Vasemmisto vahvistuu Keski-Suomessa, keskusta menettää paikkoja

Kansanedustajien paikkajakoon on Keski-Suomen vaalipiirissä tulossa selkeitä muutoksia, mikä heijastelee puolueiden kannatuslukuja myös valtakunnallisesti. Menettäjiin lukeutuu varsinkin keskustapuolue, joka tuoreen tutkimuksen valossa näyttäisi Keski-Suomessa menettävän jopa kaksi kansanedustajapaikkaa nykyisestä neljästä.

Voittajaksi ja suurimman puolueen asemaan nousee SDP, joka ohittaa kannatuksessa keskustan. SDP voi kasvattaa kansanedustajamääräänsä Keski-Suomessa nykyisestä kahdesta paikasta kolmeen paikkaan.

Myös vasemmistoliiton laariin sataa enemmän kannatusta kuin viime vaaleissa. Vasemmistoliitto on saamassa taukokauden jälkeen jälleen yhden kansanedustajan.
 

Vihreiden kannatus Keski-Suomessa nousee kuntavaalien lukemiin, mutta paikkoja se lunastanee edelleen yhden.

Kokoomus pitää kiinni yhdestä kansanedustajasta, kannatus näyttää kyselyn valossa laskeneen hieman, mutta toisaalta tulos pysyy tutkimuksen virhemarginaalin sisällä.

Kristillisdemokraattien kannatus on Keski-Suomessa noussut selvästi viime vaaleihin verrattuna, mutta edustajapaikka ei tutkimustuloksen perusteella ole irtoamassa. Kannatustaan on parantanut Keski-Suomessa Sininen tulevaisuus ainakin viime syksyn tutkimustulokseen nähden.

Keskustan lisäksi perussuomalaisten kannatuksessa on selvä lasku, kun lukuja verrataan viime eduskuntavaaleihin.

Viime syksyyn verrattuna perussuomalaiset ovat kuitenkin parantaneet kannatustaan, joten tässä valossa se säilyttää kaksi edustajapaikkaansa myös Keski-Suomessa.

 

Keski-Suomen vaalituloksen ennakkoarvio perustuu Keskisuomalaisen eduskuntavaalitutkimukseen, jonka teki Keskisuomalainen-konsernin omistama Tietoykkönen Oy. Tulosten virhemarginaali on suurimman puolueen kohdalla 3,2 prosenttia suuntaansa ja pienenee suhteessa puolueen kokoon.

Tutkimus tehtiin maaliskuussa 3.–20.3.2019 haastattelemalla puhelimitse ja internet-kyselyn yhdistelmänä tuhat ihmistä. Sama tutkimus tehtiin 500 ihmisen otannalla loka–marraskuussa 2018, jolloin virhemarginaali oli isompi, keskimäärin 4,4 prosenttia.

 

Tutkimuspäällikkö Juha Määttäsen mukaan Keski-Suomen tulokset heijastelevat hyvin valtakunnallisia tutkimustuloksia, joita useat tutkimuslaitokset ovat tehneet.

– Hallitusvastuu näyttää tehneen tuhojaan eniten pääministeripuolueelle eli keskustalle. Varsinkin kokoomus on onnistunut säilyttämään kannatustaan keskustaa paremmin, toteaa Määttänen.

Kyselyn aikaan politiikan uutisia hallitsivat muun muassa sote-uudistuksen ja maan hallituksen kaatuminen.

Määttänen arvioi, että niitä enemmän äänestäjien näkemyksiin vaikuttavat alkuvuoden pitkään käsitellyt uutisaiheet, kuten ilmastonmuutos, maahanmuuttajien seksuaalirikokset ja vanhustenhoidon puutteiden paljastukset. Näissä aiheissa myös puolueet profiloituvat selkeästi.
 

Vastaajista kolme viidestä pitää omaa äänestämistään eduskuntavaleissa täysin varmana ja joka neljäs melko varmana. Vasemmistoliiton, keskustan ja kokoomuksen kannattajat ovat varmimpia äänestämisestään.

Ammattiaseman suhteen tarkasteltuna varminta äänestäminen on korkeampien tuloluokkien, ylempien toimihenkilöiden ja johtavassa asemassa olevien sekä yrittäjänä toimivien keskuudessa. Epävarmimpia äänestämisestään ovat opiskelijat ja työntekijät sekä pienituloiset.

Noin puolet vastaajista ilmaisi puoluekantansa ja heistä puolet aikoo myös äänestää omaa puoluettaan. Täysin varmoja puoluekannastaan on eniten vasemmistoliitolla, keskustalla ja perussuomalaisilla. Vähiten puoluekannastaan varmoja on vihreillä, mikä myös liittyy kannattajakunnan nuoreen ikään. Puoluekannan varmuus paranee vanhemmissa ikäryhmissä.

– Varsinkin nuoret ovat liikkuvia äänestäjiä, jotka voivat vaihtaa puoluetta. Asetelma muuttuu koko ajan, toteaa Määttänen.

 

Puolueen valinta monelle vaikeaa

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuore tutkimus kertoo, että entistä useampi äänestäjä pitää puolueen valintaa vaikeampana kuin neljä vuotta sitten eduskuntavaalien edellä. Silti 61 prosenttia ilmoittaa valitsevansa ensin puolueen, jota äänestää. Henkilö ennen puoluetta on etusijalla reilulla neljänneksellä vastaajista. Henkilötasolle menevät myös puoluetta äänestävät siinä vaiheessa, kun he valitsevat listoilta itselleen mieluisimman ehdokkaan.

KESKI-SUOMESSA on eduskuntavaaleissa 227 649 äänioikeutettua kansalaista, joista ulkosuomalaisten osuus 9 700. Ehdokkaita vaalipiirissä on yhteensä 153.

Niin sanotusti uusjakoon menee lähes 25 000 ääntä, kun ehdokkaaksi eivät enää asettuneet Mauri Pekkarinen (kesk.), Lauri Ihalainen (sd.) sekä vuosi sitten eduskunnan jättänyt Susanna Huovinen (sd.).

Sekä käytännössä että teoriassa jokainen ääni on kuitenkin uudelleen jaossa. Puolueiden kannattajien äänestysinnokkuudessa on silti eroja. Kaikkein innokkaimmin vaaliuurnille ilmoittavat rientävänsä vasemmistoliiton kannattajat, joista jopa 90 prosenttia kertoo äänestävänsä täysin varmasti näissä vaaleissa. Loputkin 10 prosenttia äänestävät melko varmasti.

Vastaavasti vihreiden kannattajat saavat pienimmän prosentin varmasti äänestäjistä, noin 69 prosenttia. Ero perussuomalaisten kannattajiin ei ole iso, heistä 71 prosenttia pitää äänestämistään varmana.

Äänestysprosentti saattaa Keski-Suomessa nousta viime vaalien 69,7 prosentista, jossa nousua oli myös edellisiin vaaleihin verrattuna. KSML-kyselyn perusteella 64 prosenttia on varma äänestämisestään, minkä lisäksi 23 prosenttia pitää äänestämistään melko varmana.

Katso tarkemmat tiedot Savon Sanomien vaalitulospalvelusta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Eduskuntavaalit

Tehosiko eduskuntavaalien "Suomessa maailman parhaat vaalit" -kampanja Savo-Karjalan alueella? - Katso äänestysaktiivisuudet alueittain

SDP:n Antti Rinne valittiin eduskunnan puhemieheksi 187 äänellä, varapuhemiehiksi perussuomalaisten Eerola ja kokoomuksen Risikko

Uusi eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoonsa ja valitsee puhemiehet

Näin suuri naisedustajien määrä on harvinaisuus koko maailmassa

Timo Suhonen vie vaalisunnuntain tapahtumat tutkittavaksi hallinto-oikeuteen: "Äänestäjien kuuluu saada lainmukainen arvio äänten laskennan oikeellisuudesta"

Näkökulma: Etelä-Savo päästi arvokasta valtaa valumaan naapurimaakuntiin

Kommentti: Rinne yrittää nopeaa hallitusratkaisua – Uudet ministerit kesäkuun alussa perehdyttämiskursseille

Kommentti: Kokoomus on neuvotteluissa kuskin paikalla

Savo-Karjalan vaalitulos vahvistettiin – myös Tuula Väätäisen valinta sai sinetin

Vastavalittu kansanedustaja lähtee ehdolle EU-vaaleihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.