Poliitikot pesevät soten jälkipyykkiä somessa: "Pörriäiset iloitsevat", "Tässä hieman faktaa"

Sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisesta on kaksi päivää ja jälkipyykin pesu jatkuu kuumeisena sosiaalisessa mediassakin. Aihetunniste #sote on sunnuntainakin ollut yksi Suomen suosituimpia.

Poliitikot osoittelevat pikaviestipalvelu Twitterissä ahkerasti sormella toisiaan siitä, mihin kipeästi kaivattu uudistus kaatui ja kuka oli syypää.

– Tässä hieman faktaa mihin se sote eduskunnassa kaatui. Ei itse soten eikä edes valinnanvapauden yksityiskohtiin vaan maakuntahallinnon (maku2) peruslaillisiin ongelmiin, twiittaa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ja liittää mukaan kuvan maakuntalain virkamiesarviosta.

 

Moni muu näkee kohteeksi SDP:n ja sen puheenjohtajan Antti Rinteen.

– Pörriäiset iloitsevat soten kaatumisesta. Vanhusten ja vammaisten palvelujen ulkoistamispaine monessa kunnassa kasvaa. Tätä tahtoi Antti Rinne joukkoineen. Oma rooli kauhan varressa on myös eräällä kokoomusvaikuttajalla, joka kahdessa roolissa on soppaa hämmentänyt, lataa keskustan kansan edustaja Hannakaisa Heikkinen.

Hannakaisa Heikkinen:

 

Rinteeltä perätään myös konkretiaa siitä, miten demarit rakentavat toimivan sote-uudistuksen.

– Ja nyt Antti Rinne lupaa, että pystyvät hoitamaan sote-uudistuksen. Uskoo ken tahtoo, sanoo sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

– Onneksi demareilla ja Antti Rinteellä on kuitenkin selvä vaihtoehto sote-uudistukselle, ollut jo viime kesästä lähtien. Kunnilla on ulkorajat, irvailee keskustaministeri Kimmo Tiilikainen.

 

Rinne ei ole vastannut twiitteihin mitenkään, mutta SDP:n kansanedustaja Hanna Kosonen vastaa Tiilikaiselle:

– Näitä rajojen sisäisiä alueita voitaneen kutsua maakunniksi tai sotekunniksi, kun niitä lukumäärällisestikin sd:lla on 18. Siihen valinnanvapaudesta henkilökohtainen budjetointi ja palvelusetelit, niin meillä on toteuttamiskelpoinen soteuudistus.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah perää sunnuntaisessa blogikirjoituksessaan kaikkien puolueiden sote-malleja pöytään ennen vaaleja.

Kaatuneen sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg puolestaan suosittelee, että ennen omien mallien lanseerausta kaikki puolueet lukisivat aiheesta Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisun ”Sote- ja kuntarakenteen pitkä kujanjuoksu”.

"Suunnittelun asiakaskeskeisyys oli näennäistä"

Monessa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevän twiiteissä toistuu ajatus, että kaatunut uudistus ei olisi ollut hyvä.

– Suurin ahdistus ruohonjuuritasolla työskentelevälle lääkärille tuli juuri siitä, että suunnittelun asiakaskeskeisyys oli näennäistä. Lopullinen vaikutus kaatuu ensin terveyskeskuslääkärin/sosiaalityöntekijän ja lopulta potilaan/asiakkaan niskaan, kirjoittaa yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri Isa Teeriaho.

– Tässä avoimessa ajassa sulle–mulle-lehmänkaupat eivät enää toimi. Politiikalta haetaan samaa tulosvastuuta, jota hallinnonregiimiksi on ajettu valtion tasolta jo vuosikymmenten ajan, sanoo ammattijärjestö Tehyn järjestöasiantuntija Anne Lindgren.

 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin entinen johtaja, eduskuntavaaliehdokas Aki Lindén (sd.) iloitsee soten kaatumisesta.

– 829 päivää (22.12.2016–) tein joka päivä työtä soten markkinamallin kaatamiseksi. Satoja puheita, lausuntoja, muistioita, kannanottoja, kirjoituksia, meilejä,twiittejä, kokouksia, neuvotteluja, linjauksia, lobbausta, lehti-, radio- ja TV-haastatteluja. 9.3.2019 se kaatui.

 

Katso tarkemmat tiedot Savon Sanomien vaalitulospalvelusta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kiuru: Sotevaliokunta julkistaa torstain asiantuntijalausunnot

Seuraava hallitus voi löytää pöydältään sote- sekä sotu-sopan – "Ei ole helppoa"

Uusimmat

Eduskuntavaalit

Tehosiko eduskuntavaalien "Suomessa maailman parhaat vaalit" -kampanja Savo-Karjalan alueella? - Katso äänestysaktiivisuudet alueittain

SDP:n Antti Rinne valittiin eduskunnan puhemieheksi 187 äänellä, varapuhemiehiksi perussuomalaisten Eerola ja kokoomuksen Risikko

Uusi eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa ja valitsee puhemiehet

Näin suuri naisedustajien määrä on harvinaisuus koko maailmassa

Timo Suhonen vie vaalisunnuntain tapahtumat tutkittavaksi hallinto-oikeuteen: "Äänestäjien kuuluu saada lainmukainen arvio äänten laskennan oikeellisuudesta"

Näkökulma: Etelä-Savo päästi arvokasta valtaa valumaan naapurimaakuntiin

Kommentti: Rinne yrittää nopeaa hallitusratkaisua – Uudet ministerit kesäkuun alussa perehdyttämiskursseille

Kommentti: Kokoomus on neuvotteluissa kuskin paikalla

Savo-Karjalan vaalitulos vahvistettiin – myös Tuula Väätäisen valinta sai sinetin

Vastavalittu kansanedustaja lähtee ehdolle EU-vaaleihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.