Suomessa kehitetyt näyttölasit lisäävät turvallisuutta

Ajoneuvon kuljettajan ei tarvitse enää irrottaa katsettaan tiestä, kun tarvittavat tiedot näkyvät edessä olevan lasin sisältä. Uudenlainen näyttölasi on täysin suomalaisen kehitystyön tulos, ja sitä ovat olleet kehittämässä Pilkington Automotive Finland Oy:n tuotekehitystyhmä, Beneq Oy sekä ryhmä tutkijoita Tampereen teknillisestä yliopistosta ja VTT:stä.

Näyttölasi koostuu kahden lasikerroksen väliin PVB-muoviin sijoitetusta elektroluminenssiteknologialla varustetusta lasilevystä.

– Elektroluminenssiteknologia on ollut käytössä jo 30 vuoden ajan, mutta vasta viime aikoina siitä on kehitetty sovellus, joka mahdollistaa teknologian läpinäkyvyyden – ja sitä kautta myös sen upottaminen lasiin on tullut mahdolliseksi, kertoo Pilkington Automotiven asiakaspalvelutiimin maajohtaja Juha Artama.

Uuden teknologian tarvetta perustellaan turvallisuuden parantamisella. Esimerkiksi työkoneissa lisätietoja varten on asennettu erillisiä näyttöjä, jotka vievät tilaa ja peittävät näkyvyyttä. Katsominen ei myöskään onnistu kaikista kulmista, toisin kuin näyttölasista, johon luvataan tarkka kuva kaikista kulmista.

Pilkingtonin mukaan näyttölasi toimii jopa 60 asteen pakkasessa tai sadan asteen kuumuudessa.

Ensimmäiset näyttölasit tulevat koekäyttöön kesän jälkeen erilaisissa maatalous- ja rakennuskoneissa sekä kuorma- ja linja-autoissa. Myyntiin niiden on määrä tulla muutaman vuoden kuluttua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Muut kulkuneuvot

Suomessa kehitetyt näyttölasit lisäävät turvallisuutta

MP 16 -messuilla prätkän sarviin jopa ilman korttia

Nelivuotias tyttö ajoi 18-tonnista kuorma-autoa – katso video!

Hiacen seuraaja tulee jatkossakin Ranskasta

Harrikka-kauppiaat pääsevät kilpailemaan kustomoinnissa

Anna Marttinen tuntee Tuutti-Hondansa metkut

Tässä tulee Nissanin uusi voimanpesä

Sähkömaastopyörä koukutti

Matti Ylönen palautti Pappa-Tunturin liikenteeseen

Prätkävillitys iskee naisiin nuorempana

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.