10 hyvää syytä nukkua, vaikka ei väsyttäisikään

Vuorokauteen ei kannata hankkia lisätunteja lyhentämällä yöunia, sillä väsyneenä mikään ei onnistu. Sen tietää jokainen.

Kalenteriin kannattaakin järjestää sen verran väljää, ettei nukkuminen kärsi muista päivän askareista.

Huffington Post on listannut jutussaan syitä, joiden takia nukkuminen kannattaa, vaikkei välttämättä väsyttäisikään.

1) Muisti paranee

Tutkimusten mukaan nukkuminen voi parantaa lyhytaikaista muistia. Nukkuminen myös auttaa kaivelemaan tietoa esiin seuraavana päivänä.

2) Turha nurina loppuu

Jos olo on äreä, voi syynä olla unenpuute. Tutkimuksissa on havaittu, että unenpuute vaikeuttaa tunteiden käsittelemistä ja saattaa aiheuttaa rajuja reaktioita neutraaleihinkin asioihin.

3) Petipuuhiin puhtia

Väsyneenä peittoa ei jaksa heilutella. Nukkumalla voi siis vaikuttaa myös seksielämään ja sitä kautta parisuhteeseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että väsymyksellä on yhteys myös erektiohäiriöihin.

4) Elämä saattaa pidentyä

7–9 tunnin yöunet eivät tee nuoremmaksi, mutta saattavat pidentää elämää. Jatkuva väsymys vaikuttaa myös elämän laatuun.

5) Vastustuskyky paranee

Paras tapa torjua flunssaa on noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Terveellisiin elämäntapoihin kuuluu myös riittävä uni, joka vahvistaa vastustuskykyä ja auttaa pitämään flunssan poissa.

6) Luovuus kukkii

Luova mieli on levännyt mieli. On vaikeaa luoda uutta, jos joutuu taistelemaan kestääkseen hereillä. Ongelmien ratkaiseminen on levänneellä mielellä helpompaa. Unen ja valveen välillä oleva tila, hypnagogia, on myös yhdistetty luovuuteen.

7) Paino ja lihasmassa kehittyvät terveellä tavalla

Erään tutkimuksen mukaan paljon levänneet laihduttajat saivat painonsa putoamaan nopeammin. Lisäksi unenpuute voi aiheuttaa lihasten surkastumista. Myös se tiedetään, että kehittyäkseen on muistettava palautua urheilusuoritusten välillä.

8) Stressi lievittyy

Unen ja stressin välinen yhteys on erottamaton. Nukkuminen vaikuttaa mielentilaan, mutta myös alentaa verenpainetta.

9) Turvallisempaa autoilua

Tutkimusten mukaan yliväsynyt kuljettaja on auton ratissa yhtä vaarallinen kuin humalainen kuljettaja. Vaarallisuus perustuu siihen, että väsyneenä reaktionopeus ja havainnointikyky hidastuvat.

10) Elämän parhaita asioita

Nukkuminen ja syöminen ovat välttämättömyyksiä, joista kannattaa nauttia. Aamulla on mukava herätä, kun takana ovat pitkät ja sikeät yöunet.

Lähde:

Huffington Post

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Outi Lähde kokee olevansa ”ässä”, mutta harrastaa silti seksiä – ”Minulle on tärkeää, että kumppani nauttii ja itse saan läheisyyttä”

Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit

Extreme-lajien harrastajat haluavat viedä itsensä äärirajoille – "Kerran sain viisi tikkiä takaraivoon, kun paiskauduin pää edellä koralliriuttaan", Balilla surffaava Panu, 32, sanoo

Yhä useampi suomalainen elää yksin – "En kokisi enää millään tavalla järkeväksi jakaa elämääni jonkun kanssa", Jouko Ignatius, 57, sanoo

Kuumalla säällä liikunta voi tuntua tahmealta, katso personal trainerin vinkit helletreenin helpottamiseen – "Suorituskyky heikkenee jo ennen kuin on jano"

Vaivaisenluu on monen suomalaisen ongelma – "Se yleistyi, kun estetiikka ohitti kenkien valinnassa käytännöllisyyden", jalkaterapeutti Riikka Joensuu sanoo

Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon

Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.