Asiantuntija: Liiallisella venyttelyllä voi pilata nivelet

Venyttely ei sovi kaikille. Ja kuten mitä tahansa asiaa maailmassa, myös venyttelyä voi tehdä liikaa.

Fysioterapeutti, tietokirjailija, kouluttaja ja pilatesopettaja Jarmo Ahosen mukaan venyttely synnyttää paljon juupas eipäs -keskustelua, kirjoittaa Kaakon Viestintä. Ajatellaan, että naiset ovat hyviä ja notkeita, kun venyttelevät paljon. Miehet taas ovat surkeita ja kankeita, kun eivät venyttele.

Näin mustavalkoinen ei asia ole.

– Venyttely ei ole itseisarvo. Jos ihmisellä on joustava kroppa ja jos liikkuvuus riittää, venyttely ei muuta mitään, sanoo Ahonen, joka on toiminut 30 vuotta Suomen Kansallisbaletin konsultoivana fysioterapeuttina.

Hän muistuttaa, että venyttelyn tarve riippuu tavoitteesta. Venyttelyä voi ajatella lihaksen tehtävän näkökulmasta: lihas suojaa niveltä sen liikeradan saavuttaessa ääripisteensä.

– Lihaksen ei tule olla venyvä ja löysä. Sen pitäisi olla kimmoisa, voimaa tuottava, niveliä suojeleva ja vaadittavaan työhön nähden riittävän venyvä, jottei tule liikunnallisia rajoitteita.

Ahonen on toiminut Suomen olympiajoukkueen fysioterapeuttina seitsemissä olympialaisissa ja ollut useiden eri urheilijoiden, kuten tennispelaaja Jarkko Niemisen ja kilpapurjehtija Sari Multalan valmentajana. Ahonen palkittiin tämän vuoden Urheilugaalassa Kehon ja mielen mestarit -palkinnolla.

Hän sanoo, että liiallisella venyttelyllä voi pilata nivelet. Monelle kohtuullisesta liikkuvuusharjoittelusta on kuitenkin hyötyä.

– Jos nivelen liikkuvuus on tasapainossa, lihas käyttää niveltä oikein. Mutta jos nivel on jostain syystä kangistunut, sen liikerata alkaa pienentyä ja nivelestä tulee jäykkä sekä nivelen aineenvaihdunta saattaa heikentyä. Näin nivel vaurioituu vähitellen.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Outi Lähde kokee olevansa ”ässä”, mutta harrastaa silti seksiä – ”Minulle on tärkeää, että kumppani nauttii ja itse saan läheisyyttä”

Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit

Extreme-lajien harrastajat haluavat viedä itsensä äärirajoille – "Kerran sain viisi tikkiä takaraivoon, kun paiskauduin pää edellä koralliriuttaan", Balilla surffaava Panu, 32, sanoo

Yhä useampi suomalainen elää yksin – "En kokisi enää millään tavalla järkeväksi jakaa elämääni jonkun kanssa", Jouko Ignatius, 57, sanoo

Kuumalla säällä liikunta voi tuntua tahmealta, katso personal trainerin vinkit helletreenin helpottamiseen – "Suorituskyky heikkenee jo ennen kuin on jano"

Vaivaisenluu on monen suomalaisen ongelma – "Se yleistyi, kun estetiikka ohitti kenkien valinnassa käytännöllisyyden", jalkaterapeutti Riikka Joensuu sanoo

Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon

Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.