Volkswagen Jetta kasvoi irti Golfista

New Yorkissa juuri esitelty uusi Volkswagen Jetta ei ole enää porrasperämuunnelma Golfista. Saksalaisen autonvalmistajan mukaan Meksikossa valmistettava Jetta on suurempi kuin koskaan, eikä sen korissa ole enää yhteisiä osia Golfin kanssa.

Ensi vuoden alussa Suomeenkin tuleva viiden hengen pieni perheauto on kasvanut pituutta yhdeksän senttiä, ja akselivälikin on venähtänyt seitsemän senttiä. Jalkatilan kehutaan kasvaneen samoin lähes seitsemän senttiä.

Auton pituus on 4,64 metriä, leveys 1,78 metriä ja korkeus 1,45 metriä.

Tavaratilaa on sedanille mukavat 510 litraa, kun Golfin ruuma on 350-litrainen.

Eurooppaan Jetta tulee kuudella ahdetulla moottorilla, joista neljä on ensimmäistä kertaa Jetassa. Uutuudet ovat bensalla käyvät 105-heppainen 1.2 TSI ja kaksoisahdettu 160 hevosvoiman 1.4 TSI sekä yhteispaineruiskutuksella varustetut dieselit, 105 pollen 1.6 TDI ja 140 kaakkia kehittävä 2.0 TDI.

Muut konevaihtoehdot maanosassamme ovat bensalla toimivat 122 hepan 1.4 TSI ja 200 hevosvoiman 2.0 TSI.

Pienintä 1,2-litraista bensamoottoria lukuun ottamatta auton saa käsivaihteiden lisäksi myös DSG-kaksoiskytkinautomaattina. 122- ja 160-heppaisissa bensamyllyissä automaattiaski on seitsenportainen, muissa on kuusi pykälää.

Moottoreista 1.2 TSI ja 1.6 TDI kuuluvat Volkkarin vähäpäästöiseen BlueMotion Technology -talliin, joten niissä on sammutusautomatiikka ja jarrutusenergian talteenotto.

Bensakoneen kerrotaan alustavan arvion mukaan selviävän sadan kilometrin taipaleesta 5,3 litralla, joten hiilidioksidipäästöjä kertyy 123 grammaa kilometrillä.

1.6 TDI:n kulutukseksi arvioidaan 4,1 litraa sadalla, eli hiilidioksidia tupsahtaa 109 grammaa kilometrillä.

Jetta on ollut myyntimenestys etenkin Jenkkilässä, joten on luonnollista, että sen ensiesittely ja myynnin aloittaminen pantiin sinne. Volkswagenin mukaan Jetta on Yhdysvaltain suosituin jonkin saksalaismerkin porrasperämalli.

Ensimmäinen VW Jetta esiteltiin 1979. Siitä lähtien mallia on myyty yli 9,6 miljoonaa kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.