Peltojen liejut jäävät usein tielle

Kun traktorit palaavat pellolta tielle, niiden pyörien mukana kulkeutuu monesti jotain ylimääräistä.

- Savet ja liejut ovat valitettavan usein tiellä, ja valitettavan usein ne jäävät siivoamatta. En tiedä sitten, onko se ihan tiedonpuutetta, etteivät viljelijät tiedä, että jälkien siivoaminen kuuluisi heille. Siitä tulee jonkin verran meillekin palautetta, kertoo aluevastaava Marja Bäck Savo-Karjalan tiepiiristä.

Tiepiiri yrittää selvittää sotkun aiheuttajan, joka toki usein on pellon vieressä sijaitsevan tilan omistaja. Jos kukaan muu ei jälkiä siivoa, tiepiirin palkkaama urakoitsija joutuu hoitamaan homman. Lasku lähetetään tien sotkeneelle, mikäli hänet on saatu selville.

- Totta kai ensin pyritään neuvottelemaan. Monesti se auttaakin, Bäck toteaa.

Maaninkalainen maanviljelijä Juha Tuomainen myöntää, että teiden sotkeutuminen on paha ongelma kevät- ja syystöiden aikaan.

- Se on sekä esteettinen haitta että liikenneturvallisuusriski varsinkin moottoripyöräilijöille. Autotkin likaantuvat, ja jos mukana on kiviä, voi tulla lasirikkoja. Kaikin keinoin liejun nousemista tielle koetetaan välttää, mutta aina se ei ole mahdollista.

Sadonkorjuuaikaan maanviljelijät kokevat päivittäin vaaratilanteita, koska monet henkilöautolla ja moottoripyörällä liikkuvat eivät malta odottaa turvallista ohituspaikkaa.

Lue lisää tiistain Savon Sanomista.