Savon autojen renkaat koko maan huonoimmat

Savossa ajettiin viime vuonna huonommilla renkailla kuin koko maassa keskimäärin. Tieto perustuu maanantaina julkistettuun Rengasratsia 2010 -tutkimukseen.

Pistotarkastusten mukaan huonokuntoisten renkaiden osuus Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa kasvoi useilla prosenteilla verrattuna edellisvuoteen. Pohjois-Karjalassa renkaiden kunto oli kohentunut.

Etelä-Savossa tutkituista autoista 18,5 prosenttia ajoi ratsiaan renkailla, joissa oli kulutuspintaa enintään kaksi millimetriä. Pohjois-Savossa huonorenkaisia oli 16,5 prosenttia ja Pohjois-Karjalassa 14,8 prosenttia tutkituista autoista.

Koko maan keskiarvo oli 13,8, kun se vuonna 2009 oli 13,0. Eniten huonokuntoisia renkaita oli nuorilla kuljettajilla ja vanhoissa autoissa.

Viime vuonna Savossa pysäytettiin rengasratsiaan paljon autoja: Etelä-Savossa 325 ja Pohjois-Savossa jopa 828. Pohjois-Savossa oltiin erityisen aktiivisia. Koko maassa ratsattuja autoja oli 11865.

Maanantaina alkoivat tämän vuoden rengasratsiat. Autorengasliikkeiden tarkastajat mittaavat tarkistuspisteissä renkaiden urasyvyyksiä ja ilmanpaineita ja poliisi puhalluttaa kuljettajat. Tarkastuspisteissä on myös Liikenneturvan materiaalia liikenneturvallisuudesta.

Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 millimetrin urasyvyyttä, mutta sadekelillä suositellaan vähintään 4 milliä. Tämän jälkeen renkaiden vesipito oleellisesti heikkenee.