaa liian tyhjillä renkailla. Monilla kyse on tietämättömyydestä, vielä useammalla laiskuudesta. Emme vain viitsi tarkastaa ilmanpaineita.

Harva kuski myös tietää, että talvella rengaspaineet kannattaisi pitää kesäkelejä korkeampina. Esimerkiksi Nokian Renkaat suosittelee talvirenkaisiinsa 0,3 baria korkeampia ilmanpaineita kuin autosta löytyvissä rengaspainesuosituksissa kerrotaan.

Jos ilmanpaine tarkistetaan lämpimässä sisätilassa, se ei ole kohdallaan, kun autolla ajetaan tuimassa pakkaskelissä. Sama pätee, jos vaikkapa ulkona nollakelissä vaihdetuilla ja tarkastetuilla talvirenkailla ajetaan -20 asteen pakkasilla. Kymmenen asteen lämpötilanmuutos joko nostaa tai laskee ilmanpainetta 0,1 barin.

Joululiikenteessä ongelmaa lisää autojen lastaaminen. Joulumatkoilla autoissa voi olla paljon ylimääräistä painoa, esimerkiksi suksiboksi ja joululahjoja.

- Täyteen lastatun auton renkaiden ilmanpainetta tulisi nostaa 10-15 prosenttia. Laadukkaatkaan renkaat eivät toimi maksimaalisen turvallisesti, jos niitä ei tarkista tai huolla säännöllisesti, Nokian Renkaiden Teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.