Vaalikoneet: Jopa hallituspuolueiden ehdokkaista valtaosa peruisi koulutusleikkaukset – vain yhdeksän täysin eri mieltä

Eduskuntavaaliehdokkaista 88 prosenttia katsoo, että tämän ja edellisen hallituskauden koulutusleikkaukset on peruttava. Eri tai täysin eri mieltä koulutusleikkausten perumisesta on vain yhdeksän prosenttia ehdokkaista. Luvut käyvät ilmi Uutissuomalaisen vaalikoneaineistosta.

Voimakkaimmin peruutusten kannalle ovat asettuneet vasemmistoliitto (100 prosenttia samaa mieltä), vihreät (99), SDP (98) ja RKP (96).

Moni ehdokas puhuu ”koulutuksen kunnianpalautuksesta”. Osa nostaa esiin sen, että etenkin ammatillisesta koulutuksesta on leikattu liikaa, mikä näkyy ”ahdinkona” ja ”alasajona”. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää ammatillisen koulutuksen tilannetta hälyttävänä.

– Lähiopetustunteja on vähennetty ja opiskelu siirretty yhä enemmän opiskelijan omalle vastuulle. Lukioissa taas opiskelu on monelle liian kallista. Myös varhaiskasvatukseen, peruskouluun ja korkeakouluille tarvitaan merkittävästi lisää resursseja.

Vihreiden kansanedustajan Outi Alanko-Kahiluodon mielestä toisen asteen ammatilliseen opetukseen kaivataan kipeästi lisää opettajia ja lähiopetusta. Hän lisäisi myös muun muassa yliopistojen määrärahoja, jotta tutkijapako saadaan loppumaan.

Aivovuodosta ulkomaille muistuttaa myös SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen.

– Miten ihmeessä saadaan vienti vetämään, jos Suomesta karkotetaan osaaminen?

Vain yhdeksän täysin eri mieltä

Alhaisimmaksi peruutusten puolestapuhuminen jää tämän vaalikauden hallituspuolueissa, mutta niidenkin ehdokkaista enemmistö kallistuu peruutusten kannalle: sinisissä 60 prosenttia, kokoomuksessa 61 ja keskustassa 72.

– Kyllä nyt on koulutuksen osalta tajuttava se, että vahvassa osaamisessa ja sivistyksessä on maamme tulevaisuus, sanoo esimerkiksi kansanedustaja Harri Jaskari (kok.), joka on vaalikoneväitteen kanssa täysin samaa mieltä.

Täysin eri mieltä leikkausten peruutuksista on kaikista Mediatalo Keskisuomalaisen ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneisiin vastanneista ehdokkaista vain yhdeksän. Heihin lukeutuvat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski.

– Uusia leikkauksia ei enää tarvita. Huomio pitää kiinnittää koulutuksen saatavuuteen ja laatuun. Muun muassa ammatillisessa koulutuksessa joidenkin alojen koulutusaikoja voidaan lyhentää, Leppä toteaa.

– Koulutusjärjestelmän monenkirjavia haasteita ei ratkaista vain rahalla, vaan kysymys on ennen kaikkea siitä, mitä rahalla saadaan aikaan. Olisi poikkeuksellista, että uusi hallitus peruisi edellisen hallituksen päätöksiä, Koski sanoo.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on eri mieltä leikkausten peruutuksista ja Simon Elo samaa mieltä, mutta puoluetoverit perustelevat mielipidettään samalla tavalla: Nyt kun talous on saatu kuntoon, koulutukseenkin voidaan lisätä resursseja. Tähän yhtyy myös keskustan Hannakaisa Heikkinen.

– Tämän hallituskauden leikkaukset ovat olleet kipeitä mutta välttämättömiä.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toteaa, ettei voi vastuunkantajana heittäytyä populistiksi ja luvata, että kaikki säästöt perutaan.

– Suomi on yksi eniten julkista rahaa koulutukseen käyttävistä maailman maista – näin haluamme sen olevan tulevaisuudessakin!

Katso tarkemmat tiedot Savon Sanomien vaalitulospalvelusta

Eduskuntavaalit

Ehdokkaiden näkemykset puolueittain

KD: 88 prosenttia (samaa mieltä)–8 prosenttia (eri mieltä); keskusta: 72–21; kokoomus: 61–30; Liike Nyt: 92–7; PS: 92–7; RKP: 96–4; SDP: 98–1; Seitsemän tähden liike: 88–7; siniset: 60–29; vas: 100–0; vihreät: 99–0.

Puoluekohtaisissa luvuissa ovat mukana nykyiset eduskuntaryhmät.

Mielipiteet ovat noin 1 400 ehdokkaan, jotka ovat vastanneet Uutissuomalaisen kysymyksiin Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneissa Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Vaasan ja Keski-Suomen vaalipiireissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Eduskuntavaalit

Tehosiko eduskuntavaalien "Suomessa maailman parhaat vaalit" -kampanja Savo-Karjalan alueella? - Katso äänestysaktiivisuudet alueittain

SDP:n Antti Rinne valittiin eduskunnan puhemieheksi 187 äänellä, varapuhemiehiksi perussuomalaisten Eerola ja kokoomuksen Risikko

Uusi eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa ja valitsee puhemiehet

Näin suuri naisedustajien määrä on harvinaisuus koko maailmassa

Timo Suhonen vie vaalisunnuntain tapahtumat tutkittavaksi hallinto-oikeuteen: "Äänestäjien kuuluu saada lainmukainen arvio äänten laskennan oikeellisuudesta"

Näkökulma: Etelä-Savo päästi arvokasta valtaa valumaan naapurimaakuntiin

Kommentti: Rinne yrittää nopeaa hallitusratkaisua – Uudet ministerit kesäkuun alussa perehdyttämiskursseille

Kommentti: Kokoomus on neuvotteluissa kuskin paikalla

Savo-Karjalan vaalitulos vahvistettiin – myös Tuula Väätäisen valinta sai sinetin

Vastavalittu kansanedustaja lähtee ehdolle EU-vaaleihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.