Toyota varoittaa luottamasta liikaa itseohjautuvaan autoon

Näyttää siltä, että monet autoilijat luottavat liikaa nykyisten uusien autojen automaatioon, joka kykenee tietokoneiden avulla auttamaan hieman ohjauksessa, jarrutuksissa ja kiihdytyksissä, arvioi Toyotan yhdysvaltalaisen tutkimusinstituutin (TRI) toimitusjohtaja Gill Pratt Las Vegasin CES-kulutuselektroniikkamessuilla.

Liikennekäytössä olevissa autoissa ollaan nyt kakkostasolla viisiportaisessa luokituksessa. Viidennellä tasolla autot kykenevät ohjaamaan itseään täysin autonomisesti eli itsenäisesti, mutta Prattin mukaan yksikään autoteollisuuden tai informaatioteknologian yritys ei ole vielä lähelläkään sen saavuttamista.

Pratt huomautti, että vaikka automatisaatiolla puolitettaisiin liikennekuolemat, sitä ei voisi pitää hyväksyttävänä tasona. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kuolisi silti 17 500 ihmistä vuodessa.

Autonomista autoilua kärsimättömästi odottaville Pratt totesi, että suurimpana huolenaiheena liikenteessä säilyy ihmisen toiminta.

Tohtori Prattilla voi olettaa olevan vankka käsitys teknisestä kehityksestä, sillä hän työskenteli aiemmin Yhdysvaltain armeijan palveluksessa robotiikan huippuinsinöörinä.

Prattin varoitteluista huolimatta Toyota esittelee CES-messuilla Yhdysvalloissa luodun Concept-i-konseptiauton, jonka automaatiota on tarkoitus testata tulevina vuosina Japanin teillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.