Saako suojatiekaaharista ottaa kuvan someen? - Poliisi vastaa

Olen selkeästi menossa suojatielle niin, että autoilijakin voi havaita minun odottavan hänen pysähtymistään. Auto ei kuitenkaan anna minun astua suojatielle vaan jatkaa samalla vauhdilla puhuen samalla puhelimeensa. Otan ylös rekisteritunnuksen, selvitän auton haltijan ja soitan hänelle kipakan puhelun. Vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen, onko tämä soveliasta?

Jos vaaratilanne on sattunut, mikään ei estä soittamasta. Suosittelen samanlaista lähestymistapaa kuin mitä itse teen, jos soitan jollekin asiakkaalle. En pura tunteita vaan kerron rauhallisesti, mitä on tapahtunut ja kysyn, mitä hän itse ajattelee tapahtuneesta.

Liikenteessä pitää noudattaa luottamus-, varovaisuus- ja ennalta-arvattavuusperiaatetta. Joku voi tehdä huolimattomuuttaan tai tahallaan virheen, mutta jos muut liikenteenkäyttäjät noudattaisivat siinä tilanteessa kyseisiä periaatteita, niin onnettomuudet jäisivät syntymättä.

Entä jos soitan poliisille, että kyseinen ajoneuvon haltija ei väistänyt. Mitä tästä seuraa autoilijalle? Kiinnostaako poliisia näin toistuvat tilanteet? Miten ilmoitan poliisille piittaamattomasta kuskista?

Eräässä vastaavassa tilanteessa kansalainen ilmoitti vaarallisesta tilanteesta 112:een. Olimme lähettyvillä, tavoitimme auton ja selvitimme asian. Kirjoitin tilanteesta autoilijalle sakon. Kansalaisten ilmoitukset ilmoitetaan partiolle, ja jos partiolla on mahdollisuus saada koppi, niin se otetaan. Kaikki ilmoituksen tehneet eivät kuitenkaan halua toimia tilanteessa todistajina ja poliisi joutuu usein myös priorisoimaan tehtävien kiireellisyyttä.

Liikenne vaati joustavuutta, ja tienkäyttäjien on ymmärrettävä toisiaan. Jollekin voi sattua joskus virhe. Jos virhe aiheuttaa selkeästi vaaraa, niin silloin kannattaa ilmoittaa poliisille. Toiset soittavat herkemmin kuin toiset. Oma kokemus tilanteesta ohjaa asiassa.

Minua ärsyttävät autoilijat, jotka eivät anna jalankulkijalle tietä suojatiellä. Suunnittelen tällaisia tilanteita varten ottavani mukaan vanhat lastenvaunut, jotka voisin ”vahingossa päästää” liukumaan käsistäni autoilijan keulan eteen, jotta autoilija luulisi törmänneensä vauvaan. Kumman syy tuleva kolaritilanne sitten on? Millaiseen vastuuseen syypää joutuu?

 Sakkojutulta kuulostaa, jos työntää tahallaan lastenvaunut auton eteen. Jos auto yrittää väistää, niin se voi törmätä esimerkiksi vastaantulijaan ja joku voi loukkaantua. Todennäköisesti molempia epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ja tilanteen kulku selvitetään. Jos lastenvaunut aiheuttavat autolle vahinkoa, niin vahingon aiheuttaja joutuu maksamaan. Jos toinen rikkoo lakia, se ei oikeuta meitä muita rikkomaan sitä.

Menen suojatien eteen testaamaan, kuinka moni ei päästä minua astumaan suojatielle. Jokaisesta, joka näin ei tee, otan kuvan ja lataan sosiaaliseen mediaan. Onko tämä soveliasta?

 Yleisellä paikalla saa kuvata ja kuvia saa julkaista, jos ne eivät loukkaa toisen kunniaa. Jos kuvasta voi rekisterikilven perusteella selvittää autoilijan henkilöllisyyden ja häntä syyllistetään rikoksesta, autoilija voi kokea, että hänen kunniaansa on loukattu. Syytös perustuu kuitenkin vain toisen ihmisen väittämään, jos tilanteesta ei ole tuomiota taikka sakkoa. Kaikkia kuvia julkaistaessa kannattaa miettiä, syyllistyykö itse johonkin ja missä toisen yksityisyyden tai kunnian loukkaamisen raja kulkee.

Lue myös: Missä reunassa jalankulkija saa kävellä? Vain 14 prosenttia tuntee säännön
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Missä reunassa jalankulkija saa kävellä? Vain 14 prosenttia tuntee säännön

Uusimmat

Liikenne

Oletko nähnyt tämän miehen joulukuusi ja heinäpaali Ladansa katolla? Tässä selitys omituiselle lastille

Sähköauto tuli – kuukausikulut "tankkaamisesta" putosivat kolmannekseen

Volvo V60 Cross Country – tutulla tavalla korotettu

Kun vapaapäivänä ei parturiin saanutkaan aikaa, mies osti auton: "Kerran lähdin lounaan päälle katsomassa autoja ja ostin Audin"

"Kai se on jonkun sortin kipinä, intoa on kuin ilmapallossa" – kuopiolaismieheen iski taas jokakeväinen autokuume

Audi Q3 venähti isommaksi ja sai hammasraudat

Ai niin, tämähän olikin se UUSI Qashqai – kuin toinen auto!

Lumimyräkkä ei siirrä sunnuntaista hiekanpoistoa – "Joudumme rehkimään enemmän, kun luonto ei nyt auta asiassa"

Kesällä Puijolle pääsee bussilla tunnin välein

Kuljetatko tavaraa auton sisällä? Älä! Maila, maljakko tai kattila voi tappaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.