Volvo V70 teki historiaa EcoTestissä

Iso farmariauto Volvo V70 1.6D DRIVe on saavuttanut täydet viisi tähteä ensimmäisenä perinteisellä voimanlähteellä varustettuna autona Autoliiton mittavassa EcoTestissä.

Tulos on Autoliiton mukaan merkittävä, sillä tähän mennessä vain hybridimallit Honda Insight ja Toyota Prius sekä maakaasukäyttöinen Volkswagen Passat ovat ansainneet viisi tähteä autojen todellisia ympäristövaikutuksia mittaavassa testissä.

Saksan autoliitto ADAC:n ja kansainvälisen autoliiton säätiön, FIA Foundationin yhdessä kehittämä EcoTest tutkii kattavasti automallien ympäristövaikutuksia. Testissä mitataan hiilidioksidipäästöjen ohella kaikki olennaiset saastepäästöt, minkä lisäksi laboratoriossa simuloitavat mittaussyklit ovat virallisia EU-syklejä monipuolisemmat ja antavat siten paremman kuvan auton käytännön polttoaineenkulutuksesta.

EcoTestin tilastoissa on jo 1 050 malliversion tiedot.

Maksimitulos saastepäästöiltään puhtaimmalle autolle on 50 pistettä. Lisäksi hiilidioksidipäästöistä (CO2) saa enimmillään 50 pistettä. Saastepäästökriteerit ovat kaikille autoille kokoluokasta ja voimanlähteestä riippumatta samat.

CO2-päästöissä pisteytys on suhteutettu seitsemään kokoluokkaan. Siinä missä pienet kaupunkiautot saavuttavat täydet 50 pistettä 60 grammalla kilometriä kohden CO2-päästöillä, ansaitsee iso edustusauto saman pistemäärän vielä tuottaessaan hiilidioksidia 160 grammaa kilometrillä.

Auton pitää saada yhteensä vähintään 90 pistettä saavuttaakseen viiden tähden kokonaistuloksen.

Volvon 1,6-litraisella 109 hevosvoiman turbodieselmoottorilla varustettu V70 DRIVe -malli sai täydet viisi tähteä 91 pisteen kokonaistuloksella.

Kyseessä on ensimmäinen pelkän tavallisen polttomoottorin voimin kulkevan auton viiden tähden tulos, sillä aiemmin huipputulokseen ovat yltäneet vain hybridiautot Honda Insight ja Toyota Prius sekä maakaasukäyttöinen Volkswagen Passat 1.4 TSI EcoFuel.

Ruotsissa valmistetun Volvo V70 DRIVe:n menestyksen avain oli Autoliiton mukaan erittäin hyvä polttoainetalous. EcoTestin mittauksessa malli kulutti dieseliä 4,97 litraa sadalla kilometrillä, mikä tarkoittaa hiilidioksidipäästöissä 131 grammaa kilometrillä.

Volvon pienenä heikkoutena olivat sen dieselmoottorin saastepäästöt, joista se sai 41 pistettä.

Volvo osoitti kuitenkin DRIVe-mallillaan, että isompikin auto voi olla erittäin taloudellinen ja vähän ympäristöä kuormittava, Autoliitto toteaa.

Sen polttoaineenkulutus EcoTestissä oli pienempi kuin esimerkiksi pikkuautoluokkaan kuuluvalla 1,1-litraisella dieselmoottorilla varustetulla Hyundai i10:llä, vaikka virallisissa EU-kulutuksissa etu on Hyundain puolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.