Toyota Celica sen olla pitää

Mikä?

Kuopion Kylmälahdessa asuvan Kari Väänäsen japanilainen urheiluauto Toyota Celica GT vuodelta 1974 noin 120 hevosvoimaa tuottavalla 1,6-litraisella bensamoottorilla. Tätä harvinaista, korkeimman eli GT-varustelutason autoa on Suomessa kaksi kappaletta - molemmat Väänäsellä. Toinen odottaa vielä entisöintiä.

Väänäsellä on nyt kahdeksan Toyotaa, niistä kuusi ensimmäisen sukupolven eli vuosien 1970-1977 Celicoita. Kolme niistä on "projektiasteella".

Miksi?

- Olin viidentoista vanha, kun minua viisi vuotta vanhempi serkkuni osti tällaisen Celican. Silloin minä huomasin, että onpa hyvännäköinen auto. Ensimmäisen sain ostettua äidin rahoilla 16-vuotiaana.

- Olen höyrähtänyt ensimmäisen sukupolven Celicoihin. Nyt minulla on kaikki kuusi erilaista sen sukupolven autoa. Toistakymmentä Celicaa minulla on ollut.

Milloin ja mistä?

- Tämän hain Ruotsista 2003 bongattuani sen netistä syyslomalla. GT puuttui omista kokoelmistani. Omistaja myi minulle kaksi. Hän oli omistanut tämän parikymmentä vuotta ja oli aloittanut entisöinnin kymmenen vuotta aiemmin.

Mitä olen sille tehnyt?

- Kävin hakemassa Ruotsista peltihylsyn ja neljä trukkilavallista osia. Teen mutteritason entisöintiä. Joka mutteri ja pultti käsitellään ja entisöidään täysin alkuperäiseen asuun. Katson kirjasta, minkälainen pitää olla missäkin. Kaikki moottorin tarratkin olen teettänyt alkuperäisen mallin mukaan Vaasan seudulla eräällä yrittäjällä, joka on myös Toyota-harrastaja.

- Toinen kaveri Lappeenrannasta on maalannut tämän. Kaiken muun olen tehnyt itse. Projekti valmistui viime keväänä.

Mitä aion sillä tehdä?

- En viitsi ihan joka keliin sillä lähteä, koska tiedän, miten vaikeaa osien saanti on ja millaisen työn olen tehnyt.

- Pitkän tähtäimen suunnitelmana minulla on, että rakennan itselleni pienen harrastemuseon, johon entisöin nämä kaikki kuusi. Se tulee varmaan tälle tontille. Haaveeni mukaan minulla on se, kun olen 50. Siihen on kymmenen vuotta.

Ajokkini-juttusarjassa esitellään omistajilleen rakkaita autoja ja muita kulkuvälineitä. Vinkkejä voi lähettää toimitukseen, teemat@savonsanomat.fi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.