Täysin uusi Kia Rio pian kaupoissa

Viisipaikkainen pikkuauto tekee Suomeen paluun viiden vuoden tauon jälkeen. Uusi Kia Rio on maahantuojan mukaan täysin uusi: vain nimi on entinen.

Uusi Rio on 5,5 senttiä entistä pidempi, 1,5 senttiä matalampi ja 2,5 senttiä leveämpi. Akseliväli on kasvanut peräti seitsemän senttiä, mikä antaa uskoa matkustamomukavuuden paranemisesta.

Suomalaisille tärkeä tavaratilakin on pikkuautoluokassa kelvollinen 288 litraa. Siinäkin on hieman kasvua.

Myyntiin tulee ensin viisiovinen malli, mutta alkuvuodesta rinnalle tulee uutena kolmiovinen versio.

Ensin tarjotaan vapaasti hengittäviä bensiinimoottoreita, jotka ovat 1,2- ja 1,4-litraisia. Niiden teholukemat ovat 85 ja 109 hevosvoimaa ja hiilidioksidipäästöt käsivaihtein erittäin maltilliset 109 ja 119 grammaa kilometrillä.

1,2-litrainen kone kulkee viisiportaisella käsiaskilla, 1,4-litraiseen saa kuusipykäläisen käsivaihteiston lisäksi neliportaisen automaatin. Käsivaihteisissa autoissa sammutusautomatiikka vähentää joutokäyntiä ja pienentää siten polttoaineenkulutusta.

1,1- ja 1,4-litraiset dieselit ehtivät meille alkuvuodesta. Pienempi, 75-heppainen pannu kuluttaa vain 3,6 litraa sadalla kilometrillä, joten hiilidioksidipäästöt jäävät 94 grammaan kilometrillä.

Niukemmalla LX-varustelullakin saa jo muun muassa ajonvakautuksen mäkilähtöavustimella, ilmastoinnin sekä sähkötoimiset etuikkunat ja sivupeilit.

EX tuo lisäksi muun muassa etusumuvalot, led-päiväajo- ja -takavalot, peruutustutkan, lämmitettävän ohjauspyörän ja sähköikkunat myös taakse.

1 350 euron lisäpanostuksella saa lisävarustepaketin, jonon kuuluvat muun muassa vakionopeudensäädin, kevytmetallivanteet 16-tuumaisilla renkailla, bluetooth-handsfree-laite ja automaattinen ilmastointi.

Takuu on pitkä: seitsemän vuotta tai 150 000 kilometriä.

Halvin vaihtoehto on kolmiovinen 1,2-litraisella bensakoneella. LX-varustein se maksaa 13 990 euroa.

Vastaavasta viisiovisesta pitää maksaa 14 590 euroa, halvimmasta dieselistä viisiovisena 15 990 euroa ja hinnaston yläpäähän sijoittuvasta bensa-automaatista EX-varustein 18 490 euroa.