Harva hoksaa, että luonnon antimista voisi ammentaa paitsi lautaselle, myös kylpyhuoneeseen – tunnista yleisimmät villiyrtit testin avulla

Yrteistä voi tehdä hiushuuhteita. Pihasaunio sopii vaaleille hiuksille, nokkonen tummille hiuksille. Näin valistaa luonnonvaratuottaja, keruutuoteneuvoja Jyrki Pirkkalainen.

– Tarkkana pitää olla. Nokkonen värjää vaalean tukan vihreäksi.

Tieto saa aikaan kauhistunutta päänpyörittelyä. Pirkkalainen on pitämässä villiyrtti-iltaa aikuisille ratsastusleiriläisille Wanhan Koulun Tallilla Hamulassa. Tänä iltana ei kuitenkaan hellitä tukkaa vaan helteestä ja ratsastuksesta uupuneita jalkoja. Kylpy valmistetaan pihapiirin antimista.

 

Leiriläisten iltaohjelma alkaa pienellä villiyrttiretkellä. Naiset kiertävät Pirkkalaisen perässä pihamaan pientareita ja kuuntelevat, kun hän kertoo eri kasvien terveysvaikutuksista. Kultapiiskua käytetään virtsatien ja syvien lihasten vaivoihin, mesiangervoa tulehduksiin ja alentamaan kuumetta. Mäkikuismaa käytetään puolestaan korjaamaan masentunutta mieltä.

– Mulla menee jouluun, että tämä kaikki jää päähän. Muistiinpanovälineetkin unohtui huoneeseen, kuopiolainen ­ Mirva Kuoppala huokaisee.

Villiyrteistä ja luonnon lääkekasveista on tehty monenlaisia opuksia, ja verkostakin löytyy, mitä selata. Tietoon kannattaa uppoutua, ja osaan terveysväitteistä löytyy myös tieteellistä pohjaa.

Kuopiolainen Mirva Kuoppala haistelee yrttejä. Kuva: Ulriikka Myöhänen
 

Lopulta kaikki jalkakylvyn ainekset ovat löytyneet. Leiriläiset hakeutuvat katokseen, jossa Pirkkalainen näyttää, miten kylpy valmistetaan. Peltokorte ja nokkonen kiehuvat iloisesti avotulella.

Sitten kylpyyn lisätään mesiangervoa, kultapiiskua, mustaherukan lehtiä, siankärsämöä, maitohorsman kukintoja, ruusun terälehtiä ja viherminttua. Viimeisin ei kasva Suomessa luonnonvaraisena, joten Pirkkalainen toi ruukun tullessaan.

Tällä yhdistelmällä on luvassa rentouttava jalkakylpy. Yrtit paitsi hoitavat tulehduksia ja vaivoja, myös aktivoivat immuunijärjestelmää ja hormonitoimintaa, hoitavat ihoa, rentouttavat ja suojaavat limakalvoja.

Jokainen leiriläinen hakee itselleen sopivanlämpöistä vettä ja istuutuu alas. Pirkkalainen kaataa astiaan yrttilientä. Kuoppala upottaa jalkansa yrttiveteen.

– Tämä kylpy kihelmöi, miksi?

– Ehkä sinun mielesi kihelmöi, Pirkkalainen vastaa ja pudottaa kylpyyn vielä sihisevän kylpypommin, jonka hän on valmistanut etukäteen.

 

Kukaan leiriläisistä ei tunnusta olevansa villiyrttiekspertti. Kokkolalainen Marjo Lindholm kertoo joskus keittäneensä nokkosia, tehneensä kuusenkerkistä siirappia ja valmistaneensa Louhisaaren juomaa.

– Olisi kiva kerätä luonnon antimia talteen, mutta se vähän vaihtelee vuosittain, että mitä ehdin keräillä.

Vantaalainen Susanna Alén tutustui villiyrtteihin ensimmäistä kertaa edellisvuotisella ratsastusleirillään.

– Olen miettinyt, että vitsi, miten ihanaa olisi lähteä työpäivän jälkeen keräämään yrtit ja tehdä yrttikylpy, mutta jotenkin se on vain jäänyt. Pitäisi laittaa lappu jääkaapin oveen, että ”tee se”. Miten tällaisen jälkeen voisi enää olla huonolla tuulella?

Yrtit porisevat kylpyä varten. Kuva: Ulriikka Myöhänen
 

Niinpä. Mikäpäs tässä on istuessa kauniissa kesäillassa jalat yrttikylvyssä, jonka kaikki antimet on ammennettu luonnosta.

Pirkkalainen harmittelee sitä, että yleisen käsityksen mukaan villiyrtteily on naisten puuhaa.

– Oma tavoitteeni on, että saisin miehetkin ymmärtämään luonnon antimien voiman. Ne eivät pelkästään helli, vaan osa on stydiä tavaraa, josta on apua sekä lihas- että mieskunnon kasvattamiseen.

– Voihan sen ajatella myös niin, että monelle miehelle maistuu vaikkapa Jägermeister-viina. Se on yrttilikööri, jonka ainesosat ovat luonnosta. Keski-Euroopassa yrttiviinojen juominen on yleistä, sillä ne tehostavat vatsan toimintaa.

Pirkkalaista itseään kiehtoo villiyrtteilyssä ajatus siitä, että hän voi vaan kulkea metsässä ja poimia luonnon antimia.

– On mukava ajatus, ettei tarvitse viljellä. Voi vain kulkea ympäriinsä ja keräillä.

Tunnistatko nämä villiyrtit?

 

Louhisaaren juoma

5 l mustaherukan lehtiä

8 l vettä

50 g sitruunahappoa

1 kg sokeria

1. Lado lehdet kattilaan kerroksittain sitruunahapon kanssa.

2. Kaada kiehuva vesi päälle ja anna olla yön yli. Siivilöi lehdet pois ja lisää sokeri sekoittamalla. Sokerin määrän voi puolittaa, jos pidät kirpeämmästä mausta.

3. Tarjoile laimennettuna 1:3.

 

Yrttilisuke kylpyveteen

1. Kerää pihasta ja ojanpenkoilta kulloinkin saatavilla olevia yrttejä: peltokortetta, nokkosen latvoja, maitohorsman lehtiä, mesiangervon lehtiä tai kukintoja, kultapiiskun kukintoja, pihasauniota, mustaherukan lehtiä.

2. Pilko yrtit 5–10-senttisiksi pätkiksi. Keitä peltokortetta 30 minuuttia ja nokkosta 10 minuuttia.

3. Muita yrttejä ei tarvitse keittää, haudutus riittää. Kaada kiehuva vesi yrttien päälle ja anna hautua kattilassa 10 minuuttia. Siivilöi. Käytä siivilöinnissä kaksinkertaista harsoa, jos mukana on pihasauniota tai haudutusveden pinnalla on ötököitä.

4. Lisää tuoksuvaa yrttilientä jalkakylpyyn, pesu- tai huuhteluveteen.

5. Jalkakylvyn voi koristella ripottelemalla veteen horsman ja puna-apilan kukkia sekä ruusun terälehtiä.

 

Viilentävät kylpypallot

3 dl ruokasoodaa

1 dl sitruunahappoa

25 ml ruokaöljyä

15–20 tippaa eteerisiä öljyjä (menthol ja eukalyptus)

vettä suihkepullossa

1. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.

2. Tiputa eteerisiä öljyjä ruokaöljyyn ja sekoita öljy pienissä erissä kuivien ainesten joukkoon.

3. Lisää vettä varovasti suihkepullolla ja sekoita seos heti kädellä tasaiseksi.

4. Jatka veden suihkuttelua ja sekoittamista, kunnes seos on muovailtavaa. Painele seos nopeasti silikonisiin jääpala- tai muffinimuotteihin ja jätä kovettumaan yön yli.

5. Heitä valmis pallo lämpimään jalkakylpyveteen, johon se sulaa poreillen.

Reseptit: Yrtti-Jyrki/Jyrki Pirkkalainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Hyvinvointi

Outi Lähde kokee olevansa ”ässä”, mutta harrastaa silti seksiä – ”Minulle on tärkeää, että kumppani nauttii ja itse saan läheisyyttä”

Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit

Extreme-lajien harrastajat haluavat viedä itsensä äärirajoille – "Kerran sain viisi tikkiä takaraivoon, kun paiskauduin pää edellä koralliriuttaan", Balilla surffaava Panu, 32, sanoo

Yhä useampi suomalainen elää yksin – "En kokisi enää millään tavalla järkeväksi jakaa elämääni jonkun kanssa", Jouko Ignatius, 57, sanoo

Kuumalla säällä liikunta voi tuntua tahmealta, katso personal trainerin vinkit helletreenin helpottamiseen – "Suorituskyky heikkenee jo ennen kuin on jano"

Vaivaisenluu on monen suomalaisen ongelma – "Se yleistyi, kun estetiikka ohitti kenkien valinnassa käytännöllisyyden", jalkaterapeutti Riikka Joensuu sanoo

Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon

Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"

Miia Hoisko, 37, haaveilee pyöräilemisestä Suomen päästä päähän – "Tiedän taitoni ja rajani mutta en pelkää hullujakaan haasteita"

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.