Asiantuntija: Liiallisella venyttelyllä voi pilata nivelet

Venyttely ei sovi kaikille. Ja kuten mitä tahansa asiaa maailmassa, myös venyttelyä voi tehdä liikaa.

Fysioterapeutti, tietokirjailija, kouluttaja ja pilatesopettaja Jarmo Ahosen mukaan venyttely synnyttää paljon juupas eipäs -keskustelua, kirjoittaa Kaakon Viestintä. Ajatellaan, että naiset ovat hyviä ja notkeita, kun venyttelevät paljon. Miehet taas ovat surkeita ja kankeita, kun eivät venyttele.

Näin mustavalkoinen ei asia ole.

– Venyttely ei ole itseisarvo. Jos ihmisellä on joustava kroppa ja jos liikkuvuus riittää, venyttely ei muuta mitään, sanoo Ahonen, joka on toiminut 30 vuotta Suomen Kansallisbaletin konsultoivana fysioterapeuttina.

Hän muistuttaa, että venyttelyn tarve riippuu tavoitteesta. Venyttelyä voi ajatella lihaksen tehtävän näkökulmasta: lihas suojaa niveltä sen liikeradan saavuttaessa ääripisteensä.

– Lihaksen ei tule olla venyvä ja löysä. Sen pitäisi olla kimmoisa, voimaa tuottava, niveliä suojeleva ja vaadittavaan työhön nähden riittävän venyvä, jottei tule liikunnallisia rajoitteita.

Ahonen on toiminut Suomen olympiajoukkueen fysioterapeuttina seitsemissä olympialaisissa ja ollut useiden eri urheilijoiden, kuten tennispelaaja Jarkko Niemisen ja kilpapurjehtija Sari Multalan valmentajana. Ahonen palkittiin tämän vuoden Urheilugaalassa Kehon ja mielen mestarit -palkinnolla.

Hän sanoo, että liiallisella venyttelyllä voi pilata nivelet. Monelle kohtuullisesta liikkuvuusharjoittelusta on kuitenkin hyötyä.

– Jos nivelen liikkuvuus on tasapainossa, lihas käyttää niveltä oikein. Mutta jos nivel on jostain syystä kangistunut, sen liikerata alkaa pienentyä ja nivelestä tulee jäykkä sekä nivelen aineenvaihdunta saattaa heikentyä. Näin nivel vaurioituu vähitellen.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.