Tandempyöräily on myös parisuhteen yhteispeliä

Tandemilla ajava ei jää koskaan yksin. Sen tietävät kuopiolaiset Silja ja Marko Lindqvist. Missä ikinä pariskunta liikkuukin, niin pyörä herättää kiinnostusta ja kerää uteliaat ympärille.

– Kerran eräs lapsi huusi, että ”katsokaa, kaksinpyörä!” Se olisikin aika osuva suomennos, Lindqvistit nauravat.

– Joka reissulla joku tulee juttusille. Tyypillisesti ihmisiä kiinnostaa, onko ajaminen vaikeaa ja voiko takana oleva huijata.

Vastaus kuluu: ei voi.

– Kyllä sen heti huomaa, jos toinen ei poljekaan, tietää Marko Lindqvist, joka on yleensä ohjaimissa edessä.

– Ei sen takia, että se olisi sukupuolikysymys, vaan siksi, että etupaikka on hieman liian iso Siljalle, hän täsmentää.

– Toisessa tandemissamme koot olivat päinvastoin ja silloin istuin yleensä takapaikalla. Jos nyt menisimme kauppaan ostamaan ihan uutta tandemia, niin mitoitus saataisiin täsmäämään optimaalisesti.

 

Liikkeelle lähtö voi tuntua huteralta ensimmäisen kerran kyytiin astuvalta, mutta muutoin tandem tottelee samanlaista polkemista kuin yksilöpeli.

Lindqvisteiltä ei lopu kehusanat kesken, kun he miettivät, mikä tässä liikkumismuodossa heitä niin viehättää.

He tykkäävät siitä ajatuksesta, että tandemilla ajaminen vaatii yhteispeliä. Sen kyydissä ei tule mieleenkään kinastella, ajaako jompikumpi liian kovaa tai mennäänkö tuosta vai tästä risteyksestä. Keskustelu on helppoa, ellei sitten tuule kovasti.

– Ja jos toinen ei jaksa ylämäessä, niin se jeesaa, jolla on enemmän paukkua reisissä, Marko Lindqvist sanoo.

– On tämä ekologinenkin valinta. Pyörällä ajetaan aina, kun se on mahdollista, ja autolla vasta, jos on pakko. On tilanteita, jolloin auto on ihan kiva omistaa.

Lindqvisteillä on myös tavalliset polkupyörät, jotta työ- ja opiskelumatkat voi taittaa itsenäisesti, mutta kaksin ollessaan he valitsevat mieluiten yhteisen menopelin.

Pyöräilevä pari kehottaa muitakin tarttumaan ohjaksiin – jos ei tandemin niin ainakin pyörän ylipäätään.

– Moni lähtee stressaantuneena töistä, ja stressi jatkuu auton ratissa liikenteessä. Jos kotimatkan tekee pyörällä, niin siinä saa hyvin nollattua pään, Marko Lindqvist pohtii.

 

Tandemilla hoituu myös tavaroiden kuskaaminen. Lindqvisteillä on ostoksia ja matkatavaroita varten pyöräkärry. Kuva: Soili Porokka
 

Tandempyöräilyn Lindqvistit aloittivat vuonna 2009 ostamalla ajokin. Samalla Silja Lindqvist jatkoi perheensä perinteitä, sillä hänen lapsuudenkodissaan on vuosikymmenet ajettu tandempyörällä ja Silja istunut mukana lastenistuimessa.

– Tandempyörä oli ensimmäinen yhteinen hankintamme. Asuimme etäsuhteessa, Silja Helsingissä ja minä Hämeenlinnassa, Marko Lindqvist muistelee.

Pian samojen pyörien päällä rullaaminen vei mukanaan niin, että kaksikko hankki kakkostandemin Hämeenlinnan-kotiinsa.

Marko Lindqvist käytti pyörää myös näkövammaisen avustamiseen, mihin tandemeita käytetään muutoinkin. Monelle näkövammaiselle itsenäinen pyöräily on sula mahdottomuus, mutta tandemin takapaikalla pääsee nauttimaan polkemisesta.

 

Yhdessä polkeminen on elämäntapa, joka vie mukanaan. Kesälomilla Lindqvistit ottavat kaksinpyöräilystä eniten irti. Pisimmillään lomareissu on venynyt liki 1000 kilometriin, joka palastellaan sadan kilometrin päiväannoksiin.

Kotimaan-matkoillaan he ovat liikkuneet Lahden ja Hämeenlinnan seudulla ja ajaneet Saimaan ympäri Savitaipaleen, Puumalan, Imatran ja Elimäen kautta. Joskus he ovat polkaisseet Kuopiosta Silja Lindqvistin vanhempien luokse Lievestuoreelle. Viime kesänä pariskunta kävi Outokummussa ja Heinävedellä.

– Yöksi pystytämme teltan ja nukumme metsissä jokamiehenoikeuksien turvin, Silja Lindqvist kuvaa pariskunnan matkoja.

Uusimmat

Liikenne

Kuljetatko tavaraa auton sisällä? Älä! Maila, maljakko tai kattila voi tappaa

Comeback on pian totta – tällainen on paluun tekevä Toyota Corolla

Kokeilussa kansansuosikki Qashqain päivitys - tehokkaampi on mieluisa tapaus

Seat Tarraco -kilpailun tiivistäjä tulee talvella

Pidentynyt rapakausi on ruuhkauttanut autopesuloita – "töitä on saanut paiskia yötä päivää"

Asiantuntijan vinkit auton talvipesuun: "Itse olen pesettänyt noin kerran viikossa"

Jaetaanko taloyhtiössänne autopaikat edelleen väärin? Lakimies: "Aiempi tulkinta oli virheellinen"

Pysäkkikatoksen suunnittelu on huippusuunnittelijoiden hommaa – katso, millaiseen "monumenttiin" upposi Suomessa 130 000 euroa

Autotoimittaja valitsi 15 herkkua Pariisin autonäyttelystä – yksi pääsee tuotantoon, jos se saa 500 000 tykkäystä

Tämän vuoksi et näe pinkkejä autoja pilvin pimein

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.