Eläinlääkäriasemat kartoittavat jo laitteistoaan – tarvittaessa voidaan käyttää ihmisten tehohoidossa

Eläinlääkäriasema Evidensia, Yliopistollinen eläinsairaala ja muut alan toimijat ovat alkaneet selvittää, mitkä eläinpuolen laitteet olisivat käytettävissä myös ihmisten tehohoidossa. Niitä voitaisiin käyttää eläinten sijaan ihmisten hoitoon, mikäli koronaepidemia kärjistyy.

Tiedot sopivista laitteista kootaan ja välitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Yksin Evidensialla on Suomessa 40 klinikkaa. Pelkästään Uudellamaalla yrityksen klinikoilla on kahdeksan suoraan ihmisten ventilaattorihoitoon soveltuvaa anestesiatyöasemaa valvontamonitoreineen.

Lääkkeiden ja nesteiden tarkkuusannosteluun tarkoitettuja laitteita on kymmeniä. Lisäksi eläinlääkäriasemat selvittävät, voidaanko tavanomaisempia eläinsairaaloiden laitteita käyttää ihmisten hoidossa.

Eläinanestesiologian dosentti Juhana Honkavaara Evidensia Tammistosta kertoo tiedotteessa, että mahdollisiin laiteluovutuksiin varaudutaan jo etukäteen.

– Jos viranomaisilta tulee laiteluovutuksia koskeva pyyntö tai määräys, logistiset viiveet käyttöönotossa jäisivät mahdollisimman lyhyiksi, Honkavaara toteaa.

Osana valmiuslain käyttöönottoa hallitus antoi eilen asetuksen, jonka mukaan terveydenhuollon koulutusta saaneita voidaan koko maassa tarvittaessa velvoittaa työskentelemään terveydenhuollossa.

Evidensian klinikoilla ja eläinsairaaloissa työskentelee monia eläinlääkinnän ammattilaisia, joilla on myös ihmisten terveydenhuollon koulutus ja jotka ovat aiemmin työskennelleet esimerkiksi sairaanhoitajina, lähihoitajina tai fysioterapeutteina.

– Toivomme tietysti, ettei tilanne koskaan kriisiydy niin, että ammattilaisiimme tai laitteisiimme todella jouduttaisiin turvautumaan. On kuitenkin erittäin tärkeää, että koko eläinlääkinnän kenttä voi mahdollisuuksien mukaan tukea terveydenhuoltoa, sanoo Evidensian varatoimitusjohtaja, eläinlääketieteellinen johtaja Anssi Tast.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Eläinlääkäriasemat kartoittavat jo laitteistoaan – tarvittaessa voidaan käyttää ihmisten tehohoidossa

Älylaitteet aiheuttavat ongelmia parisuhteeseen – Kerro kokemuksistasi kyselyssä

Parisuhteet ovat nyt koetuksella – Älä pura koronakiukkua kumppaniisi, sanoo parisuhdeterapeutti: "Tunnekuohun vallassa ei pystytä mihinkään rakentavaan lopputulokseen"

D-vitamiinia ei tule syödä kourakaupalla, sillä siitä voi seurata terveysongelmia – "Ylimääräinen C-vitamiini sen sijaan rasittaa lähinnä kukkaroa", sanoo Suomen apteekkariliiton farmaseutti Taru Vanhala

Kommentti: Papakoe paljasti, että kaikki ei ole kunnossa

VARO on yksinkertainen muistisääntö luomien arviointiin

Syövän esiaste voi löytyä seulonnassa mutta ei geenitestillä – nämä syövät ovat vähentyneet viidennekseen pitkään jatkuneen seulontaohjelman vuoksi

Kolumni: Lohtulauseita miljoonien tarinoiden maahan

Nanna Mäkelä, 46, uupui työtaakan alle ja teki radikaalin ratkaisun: "Minun piti miettiä, uhraanko terveyteni hyvän palkan takia vai otanko riskin ja vaihdan alaa"

Kolumni: On tässä jotain hyvääkin – moni sai kaipaamansa tauon, vihdoinkin on aikaa opetella uutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.