Uusi Toyota Prius vie vain kolme litraa sadalla

Uuden, neljännen sukupolven Toyota Priuksen bensiini- ja sähkömoottorin kokonaistehosta on tingitty hieman, sillä hevosvoimien määrä on pudonnut 136:sta 122:een. Auto kiihtyy silti lähes entiseen malliin, koska nollasta sataan ehditään 10,6 sekunnissa eli vain 0,2 sekuntia hitaammin kuin edellisen mallisukupolven Priuksella.

Hybridiauton tärkein piirre on kuitenkin pieni polttoaineenkulutus. Sen Toyota on saanut painumaan alhaisimmillaan 3,0 litraan sadalla kilometrillä, joten hiilidioksidipäästöt kilometrillä jäävät 70 grammaan.

Edeltäjämalli selvisi 3,9 litralla, joten parannus on suurin, mihin Prius-sukupolvien välissä on ylletty.

Ensimmäistä kertaa Priuksen perään voi kytkeä myös perävaunun. Suurin sallittu vetomassa on tosin vain 725 kiloa.

Toyotan mukaan 1,8-litrainen vapaasti hengittävä bensiinimoottori toimii maailmanennätyksellisellä 40 prosentin termisellä hyötysuhteella. Tämä luku kertoo, minkä verran moottori pystyy muuntamaan polttoaineen energiasisällöstä liike-energiaksi.

Uusi nikkelimetallihydridiakku on aiempaa kompaktimpi, ja kun se on saatu takaistuimen alle, tavaratilasta ei tarvitse enää tinkiä. Kontin litravetoisuutta ei kerrota vieläkään, vaikka auto esiteltiin jo syyskuussa Frankfurtin autonäyttelyssä. Auto on 4,54-metrisenä kuusi senttiä aiempaa pidempi.

Uudessa Priuksessa painopiste on 2,5 senttiä aiempaa matalammalla, korirakenne on jäykempi ja takajousitus on uudentyyppinen. Toyotan mukaan nämä uudistukset parantavat auton käsiteltävyyttä, ajovakautta ja matkustusmukavuutta.

Uusi voimansäätöyksikkö sallii järjestelmän hyödyntää enemmän sähkövoimaa, mikä Toyotan mukaan saa kiihdytykset tuntumaan luonnollisemmilta bensiinimoottorin kierrosnopeuden kasvaessa.

Ilmanvastuskerroin on pudonnut 0,25:stä 0,24:ään. Huippunopeus on entiseen tapaan 180 kilometriä tunnissa.

Suomeen autoa odotellaan ensi vuoden puolella.

Frankfurtissa karistellaan kiloja, ökyillään ja ekoillaan

Toyotalta pian myös maasturihybridejä

Näin futuristinen on uusi Toyota Prius