Tandempyöräily on myös parisuhteen yhteispeliä

Tandemilla ajava ei jää koskaan yksin. Sen tietävät kuopiolaiset Silja ja Marko Lindqvist. Missä ikinä pariskunta liikkuukin, niin pyörä herättää kiinnostusta ja kerää uteliaat ympärille.

– Kerran eräs lapsi huusi, että ”katsokaa, kaksinpyörä!” Se olisikin aika osuva suomennos, Lindqvistit nauravat.

– Joka reissulla joku tulee juttusille. Tyypillisesti ihmisiä kiinnostaa, onko ajaminen vaikeaa ja voiko takana oleva huijata.

Vastaus kuluu: ei voi.

– Kyllä sen heti huomaa, jos toinen ei poljekaan, tietää Marko Lindqvist, joka on yleensä ohjaimissa edessä.

– Ei sen takia, että se olisi sukupuolikysymys, vaan siksi, että etupaikka on hieman liian iso Siljalle, hän täsmentää.

– Toisessa tandemissamme koot olivat päinvastoin ja silloin istuin yleensä takapaikalla. Jos nyt menisimme kauppaan ostamaan ihan uutta tandemia, niin mitoitus saataisiin täsmäämään optimaalisesti.

 

Liikkeelle lähtö voi tuntua huteralta ensimmäisen kerran kyytiin astuvalta, mutta muutoin tandem tottelee samanlaista polkemista kuin yksilöpeli.

Lindqvisteiltä ei lopu kehusanat kesken, kun he miettivät, mikä tässä liikkumismuodossa heitä niin viehättää.

He tykkäävät siitä ajatuksesta, että tandemilla ajaminen vaatii yhteispeliä. Sen kyydissä ei tule mieleenkään kinastella, ajaako jompikumpi liian kovaa tai mennäänkö tuosta vai tästä risteyksestä. Keskustelu on helppoa, ellei sitten tuule kovasti.

– Ja jos toinen ei jaksa ylämäessä, niin se jeesaa, jolla on enemmän paukkua reisissä, Marko Lindqvist sanoo.

– On tämä ekologinenkin valinta. Pyörällä ajetaan aina, kun se on mahdollista, ja autolla vasta, jos on pakko. On tilanteita, jolloin auto on ihan kiva omistaa.

Lindqvisteillä on myös tavalliset polkupyörät, jotta työ- ja opiskelumatkat voi taittaa itsenäisesti, mutta kaksin ollessaan he valitsevat mieluiten yhteisen menopelin.

Pyöräilevä pari kehottaa muitakin tarttumaan ohjaksiin – jos ei tandemin niin ainakin pyörän ylipäätään.

– Moni lähtee stressaantuneena töistä, ja stressi jatkuu auton ratissa liikenteessä. Jos kotimatkan tekee pyörällä, niin siinä saa hyvin nollattua pään, Marko Lindqvist pohtii.

 

Tandemilla hoituu myös tavaroiden kuskaaminen. Lindqvisteillä on ostoksia ja matkatavaroita varten pyöräkärry. Kuva: Soili Porokka
 

Tandempyöräilyn Lindqvistit aloittivat vuonna 2009 ostamalla ajokin. Samalla Silja Lindqvist jatkoi perheensä perinteitä, sillä hänen lapsuudenkodissaan on vuosikymmenet ajettu tandempyörällä ja Silja istunut mukana lastenistuimessa.

– Tandempyörä oli ensimmäinen yhteinen hankintamme. Asuimme etäsuhteessa, Silja Helsingissä ja minä Hämeenlinnassa, Marko Lindqvist muistelee.

Pian samojen pyörien päällä rullaaminen vei mukanaan niin, että kaksikko hankki kakkostandemin Hämeenlinnan-kotiinsa.

Marko Lindqvist käytti pyörää myös näkövammaisen avustamiseen, mihin tandemeita käytetään muutoinkin. Monelle näkövammaiselle itsenäinen pyöräily on sula mahdottomuus, mutta tandemin takapaikalla pääsee nauttimaan polkemisesta.

 

Yhdessä polkeminen on elämäntapa, joka vie mukanaan. Kesälomilla Lindqvistit ottavat kaksinpyöräilystä eniten irti. Pisimmillään lomareissu on venynyt liki 1000 kilometriin, joka palastellaan sadan kilometrin päiväannoksiin.

Kotimaan-matkoillaan he ovat liikkuneet Lahden ja Hämeenlinnan seudulla ja ajaneet Saimaan ympäri Savitaipaleen, Puumalan, Imatran ja Elimäen kautta. Joskus he ovat polkaisseet Kuopiosta Silja Lindqvistin vanhempien luokse Lievestuoreelle. Viime kesänä pariskunta kävi Outokummussa ja Heinävedellä.

– Yöksi pystytämme teltan ja nukumme metsissä jokamiehenoikeuksien turvin, Silja Lindqvist kuvaa pariskunnan matkoja.

Uusimmat

Liikenne

Oletko nähnyt tämän miehen joulukuusi ja heinäpaali Ladansa katolla? Tässä selitys omituiselle lastille

Sähköauto tuli – kuukausikulut "tankkaamisesta" putosivat kolmannekseen

Volvo V60 Cross Country – tutulla tavalla korotettu

Kun vapaapäivänä ei parturiin saanutkaan aikaa, mies osti auton: "Kerran lähdin lounaan päälle katsomassa autoja ja ostin Audin"

"Kai se on jonkun sortin kipinä, intoa on kuin ilmapallossa" – kuopiolaismieheen iski taas jokakeväinen autokuume

Audi Q3 venähti isommaksi ja sai hammasraudat

Ai niin, tämähän olikin se UUSI Qashqai – kuin toinen auto!

Lumimyräkkä ei siirrä sunnuntaista hiekanpoistoa – "Joudumme rehkimään enemmän, kun luonto ei nyt auta asiassa"

Kesällä Puijolle pääsee bussilla tunnin välein

Kuljetatko tavaraa auton sisällä? Älä! Maila, maljakko tai kattila voi tappaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.