Nämäkin hurjat ajopelit kulkevat sähköllä, usko tai älä

Pikkuruisia, mopoauton kokoisia koppeja – niitähän sähköautot ovat? Eivät välttämättä, osoittaa sähköyhtiö E.ON uudessa Vapaus on sähköistä -kampanjassaan, jolla se markkinoi sähköautojen pikalatauspisteiden levittäytymistä ympäri Euroopan.

Mainosvideolle on saatu mukaan polttomoottoriajoneuvoista sähköisiksi muutettuja ja vielä konseptivaiheessa olevia koemalleja.

Ulkoisesti hurjin tapaus on Bigfoot #20, joka on pelkällä sähköllä toimiva monsterilava-auto. Se kulkee 30 erillisellä akulla, joiden kokonaisjännite on 360 volttia. Lisäksi käytössä on vielä kuusi akkua jarrujen ja ohjauksen hoitamiseen.

Aavikolla kiitää myös Raesrin valmistama prototyyppi Tachyon Speed, sähkökäyttöinen hyperauto. Hiilikuitukiitäjän tehoksi kerrotaan yli 1 275 hevosvoimaa ja huippunopeudeksi yli 240 mailia tunnissa eli yli 386 kilometriä tunnissa.

Kovaa päästään kahdellakin pyörällä. Sähkökäyttöinen moottoripyörä Lightning Motorcycles LS 218 yltää 200 mailin eli 322 kilometrin tuntinopeuteen.

Nopeutta on pikkuhiljaa luvassa myös sähköajoneuvojen lataamiseen. Ultranopeat latauspisteet tarjoavat 150 kilowatin lataustehon, jota voidaan vielä kasvattaa 350 kilowattiin. 400 kilometrin toimintasäteen saavuttamiseen tarvitaan 20–30 minuuttia.

E.ON tavoittelee 10 000:ta latauspistettä eri puolille Eurooppaa vuoteen 2020 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.