Uusi Toyota Prius pian kaupoissa

Hintahan se kiinnostaa, mitä kolmannen mallisukupolven hybridi maksaa. Alkaen-hinta on 30 588 euroa eli korotusta on tullut vain 43 euroa, vaikka japanilainen auto ja varsinkin sen moottori ovat kasvaneet tuntuvasti.

Bensakone on aiemman 1,5-litraisen sijaan 1,8-litrainen. Sen suurin teho on 98 hevosvoimaa ja vääntö 142 newtonmetriä.

Tehoa ja vääntöä on tullut lisää myös sähkömoottoriin, jonka lukemat ovat 82 heppaa ja 204 newtonmetriä.

Järjestelmään kuuluu lisäksi toinen, pienempi sähkömoottori, joka ottaa bensiinimoottorin hukkaenergiaa talteen, toimii käynnistinmoottorina ja säätää planeettavaihteiston välitystä kuhunkin ajotilanteeseen sopivimmaksi. Sen teholukema on 57 pollea.

Toyota Priuksen kokonaisteho on kasvanut 22 prosenttia 136 hevosvoimaan. Auto kiihtyy satasen vauhtiin 10,4 sekunnissa, ja huippunopeuskin yltää 180:een.

Kaikesta huolimatta kulutus on entistäkin pienempi. Bensaa menee vain 3,9 litraa sadalla kilometrillä, joten hiilidioksidipäästöt painuvat komeasti 89 grammaan kilometrillä.

Auton pituus on kasvanut edellisestä sukupolvesta 1,5 senttiä ja leveys kaksi senttiä. Takamatkustajille on saatu lisää pääntilaa.

Tavaratila leveni 5,5 senttiä, mikä kasvatti tavaratilaa 37 litraa 445 litraan. Takaistuimet kaatamalla tila kasvaa 1 120 litraan.

Toyota Prius on maailman myydyin hybridiauto.

Uusi Prius on ensiesittelyssä autokaupoissa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.