Ikäihmiset tarvitsevat yhtä paljon unta kuin muutkin aikuiset

Vastasyntynyt vauva nukkuu suurimman osan vuorokaudesta. Niin pitääkin, sillä lapsen aivot tarvitsevat unta kehittyäkseen, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

– Lapsen varttuessa unentarve asteittain vähenee, mutta vielä varhaisteini-ikäistenkin pitäisi nukkua vähintään kahdeksan, mieluummin 12 tuntia yössä, kertoo unilääketieteen erikoislääkäri, unitutkija Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta.

Uni on yhtä välttämätöntä niin pienten lasten kuin teini-ikäisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Nukkuessa erittyy kasvuhormonia, joka on tärkeää lapsen ja nuoren fyysisen kasvun kannalta.

Partinen korostaa, ettei ihminen elä ilman unta.

– Uni on välttämätöntä kaikenikäisille. Aivoissa syntyy energiaa ainoastaan silloin kun ihminen nukkuu. Ilman energiaa eivät ihmiskeho eivätkä aivot pysty toimimaan. Lisäksi kuona-aineet poistuvat aivoista ihmisen nukkuessa.

Toisin kuin yleisesti ajatellaan, ikäihmiset tarvitsevat unta yhtä paljon kuin muutkin aikuiset.

– Ikääntyessään ihmisistä tulee aamuvirkkuja. Sosiaaliset tapahtumat kuitenkin venyttävät iltaisin nukkumaanmenoa, joten yöunet jäävät lyhyiksi. Univaje korvataan päiväunilla.

Partisen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet liian vähäisen unen ja muistisairauksien, kuten Alzheimerin taudin, välisen yhteyden.

Partisen mukaan terveydenhuollossa kiinnitetään paljon huomiota liikunnan edistämiseen, mutta unentarve jää selvästi vähäisemmälle huomiolle.

– Liikunta on äärimmäisen tärkeää muun muassa aiheenvaihdunnalle ja aivojen energiankäytölle. Liikunta ei kuitenkaan ole elämälle välttämätöntä. Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa makaa paljon ihmisiä, jotka eivät ole vuosiin nousseet ylös sängystään, mutta ilman unta ihminen ei yksinkertaisesti elä, korostaa Partanen.

Unentarve on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat merkittävästi perintötekijät.

– Geenit määräävät unentarpeesta jopa kolmanneksen. On yksilöitä, jotka heräävät täysin pirteinä kuuden tunnin yöunen jälkeen. Joku toinen taas on ihan tokkurassa, vaikka olisi nukkunut yhdeksän tuntia.

Lisää aiheesta tiistain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.